Site name

Diplomatski izvori Danasa iz Brisela o nedavnim izjavama američkog zvaničnika o Srbiji i Rusiji

Hojt Ji otišao par koraka dalje od EU

* Predstavnik Vašingtona bio direktniji u odnosu na predstavnike Unije, ali njegove ocene nisu radikalne, kažu nezvanično naši sagovornici

Stavovi Evropske unije ne razlikuju se umnogome od javno izrečenih poruka zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia kako "Srbija ne može u EU ako se ne odrekne Rusije".

1

Piše: M. Stojanović

Beograd 09. novembar 2017. 13:30

Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

To nezvanično kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova u Briselu komentarišući tvrdnje pojedinih medija da su izjave američkog zvaničnika "njegovi stavovi i nisu usaglašeni sa Unijom".

Naši sagovornici kažu da je Hojt Brajan Ji nedavnim ocenama da "Srbija ne može da sedi na dve stolice", otišao nekoliko koraka dalje od gledišta koja se često mogu čuti u Briselu.

"Zvaničnik SAD jeste bio direktniji u svojoj retorici u odnosu na signale koje šalju predstavnici EU, ali njegove ocene se u Briselu ne smatraju radikalnim niti nesmotrenim, dakle ne kose se sa gledištima Unije. Poznato je svima da predstavnici briselske administracije smatraju da je potrebno da Srbija progresivno usaglašava spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, što je i tema poglavlja 31 u pregovorima o članstvu u Uniji", ističu izvori Danasa.

Diplomate podsećaju i da se očekuje da baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija nastave da insistiraju na tome da Srbija uvede sankcije Rusiji i tako se pridruži zajedničkoj odluci članica EU. "Te zemlje bi promenile stav jedino ako Rusija promeni ponašanje u vezi sa aneksijom Krima, ali, kako stvari stoje, navedeni scenario ne zvuči realno", smatraju naši sagovornici.

Izvori Danasa naglašavaju i da su pojedine države članice EU nedavno poslale pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, kojim se traži da Evropska služba za spoljne poslove proširi aktivnosti u "suzbijanju ruske propagande", između ostalog i na prostoru Zapadnog Balkana. "Na prvi pogled deluje kao da je Hojt Brajan Ji igrao otvorenijih karata od zvaničnika iz Brisela, ali suštinski Vašington i Brisel vrlo slično gledaju na situaciju u regionu, uključujući Srbiju, odnosno zabrinuti su zbog jačanja uticaja Rusije, koji je primetan u poslednje vreme", navode predstavnici diplomatskih krugova.

Podsetimo, Hojt Brajan Ji je pre nekoliko dana "ublažio" ocenu izrečenu prilikom nedavne posete Beogradu da "Srbija ne može da sedi na dve stolice", napominjući da to nije bio "ultimatum", već "savet". Reteriranje u izjavama pojedine diplomate su za Danas protumačile kao ublažavanje stava izazvano, pre svega činjenicom da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odustao od najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, i to, kako se veruje, nakon konsultacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Altman: Zapad iritira "flert" sa Moskvom

Franc Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, kaže za Danas da "ne vidi značajniju promenu u osnovnim postulatima američke politike prema Srbije".

- Dodatne opaske Hojta Jia o Srbiji i regionu izrečene su na diplomatski način i samo iznova pokazuju da Zapad iritira stalno "flertovanje" Beograda sa vojnim i političkim liderima u Moskvi uz istovremeno neprekidno ponavljanje da je "budućnost Srbije nesumnjivo u EU", ukazuje Altman.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milivoje Radaković

09. novembar 2017.

Sankcije Rusiji?! Da razjasnimo dve stvari: postoje sankcije koje je Unija uvela Rusiji, i postoje sankcije koje je Rusija uvela Uniji - ove prve se odnose na putovanje i sredstva nekolicije ruskih zvaničnika i "bizmismena" koji su neposredno povezani sa aneksijom Krima, i zabranu izvoza vojne tehnike u Rusiju, dok se ove druge odnose na uvoz hrane i još nekih artikala iz Unije u Rusiju. Niko od ovih koje je sankcionisala Unija niti dilazi u Srbiju, niti ima račune u srpskim bankama, pa se priključivanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji ne odnosi ni na koga. S druge strane, Rusija već praktično ništa ne uvozi iz Srbije - Fića je propala u samom startu, a sa voćem nas gnjave svaki čas i nabeđuju da pokušavamo da izvezemo robu iz Unije... Sve u svemu, presipanje iz šupljeg u prazno. Pitanje je dakle isključivo simbolično i političko - hoće li Srblji u Jevropu, ili u azijski Čepuristan?