Site name

Na konferenciji za novinare, posle sastanka predsednika Srbije sa trojicom članova Predsedništva BiH, Izetbegović se sam izborio za reč

"Spoljna politika BiH će se odlučivati u Sarajevu"

*Kada su novinari pitali Izetbegovića šta to konkretno znači, Aleksandar Vučić, vidno iznerviran samostalnim istupom Izetbegovića, uzviknuo je: "Ja ću da vam objasnim!"

Spoljna politika Bosne i Hercegovine će se voditi u Sarajevu a ne u Beogradu, rekao je Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare upriličenoj posle sastanka predsednika Srbije sa trojicom članova Predsedništva BiH.

7

Piše: S. Čongradin

Beograd 06. decembar 2017. 13:40

"Spoljna politika BiH će se odlučivati u Sarajevu"

Foto: Snežana Čongradin

Iako nije bilo predviđeno da Bakir Izetbegović učestvuje na konferenciji, osim fizičke prisutnosti i stajanja iza predsedavajućeg Predsedništva Dragana Čovića, koji je zajedno sa presednikom Srbije stajao za govornicom i odgovarao na pitanja novinara, Izetbegović je pred kraj konferencije podigao ruku izražavajući potrebu da sam odgovori na pitanja koja su upućena u vezi sa nedavnom izjavom o tome da bi BiH trebalo da prizna kosovsku nezavisnost. Vidno uzbuđen Izetbegović je istupio i rekao da će BiH voditi spoljnu politiku u Sarajevu, uzimajući u obzir stavove susednih država.

Dragan Čović je prethodno izjavio da će se BiH prilagodjavati stavovima Beograda u vezi s unutrašnjim pitanjima Srbije.

- Međunarodna politika i stavovi će se odlučivati u Sarajevu, uzećemo u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i sa EU. Spoljna politika se vodi u BiH. Zamolio sam Čovića da iznese vlastiti stav", rekao je, međutim, Izetbegović.

Kada su novinari pitali šta to konkretno znači, Aleksandar Vučić, vidno iznerviran samostalnim istupom Izetbegovića, uzviknuo je: "Ja ću da vam objasnim!". Izetbegović se potom povukao korak nazad. Vučić je ranije tokom konferencije rekao da je problem nastao zbog izjave Bakira Izetbegovića o nezavisnosti Kosova rešen tako što je dobio garancije da se to navodno više neće ponavljati, odnosno da kao što Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, i ta država će poštovati teritorijalni integritet Srbije. Nakon obraćanja Izetbegovića novinarima u vezi sa pitanjem Kosova, Vučićevo pojašnjenje novinarima bilo je da je on samo citirao ono što je rečeno na sastanku, dodajući da je isto ovako i sa problemima granica i svih drugim problemima koji opterećuju odnose dve države.

Aleksandar Vučić je na početku konferencije za novinare saopštio da nije postignut dogovor u vezi sa pitanjem granica, posredno za to okrivljujući bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića. Čak je i Dragan Čović, predstavnik hrvatskog naroda i predsedavajući BiH, isto rekao, ali, tokom konferencije, Izetbegović nije dobio priliku da kaže ni reč o ovoj temi, niti šta misli, iako je u nekoliko navrata «prozivan» kao problem. Takođe,  novinarska pitanja su se sadržinski odnosila na njegov stav u vezi problemom granica, pa je neprijatnost zbog toga što nije imao priliku da kaže šta misli bila prilično uočljiva. Na kraju je takva situacija, pokazalo se, kulminirala njegovim samostalnim istupom, uz očigledno protivljenje i negodovanja domaćina – Aleksandra Vučića.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH rekao je novinarima u holu Palate Srbija, nakon konferencije za novinare, da se stvaraju "nepotrebne tenzije" od strane Bakira Izetbegovića, odnosno dela bošnjačkog naroda u BiH. On je optužio Izetbegovića da stvara «teorije zavere», iza namere da se reši problem granica između Srbije i BiH. Istakao je da ne razume kako se neko može osetiti prevarinim predloženim načinom rešenja tog problema – zamenom teritorije – metar za metar, kako je rekao.

Više puta je ponovio da ne razume frustracije Izetbegovića, izražavajući verovanje da ni do rešenje izgradnje autoputa neće doći do rešenja. Kako je rekao, na kraju će se se to entitetski rešavati.

