Site name

Poslanik Evropskog parlamenta o narednom koraku Srbije na putu ka EU

Bogovič: Do kraja godine bar dva poglavlja

Treba iskoristiti period od godinu i po dana, kako bi se otvorila sva poglavlja

Pozdravljam napredak Srbije, koja je vredno radila na poglavljima i sada ima spremna nova za otvaranje.

2

Piše: M. Stojanović

Beograd 07. decembar 2017. 15:00

Bogovič: Do kraja godine bar dva poglavlja

Franc Bogovič Foto: Tviter

Iako se neformalno očekuje da do kraja godine budu otvorena bar dva poglavlja, najverovatnije poglavlje 6 - privredna društva i poglavlje 30 - zajednička trgovinska politika, ja lično očekujem i pozivam Evropsku uniju da otvori odmah sva poglavlja koja su spremna za otvaranje, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, komentarišući medijske tvrdnje da će 11. decembra biti otvorena nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Naš sagovornik ističe da želi da "taj proces ide aktivno i da bude brzog tempa". "Iako je Srbija već sprovela dosta reformi na putu integracije u EU, treba da ima u vidu činjenicu da je potrebno da iskoristi predsedavanja Estonije, Bugarske, Austrije i Rumunije, koje su u procesu proširenja EU prijateljske zemlje, dakle, period od godinu i po dana, kako bi otvorila sva poglavlja i što više njih i zatvorila", zaključuje Bogovič.

Koha ditore piše da se u zaštićenom dokumentu koji Evropska komisija namera da usvoji u februaru, što je najavio u svom godišnjem govoru o stanju EU predsednik EK Žan Klod Junker, ukazuje da nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. potpišu pravno obavezujući sporazum. Prištinski list napominje da je reč o "optimističnom scenariju EK", po kojem će Srbija i Crna Gora postati članice EU do 2025, kao i da će u do tada početi i pregovori o članstvu sa ostalima u regionu - Albanijom, BiH, Kosovom i Makedonijom.

Da li je na pomolu politička trgovina

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, podseća za Danas da su pregovori u okviru poglavlja 35 predvideli normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, "što u suštini znači pravno obavezujući ugovor između dve strane". "Da li je na pomolu politička trgovina u kojoj bi Srbija prihvatila stolicu Kosova u UN, a zauzvrat dobila ubrzan napredak ka EU, ostaje da se vidi već sledeće godine kada se očekuje da najavljeni ugovor dobije svoje obrise. Verujem da bi do kraja 2019. Beograd i Priština imali ugovor koji bi imao snagu međunarodnog ugovora bez eksplicitnog međusobnog priznavanja koje bi Kosovu omogućilo učlanjivanje u međunarodne organizacije. Međutim, taj ugovor neće biti ni suštinski ni istorijski i definitivno neće razvezati kosovski čvor", smatra sagovornik Danasa.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zoro osvetnik

07. decembar 2017.

Da li je to uspeh, i koliko ima poglavlja do kraja? Efekat rada se ne zna ako nije poznat broj preostalih.

Vojkan

08. decembar 2017.

E bas nam je drago!Hocemo li ikada neko i zavrsiti i imali tom otvaranju kraja?Pa sta znaci otvoriti poglavlje,npr pravde a mi nista na tome ne radimo tako da to moze da bude otvoreno decenijama.Svi znamo da se nista ne menja u drzavi,nista ne funkcionise ni tuzialstvo,sudstvo,skolstvo,zdravstvo...pa sta otvaramo i cemu se nadamo?!