Site name

Dačić: Ukrajinski ambasador vraća se u Beograd

Minstar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se ukrajinski ambasador vraća u Beograd 12. novembra, i da će posle toga Srbija razmotriti povratak svog ambasadora Radeta Bulatovića u Kijev.

1

Piše: Fonet

Beograd 10. novembar 2017. 14:48

Dačić: Ukrajinski ambasador vraća se u Beograd

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Dačić je, na konferenciji za novinare posle sednice vlada Srbije i Republike Srpske (RS), rekao da je danas razgovarao sa Bulatovićem, koji je povučen u Beograd na konsultacije, i istakao da se Srbija nije uplašila ni ozbiljnijih pretnji i optužbi od onih koje je izrekao ukrajinski ambasador Oleksandar Aleksandrovič.

Želim da kažem da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da procesuira one koji učestvuju na stranim ratištima, naglasio je on i poručio da Srbija želi dobre odnose sa Ukrajinom.

Dačić je rekao i da je Ministarstvo spoljnih poslova dobilo zvanično obaveštenje iz Tunisa u kome se navodi da je istraga o smrti ambasadora Olivera Potežice okončana, "stavljena ad akta", jer nema sumnji da je bilo nečeg drugog osim saobraćajne nesreće, "nema dokaza o elementima krivičnog dela".

Govoreći o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom i predlogom o razmeni teritorija, Dačić je naveo da je to jedna od ideja, ali da je tek napravljena platforma za te pregovore i formirana komisija Srbije, na čijem čelu je generalni sekretra Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Prema rečima Dačića, cilj Srbije je da se proba postići dogovor o razgraničenju do kraja godine, a da do sada još nije bilo zvaničnih razgovora sa BiH o tome.

Dačić smatra da, ako postoji dobra volja druge strane, razgraničenje može lako da se reši do kraja godine, jer je sporno svega tri odsto granice - na delu pruge Beograd - Bar kod mesta Štrpci i kod hidroelektrana Zvornik i Bajina bašta, čiji nesporni vlasnik je Srbija.

 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marko

11. novembar 2017.

Možda, za vežbu, da prvo ispraznimo ambasadu u Kijevu pa onda jedan referendum o povratku. To bi bilo tipično za srpsku diplomatiju. A opet, s druge strane, Evropske elite se dobro zabavljaju kad čitaju šta radi naš ministar pa da im ne uskraćujemo zabavu.