Site name

Sagovornici Danasa iz regiona o najnovijim napetostima na liniji Beograd-Sarajevo-Banjaluka

Zaoštrena retorika u funkciji izbornih kampanja

*Kako Danas nezvanično saznaje, neće biti otkazan dolazak tročlanog Predsedništva BiH u Beograd, zakazan za 6. decembar

Izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će nam "nezavisna Srpska pasti u krilo kao zrela jabuka".

18

Piše: M. Stojanović

Beograd 15. novembar 2017. 08:00

Foto: EPA/WOLFGANG KUMM

Kao i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će srpski odgovor na Izetbegovićevu retoriku "uslediti za nekoliko dana" stručnjaci za odnose u regionu uglavnom tumače kao "nepotrebno dizanje tenzija" i nastavak "politike prepucavanja".

Prema mišljenju sagovornika Danasa, zaoštravanje odnosa na liniji Beograd - Sarajevo i Banja Luka - Sarajevo, pre svega, služi liderima zarad sticanja poena na "domaćem terenu".

Kako Danas nezvanično saznaje, uprkos najnovijim "varnicama", neće biti otkazan dolazak tročlanog Predsedništva BiH u Beograd, zakazan za 6. decembar. Naši sagovornici, takođe, objašnjavaju, da bi odluku o priznanju Kosova trebalo da podrže sva tri člana Predsedništva, što se "gotovo izvesno neće desiti".

 Aleksandar Vučić je juče izjavio da intervjuu Bakira Izetbegovića za Dojče vele "komplikuje mnogo toga u regionu", te da bi on da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske "završio u Hagu u roku od 15 dana".

- Radi se o ozbiljnim izjavama sa dalekosežnim političkim i pravnim posledicama nego što iko u Srbiji to može da sagleda... Srbija će pokušati da nađe najbolji odgovor, ali ne verujem da ćemo u bilo čemu imati podršku međunarodne zajednice... Taj intervju nosi brojne promene u dugoročnom smislu, nije samo priča o tome da se nada da će se priznati nezavisno Kosovo i nije samo to da se brani teritorijalni integritet BiH, a da Srbija, uz kafu i ratluk, treba da isporuči delove svoje teritorije, kazao je Vučić nakon posete Spomen sobi kosovskim žrtvama, preneo je FoNet.

Senad Pećanin, sarajevski novinar i publicista, kaže za Danas da se "i u BiH približavaju izbori i retorika nacionalističkih lidera postaje sve više u funkciji predizborne kampanje".

- Izetbegović i Dodik bratski nabacuju "na volej" izjave koje raspiruju nacionalizam, ali pri tom garantiraju željene izborne rezultate ovim "zaštitnicima nacionalnih interesa". Sve je već viđeno, osim razmjera našeg propadanja koje se ne zaustavlja, smatra Pećanin.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, ocenjuje za naš list da se "potpuno nepotrebno i veštački dižu tenzije na relaciji Sarajevo - Banja Luka i Sarajevo - Beograd i čini se da su konkretne izjave koje su podigle prašinu, poput Izetbegovićeve netačno protumačene izjave o njegovom stavu o priznanju Kosova, samo povod za nastavak prepucavanja između državnika".

- Jasno je da postoje ozbiljni problemi u samoj BiH i i da se neprekidno traže razlozi da se podignu tenzije, što se pre svega odnosi na predsednika Dodika, kome svakako odgovara zaoštravanje odnosa sa Sarajevom i potvrda narativa o ugroženosti Srba i Republike Srpske od strane Sarajeva, ukazuje Burazer.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAK fond), kaže za Danas da mu se "čini da razloga za zaoštravanje suštinski nema" i da su povodi za to "neubedljivi, imajući u vidu stavove sa kojima su akteri u pitanju izlazili i ranije.

- Dakle, najverovatnije su u pitanju procesi koji su više usmereni ka domaćim javnostima nego što su orijentisani ka spolja, ističe Novaković.

Izetbegovićev kabinet: Iskrivljena suština

Izetbegovićev kabinet saopštio je juče da je novinska agencija Tanjug delove intervjua koji je Izetbegović dao za Dojče vele "prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave". "Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi BiH i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva BiH Beogradu", ističe se u saopštenju.

povezane vesti

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nevena Vuković

15. novembar 2017.

Svi smo svedoci da postoji mašinerija koja plasira informacije savetuje, naređuje preti i zove se Amerika i njeni sledbenici.

Aleksandar

15. novembar 2017.

Bitno je da Srbija nije kriva za podignutu tenziju u regionu, da je tako već bi nam preko glave preletali NATO bombarderi, ovako nikom ništa.

Jasna

15. novembar 2017.

