Site name

Rašković Ivić: Budžet predizborni sa ciljem odbrane prestola

“Budžet za narednu godinu je predizborni sa ciljem odbrane prestola” , ocenila je danas Sanda Rašković Ivić , šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija , komentarišući predlog najvažnijeg ekonomskog zakona za narednu godinu .

4

Piše: M.R.M.

Beograd 06. decembar 2017. 14:44

Rašković Ivić: Budžet predizborni sa ciljem odbrane prestola

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Prema njenim rečima budžetom nisu predviđene reforme javnih preduzeća i gubitaša,a nema ni reči o tome da se ukine zabrana zapošljavanja u državnom sektoru, koja se odnosi na profesore, lekare, medicinske sestre.

“Nema ni reči o zabrani partijskog zapošljavanja koje cveta u Srbiji", rekla je Rašković Ivić i dodala da budžet predviđa povećanje plata i penzija, a da su iz Vlade Srbije saopštili da penzije nikada u istoriji nisu bile veće.

Ona  je navela i da mora da ispravi predstavnike vlasti , jer je 2008. godine prosečna penzija bila 237 evra, a da danas iznosi 199 evra.

“Nakon povećanja, penzije će biti 209 evra, što znači da nedostaje skoro 30 evra da bi bile jednake onima iz 2008. godine. Osim toga Predlog budžeta ima puno besmislenih projekata kao što su žičara od Kalemegdana do ušća Save u Dunav i autoput Niš-Priština. Povećan je budžet Ministarstva odbrane, a da niko ne zna za šta su ta sredstava namenjena ,a nema povećanja za školstvo, kulturu, nauku, što bi trebalo da budu glavne stvari”, navela Raškovuić Ivić ocenjujući da se 50 odsto budžeta ubira iz "projekcije naplate" PDV . Upitala je šta će se desiti ako ti prihodi ne budu naplaćeni i ko će zbog toga prvi da strada.

Istakla je i da su nekritički  u budžetu stavljene subvencije, koje su povećane, naročito za poljuprivredu, ali su netransparentno predstavljene, pa se ne zna koliko će dobiti na primer Al Dahra, Tenis, a koliko sprski seljak", rekla.

I šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je na konferenciji za novinare da je sve učinjeno da se u Skupštini Srbije uguši rasprava o Predlogu budžeta za 2018. godinu i drugim zakonima koji su na dnevnom redu.

"Predlog zakona o budžetu smo dobili u petak i bilo je jako malo vremena da se on prouči. Uz njega je prikačeno još oko 30 različitih zakonskih predloga i odluka za koje nema vremena. Ne znam kako ćemo stići na sednici i da li ćemo uopšte stići da razgovaramo o setu poreskih zakona koji idu uz budžet", ukazao je Radulović, napominjući da će fokus tog pokreta biti na budžetu i da će oni predložiti potpuno drugačiji pravac ekonomske i socijalne politike i zdravstevnog sistem, kao  i ukupnog ponašanja države u narednoj godini.

Radulović je naponenuo da je cilj  DJB da pokaže da je i u okviru ovog i ovakvog budžeta moguće napraviti ozbiljnu promenu ekonomske politike i da se treba  fokusirati  na stvari koje će doneti rast BDP i popravljanje poslovne klime. Jedan od predloga DJB  su besplatni udžbenici za učenike i povlačenje odluke o smanjenju plata i penzija.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Valentino

06. decembar 2017.

Gospodjo Sanda, prvog maja sam bio na Kalemegdanu i nisam mogao da cujem srpski jezik. Dakle ogromna vecina su bili strani turisti koji su ovde dosli jer ih je nesto privuklo i koji ce ostaviti svoj novac u nasoj prestonici, tako da mislim da nije besmislen projekat kao što je žičara od Kalemegdana do ušća Save u Dunav. Verovatno ce biti atrakcija koja ce samo jos povecati turisticku ponudu Beograda.

Međaš

06. decembar 2017.

Pa sada mi je jasno zašto prekidaju da grade auto-put Beograd_Čačak - to je zbog njegovog auto-puta Niš-Priština i da bi se kaznio čačanski narod zbog Velje i Obradovića.

LII

07. decembar 2017.

Valentino@ I ja 1.maja setah Knezom i Kalemegdanom i zgranuh jer shvatih da su oko nas samo arapske izbeglice. Invazija na prestonicu grupama po petoro sestoro nadolazili su da se zapitah sta se desava gde su Beogradjani. To nisu bili turisti.

Pahomije Mirotocivi

07. decembar 2017.

Jadna država, jadan i budžet