Site name

Hag odbio Mladićev zahtev za odlaganje presude

Sudsko veće Haškog tribunala odbacilo je zahteve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da se odgodi izricanje prvostepene presude, zakazano za 22. novembar.

1

Piše: FoNet

10. novembar 2017. 23:14

Hag odbio Mladićev zahtev za odlaganje presude

Takođe sudsko veće je odbilo da se medicinski proceni njegova procesna sposobnost kao i da se pokrene postupak protiv glavnog haškog lekara Pola Falkea.

U obrazloženju suda se navodi da se ocena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića bazira na stavu lekara koji nije lično pregledao Mladića, prenosi radio Slobodna Evropa. U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alfons Orije, navodi se da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i lekara, njegovo stanje stabilno.

Što se tiče zahteva odbrane da se pokrene postupak protiv Falkea, u saopštenju se navodi da sudsko veće nije nadležno za to pitanje već samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale koji je ovlašćen da sprovodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

"Mehanizam je odgovarajući forum koji treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda", navodi se u saopštenju.

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotriti njihov zahtev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog lekara Pola Falkea.

U svom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči
o njihovim zahtevima.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dr Mans

11. novembar 2017.

Ratni zlocinac R.Mladic iako se "herojski krio" preko 15 god na kraju je ipak "pusten niz vodu" /poput Karadzica iz susedne celije/ kada je obavio svoj krvavi posao u Bosni iza koga je ostala fantomska "republika srpsko/sumska" u BiH. Kada se sudi nekom arhitekti za krivo napravljeni toranj -sa presudom arhitekti i toranj se istovremeno rusi.Da nekome ne bi pao na glavu i da ne zagadjuje okolinu. Sa presudom Mladicu /kao i Karadzicu/ treba poceti sa demontazom njihove fantomske "rs" u BiH. U suprotnom ce sudjenje i presuda ratnom zlocincu izgubiti svaki smisao. .