Meni se cini da list '''' Danas'''' podrzava sve one koji govore protiv Srbije.

Dusan

15. novembar 2017.

Nevena, Aleksandar i Jasna, pa zar ste vec od jutros krenuli da se borite za taj vas j... zalogaj od natrijumom napunjenim mesnim sadrzajem. Tuzni ste i bezuspesni. Citaoci Danasa nisu takvog intelektualnog dna da bi se napalili na AV gluposti.

natalija

15. novembar 2017.

umesto životom, radom, standardima kako se živi, privrednom, socijalizaciji omladine... evo 27 godina ....iste patiJotske priče....koje ničemu ne služe osim što održavaju vlast (uvek istu vlast) na čelu države. Vodili su 100% pogrešnu politiku u BIH (kao i u Hrvatskoj i Kosovu). Prikazivali su BiH kao državu nalik današnjoj ID. Da je ona tada ''''90 zaista bila ID rat u YU bi bio isti kao ratovi u arapskim zemljama, a u Srbiji se ne bi moglo živeti od samoubilačkih akcija....

mladja

15. novembar 2017.

Cini mi se da ovu izjavu Bakir bez saveta sa nekim sa strane nije mogao sam da donese.

Daliborka

15. novembar 2017.

Rekao čovek da nije rekao...Srbija ne sme ni da pomisli ,a ne da kaže...

Duško S

15. novembar 2017.

Jasna: Pa kao da si izmislila Ameriku.

Предраг

15. novembar 2017.

Изетбеговић свакако не би провоцирао Србију да није добио сагласност западних сила да то учини, мене више брине што у томе има поршку неких српских опозиционих лидера и медија.

Vesna

15. novembar 2017.

Cinjenica je da zele da zaostre odnose. Treba na ovakve provokacije reagovati promisljeno. Mislim da je Vucic svojim ponasanjem pokazao svoju jacinu kao polliticara s merom i promisljenoscu.

hanzaplast

15. novembar 2017.

Bakir ima pedigre i genetski je predodredjen a daje ovakve izjave,sa njim treba da se pozabave njegovi najblizi,a nase je da nastavimo da odrzavamo prijateljske odnose sa Bosnom i svim narodima koji u Bosni zive...

Liza

15. novembar 2017.

Pogrdna izjava IZetbegovica i njegova nadanja moraju da budu osudjena razumno i ostro.Ne moze jedan predsednik tako da se ponasa i da izjavljuje takve stvari a posle da bude da nije to mislio ali je rekao bas tako.POgotovo zato sto ima istu situaciju u svoj drzavi.

Milivoje Radakovic

15. novembar 2017.

Bakir je potrošeni političar iz perioda nesretnog rata i na zalasku je karijere. Nesposoban da pruži bilo šta drugo sem nacionalizma i mržnje on vodi svoju politiku tako, da za cilj ima kvarenje odnosa sa komšijama. Žalosno zaista.

Mikan Ninković

15. novembar 2017.

Tužno je to, što i 22. godine od rata u BiH, neki bošnjački političari se i dalje održavaju na vlasti i prikupljaju poene među biračima, nacionalističkom i prema Srbima krajnje zlonamernom retorikom.

Dragomilovic

15. novembar 2017.

Ako je ovo izbor Izetbegovića kako da pobedi na izborima, onda neka mu je na čast. Svaki bi političar trebalo da se stidi koji pokuša da na ovaj Bakirov način ili na nacionalizmu dobija izbore. Hrvati vole da ističu nacionalizam pred izbore jer se njihov narod loži na to... Kao i vređanje na nacionalnoj osnovi.

KIKI

15. novembar 2017.

Najvaznije od svega ovoga je da nasa zemlja Srbija nije napravila nikakvu tenziju u regionu jer nas predsednik najbolje radi zbog svoje zemlje i njenih gradjana,ž. Srbija je samostalna i nezavisan zemlja i stav naseg predsednika se nece menjati a to ocigledno mnogima smeta. Izetbegocic je njegovom izjavom pokazao kakva je on pre svega i time pokazao stramotno nepostovanje prema nasoj zemlji.

Danijel

15. novembar 2017.

Ne može Izetbegović, radi unutrašnjepolitičkih potreba, da pali fitilj na balkanskom buretu baruta. Očigledno da ranije potpuno odsustvo bilo kakve odgovornosti, daje krila za dalja potpirivanja sukoba, odnosno, miniranje svega što je učinjeno u svrhu obezbeđenja mira na ovom području.

Vanja Mandic

15. novembar 2017.

Stav Srbije i njene aktuelne politike je jasan! Ne zelimo nemire i tenzije! Srbija ovde nije umesala prste, predsednik vodi politiku pomirenja medju narodima to je pokazao i delima.Budimo iskreni.