Site name

Ivanić: Trebalo je snažnije sarađivati s Tribunalom

Ne sporim da je bilo, posebno u prvim godinama, nepotrebnog potcenjivanja Tribunala u Hagu i bojkota i to je politička greška koja je napravljena i mislim da je trebalo snažnije sarađivati, rekao član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

2

Piše: Danas Online/ N1

05. decembar 2017. 23:11

Ivanić: Trebalo je snažnije sarađivati s Tribunalom

Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

On, međutim, smatra, da to sud ne opravdava, jer su, kaže, imali mnogo istražitelja i mogli su i sami da dođu do izjava i svega što im je bilo potrebno za sudske procese.

"Jasno je da je to bilo politički rizično i da je bilo daleko oportunije ići s optužnicama protiv Srba, to je činjenica na koju će odgovorni morati da daju odgovore. Kako vreme prolazi, slika o sukobu u BiH se menja i vidi se da nije samo jedna strana odgovorna, tu se misli na sprsku, već da postoji odgovornost i drugih, s tim se svi moraju suočiti. Nedovoljno je definisano i neka vrsta teze nakon svih presuda je da su Bošnjaci bili žrtve, mislim da će se i taj deo istine videti, da je ovo bio sukob u kome nije bilo nevinih", istakao je Ivanić, gostujući na N1.

On kaže da presudu Ratku Mladiću nije komentarisao, ali da treba realno pogledati šta je Hag radio.

"Šest doživotnih presuda Srbima, a za zločine nad Srbima svega 50 godina. Bošnjaci koji se bave istraživanjem tvrde da je broj poginulih 100.000, od čega je sprskih žrtvava 26.000. Nije normalno očekivati da bude toliko žrtava, a da bude samo 3 odsto kazne od ukupnih kazni. Očekivalo se da sud bude jednak prema svima, nisam stekao takvo uverenje. Pokušaj da se presuda iskoristi za promenu političkog uređenja, RS je realnost i njeno postojanje nema veze ni sa kakvom presudom, ona je rezultat međunarodnog ugovora, iza nje stoje međunarodne sile i to je neupitno".

Govoreći o presudi "haškoj šestorci" Ivanić smatra da nije ta presuda donela krizu u BiH i dodaje da sukobi među liderima Bošnjaka i Hrvata traju godinama. "Dokaz za to je stanje u Mostaru, ne mogu dogovoriti kako Mostar treba da izgleda. Postoje dva koncepta. Hrvatska želi da imenuje svoje predstavnike u Dom naroda, da utiče na izbor Vlade Federacije, predložili su promene zakona, bošnjačka struktura ne želi to da dopusti i to su dva koncepta koji vuku u krizu. Nije presuda povod, već duboko neslaganje dva naroda kako treba da izgleda Federacija".

Ivanić kaže i da je Hag presudama vraćao BiH na teme iz prošlosti, jer postoje različiti pogledi.

"Svaka strana ima svoje viđenje istine i svaka strana veruje da je bila žrtva. Dobro je što je Hag završio mandat, više neće biti obrazloženje za probleme u BiH. Imamo tri vizije zemlje, Sarajevo bi volelo da je zemlja bez entiteta, RS da je nezavisna, Hrvati da imaju svoj entitet, u takvim uslovima bilo kakve velike promene proizvode sukobe. Zato se treba držati Dejtona i graditi zemlju koja će pružiti moućnost građanima da normalno žive. Na sceni da budu lideri koji su spremni na kompromis i mora da postoji veće poštovanje među narodima".

Na komentare Bakira Izetbegovića o nezavisnosti Kosova, Ivanić smatra da predstavljaju nepotrebo "guranje prsta u oko".

"Bošnjački političari traže od Srbije da prizna celovitost BiH, što Beograd radi, kad Beograd to očekuje onda dobije ovakav odgovor. Zar nije logično da poštujete i suseda. To je nepotrebno stavljanje prsta u oko. Zamislite da je neko iz Beograda rekao da bi voleo da je RS nezavisna, to bi proizvelo ogromne reakcije iz Sarajeva. Nije pametno za BiH da ulazi u ovakve razgovore, ne vidim šta bi Bošnjaci dobili tezom da bi priznali Kosovo".

Komentarišući medijske navode da "Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka", Ivanić kaže da u BiH nema nikakvih bezbednosnih problema.

"Jedna teorija je da se preko vatrogasnih društava organizuju vojno u Sarajevu, a u RS preko lovačkih društava. Nema uslova za rat, nema lidera za kojim bi narod pošao i gubio glavu, nema oružja kao što je nekad bilo, to je retorika kojom se jačaju mišići, nema mogućnosti da dođe do vojnog sukoba. To su medijske bombe kojima se privlači pažnja".

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Mile

05. decembar 2017.

Pa i na pocetku rata ko nije imao oruzje naoruzao se dok si trepnuo. Kad je Haski sud osnovan nije bilo interneta i komentatora pa su politicari mogli komotno da laprdaju. Danas su im zastita moderatori koji cenzurisu komentare pa se tako ne vidi da Haski sud sledi NATO zacrtanu liniju politickog uredjenja Balkana a ne nekakvu pravdu.

Sejo

06. decembar 2017.

"Nije normalno očekivati da bude toliko žrtava, a da bude samo 3 odsto kazne od ukupnih kazni." Ovo je školski primjer krivog zaključka na osnovu tačnih premisa. Šta ako su bosanski Srbi stradali uglavnom u borbama, kao vojnici?