Komentarišući samostalno istupanje Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare, Ivanić je istakao da je sve prećutao, poštujući dignitet zemlje iz koje dolazi, odnosno zemlje u koju je došao. Izetbegovićev stav o tome da će se spoljna politika BiH voditi u Sarajevu, Ivanić je komentarisao rečima da je to dodvoravanje vlastitom biračkom telu, napominjući da se time BiH udaljava od stabilnosti. To, prema njegovim rečima, govori o unutašnjim odnosima u BiH a ne o odnosima Srbije i BiH.

Iako je novinarima u holu trebalo da se obrati i Bakir Izetbegović, on to, ipak, nije učinio, ostavljajući mnoga pitanja otvorenim, bez prilike da odgovori na optužbe kojima su ga izložili i Ivanić i Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je, takođe, imala sastanak sa trojicom članova Predsedništva BiH, rekla je novinarima da ne može da komentariše konferenciju za novinare predsednika Srbije sa članovima Predsedništva, jer je nije videla. Ona je rekla da ih je pitala o tome kako je proteklo, i da su svi imali drugačije utiske. Bakir Izetbegović joj je rekao, kaže Brnabić, samo da nikada nije dosadno. 

Konferencija je održana nakon sastanka koji je usledio nakon svečane ceremonije dočeka trojice članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, uz najviše državne počasti ispred Palate Srbija.

Trojica članova Predsedništva doputovala su sinoć u Beograd, kada im je Aleksandar Vučić priredio neformalnu večeru. O tome šta su bile teme na toj večeri, kao i da li su Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić razgovarali o incidentu koji se dogodio pre tri nedelje, kada je bošnjački predstavnik u Predsedništvu BiH izjavio da se zalaže za priznanje kosovske nezavisnosti, a vlasti u Srbiji čak zasvale sednicu Saveta za bezbednost, javnosti je za sada nepoznato.

Pored toga, članovi Predsedništva BiH položiće danas oko 15 časova vence na Spomenik neznanom junaku na Avali. U njihovoj pratnji, kako je najavljeno, biće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ivanić, Izetbegović i Čović će zvaničnu posetu Srbiji završiti sastankom sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, u Skupštini Srbije, u popodnevnim satima.
 

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Овца за шишање

06. decembar 2017.

... до следеће ситуације када ће се поново пљувати! Народе, схвати - не могу да нас измире они који су нас завађали, дотле да смо и ратовали!

Realista

06. decembar 2017.

Nema potrebe da clanovi predsednistva BiH gube vreme i razgovaraju sa tkz premijerkom Anom Brnabic ili Majom Gojkovic odn A.Vulinom sto hoce reci glavnim shefom vojske Srbije, Lj.Dikovicem. To je isto kao da razgovaraju sa bezznacajnim lutkama A. Vucica. Inace u tro/clanom predsednistvu BiH, zadatak Dragana Covica iz HDZ Hercegovine je da o svom razgovoru u Beogradu obavesti Zagreb, Ivanic to ne treba da uradi jer se Vucic kao "glavni shef" nalazi ispred njega. Drugog shefa Dodika iz Laktasa /Banja Luka/ o detaljima razgovora ce obavestiti kasnije. Ispada da je jedini autohtoni predstanik nesretne BiH drzave g-din Bakir Izetbegovic.

Brissel

06. decembar 2017.

Lako je predsedniku HDZ -zap.hercegovina, Draganu Covicu da tvrdi da je Kosovo unutrasne pitanje Srbije -jer ni Kosovo ni Srbija nisu u nadleznosti HDZ- a Hrvatske,odn zapadne hercegovine. Inace sastanak "tri predsednika" -BiH sa predsednikom Srbije je iniciran na zahtev mrske Evrope i jos mrskijeg Brisela.

sergije miletic

06. decembar 2017.

Zasto postoji velika verovatnoca da nije kraj sukobima u regionu s''''tim sto ce ovog puta i Srbija biti ukljucena? 1/Zato sto su u Srbiji na vlasti isti oni akteri koji su bili i devedesetih("sve je isto samo njega nema") I 2/Sto se nastavlja sa sirenjem mrznje,koja je i dovela do ratova.Sto se mrznja planski pojacava,to se povecava podloga za buduce sukobe.

Darko

06. decembar 2017.

Nisam bas Bakirov simpatizer, ali sa ovom izjavom ima i moju podrsku, dva clana predsednistva siju u Bosni, a mole se Bogu da kisa pada u Srbiji i Hrvatskoj

herceg

07. decembar 2017.

A da popiju i Čović i Dodik i Vučić po jednu za zdravlje?

Dragan Marković

08. decembar 2017.

Dugo je trebalo gospođi Sonji da stane u odbranu lidera muslimanskog dela BiH, ali verujem da neće biti jedina koja tako misli u Srbiji.