Site name

Obradović: Ključno pitanje nije misija OEBS-a već sloboda medija

Srpski pokret Dveri smatra da dolazak posmatračke misije OEBS-a na nastupajuće izbore u Srbiji nije ključno pitanje za regularnost izbornog procesa, kaže lider Dveri Boška Obradovića.

2

Piše: Danas Online

Beograd 09. novembar 2017. 11:15

Obradović: Ključno pitanje nije misija OEBS-a već sloboda medija

Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Kako navodi Obradović to su druga, mnogo važnija pitanja poput sređivanja jedinstvenog biračkog spiska i oslobođenja medija za ravnopravno učešće svih političkih opcija.

- Dveri načelno nemaju ništa protiv međunarodnih posmatračkih misija na izborima u Srbiji, iako nismo pristalice mešanja stranaca u naša unutrašnja politička pitanja. OEBS se, nažalost, pokazao nedobronameran prema Srbiji i srpskom narodu još od vremena raspada bivše Jugoslavije, preko slučaja posmatračke misije Vilijema Vokera na Kosovu i Metohiji 1998-99, pa sve do učešća u protivustavnom sprovođenju republičkih izbora na Kosovu i Metohiji u novije vreme - ističe Obradović i dodaje da predlažu kolegama iz opozicije zajednički nastup po mnogo prečim i značajnijim pitanjima koja vode ka fer i poštenim izbornim uslovima, a to je pre svega borba za sređivanje jedinstvenog biračkog spiska i slobodne medije.

- Bez slobodnih medija nema slobodnih izbora i tu izveštaj OEBS-a, koji bude gotov nekoliko meseci po završetku izbornog procesa, nema nikakvog uticaja na regularnost izbora. Opravdano sumnjamo da - kao i u više navrata do sada - posmatračka misija OEBS-a neće ništa promeniti, čak će i konstatovati da je u izbornom danu na biračkim mestima sve bilo u redu, da bi posle više meseci tek objavila svoje uvide o brojnim izbornim nepravilnostima. Za slobodne izbore u Srbiji očito se moramo sami izboriti – kaže Obradović.

Dveri predlažu drugačije zajedničke zahteve prema vlastima u cilju oslobođenja medija u Srbiji i smatramo da su to pravi zahtevi koji svi zajedno najpre treba da uputimo predsedniku Narodne skupštine:

1. Obavezne TV debate između vlasti i opozicije svako veče tokom radne nedelje na javnim medijskim servisima RTS i RTV.

2. Ostavke svih članova REM-a i izbor novog sastava ovog državnog regulatornog tela za elektronske medije koji bi bio spreman da radi svoj posao.

3. Ukidanje nacionalne frekvencije TV PINK kao partijske televizije SNS zbog zloupotrebe javnog dobra u svrhe partijske propagande vladajuće stranke.

4. Formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine Republike Srbije za praćenje sprovođenja i zaštitu pravilnosti izbornog procesa.

5. Otvaranje TV Studio B za gostovanje predstavnika opozicije u Beogradu, kao i obaveza svih privatizovanih lokalnih medija od strane ljudi bliskih SNS da oslobode informativni program i za glas opozicije na lokalnom nivou.

Nadamo se da će kolege iz opozicije, bez obzira na sve naše ideološke i političke razlike, podržati ovaj naš predlog i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da se izborimo za slobodu medija i fer i poštene izbore u Srbiji. 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Borivoje

09. novembar 2017.

Medijski robovlasnički sistem jeste glavni problem izbora, ali i svega ostalog. Ja prvih 15 minuta ne gledam Dnevnik na RTS, ter znam da je potpuno posvečen Vučiću, nekada ni to nije dovoljno. Debate bi trebalo da budu u normalno vreme, od 20h, i da traju bar 60 minuta. Sklonite reprize već jednom, ovo je bolesno. Vučićeva priča kako je RTS na strani opozicije jer je 5 koleginica otišlo do Jeremićeve žene je najgori spin koji sam čuo, a RTS nije reagovao, bar ja nisam čuo. Virus Vučićević-Marić-Mitrović-Krstić je zahvatio ceo informativni prostor, sa časnim izuzecima Danasa i N1, i to jeste glavni problem, jer nam stalno plasiraju rog za sveću, najbolji primer je katastrofalni procenat rasta BDP o kojem govore kao o uspehu i na to niko ne sme da reaguje. Mrak, mrak, mrak, mrak!

Milka

09. novembar 2017.

Kljucno pitanje jeste kada Obradovic misli da prestane da bije zene.