Site name

Autori ideje za spomenik ubijenom premijeru nagrađeni povodom Dana ljudskih prava

Biljana Srbljanović: Đinđićeve ideje baštini mala grupa osvešćenih ljudi

Za mene je značajno da naš rad i napor prepoznaje upravo jedna, ne tako mala grupa politički osvešćenih ljudi, koji baštine ideje Zorana Đinđića već punu deceniju i po, i koji te ideje nikada nisu zamenili nekim u dnevnopolitičkom smislu popularnijim i lakšim.

15

Piše: J. L. - P. D.

Beograd 11. decembar 2017. 13:00

Biljana Srbljanović: Đinđićeve ideje baštini mala grupa osvešćenih ljudi

Foto: Medija centar

To je rekla za Danas dramaturškinja Biljana Srbljanović povodom uručenja nagrade "Ledolomac".

Njoj i vajaru Mrđanu Bajiću, kao autorima idejnog rešenja za spomenik ubijenom premijeru, nagradu je dodelila LDP Čedomira Jovanovića, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

- Ljudska prava i Univerzalna deklaracija je nešto čega se, čak i u razvijenom svetu, setimo samo jednom godišnje, na dan kada su u talasu odgovora na užase Drugog svetskog rata vodeće zemlje sveta konačno prepoznale da je jedina prava vrednost koju imamo i koju moramo čuvati po svaku cenu upravo ljudska sloboda. Mi smo kao društvo istorijski bili vezani i za ovaj dokument i za taj trenutak i tada smo bili na pravoj strani... Za mene je, od kad sam politički svesna, to bio dokument koji me je vodio u mom društvenom i političkom angažmanu, ali i test za političku misao i poruku kojoj želim da dam svoj glas, navodi Srbljanović.

Ona ocenjuje da "danas nismo u slavnom trenutku ljudske istorije nigde na svetu", ali da smo time više obavezni na napor u razumevanju prava na slobodu u svakom smislu, "dok još ima vremena da zaustavimo propadanje sveta".

povezane vesti

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Hedona

11. decembar 2017.

Otuzno.

Ja

11. decembar 2017.

Tacno.

Никац од Ровина

11. decembar 2017.

Далеко си ти од Ђинђића. Много далеко...Он је бар био на Палама да подржи хероје!

boco

11. decembar 2017.

Nagrada ima jako velik kredibilitet .... Mo''''s misliti cedo daje nagradu

Petar pekar

11. decembar 2017.

Lepu Biljanu su pojeli skakavci ... Novčanu nagradu za spomenik je primila iz ruku najgore krimi vlasti koja je jahala ovim prostorima. Nagradu "Ledolomac" je primila od čoveka koji je svojim postupcima pokazao da mu je stalo samo do ličnog bogaćenja bez obzira na sve, a da je njegovo muvanje oko Đinđića bila samo dobro odigrana predstava u datom trenutku. Pa, čestitam.

Petar

11. decembar 2017.

Koliko ja znam Zoranove ideje baštini u Srbiji samo jedan čovek. On se zove Aleksandar Vučić. To je tako, sviđalo se to ili ne našoj smešnoj, umišljenoj i potkupivoj "eliti". Ovo pod navodima jel oni za mene nisu nikakva elita, nego nazovi "elita". Čast izuzecima, naravno, kao što je sadašnji predsednik SANU.

Kalča

11. decembar 2017.

Spomenik Đinđiću u Vučićevoj sumornoj senci. Eeee, Biljana, Biljana.

Jozef K.

11. decembar 2017.

Ljudska prava tzn. Univerzalna deklaracija je sigurno bazni i najvažniji dokument u toj stvari ali pravi život joj udahnut tek na konferenciji u Helsinkiju kada su giganti kao Tito, Kekonen, Krajski, Šmit, i drugi seli za sto i pojeli sveže jagode. Šta je od te Konferencije ostalo i čemu ona danas služi? Danas, kada se sveže jagode mogu kupiti u sred zime i u najzabačenijim supermarketima niko ih više ne želi.

svetlanast.

11. decembar 2017.

Ako skoro 15 godina nije podignut spomenik prvom demokratskom predsedniku vlade Srbije, zasto podizanje spomenika ne bi prepustili nekim boljim i postenijim generacijama gradjanki i gradjana Srbije.Sa spomenikom Zoranu Djindjicu je slicno kao i sa "sveobuhvatnim" resavanjem "slucaja Kosovo".Neka to urade neki bolji i pametniji ljudi od nas a ne "mala grupa osvescenih ljudi".

Srba

11. decembar 2017.

Ideje cija imovina na sudskoj imovinskoj raspravi proglasena drzavnom tajnom. Doticni gospodin je debelo napunio svoj dzep a kad bi neko realno analizirao njegove ideje reko bi da i Šecerovski imao iste

Jasna Simonovic

11. decembar 2017.

Načelno se slažem, ali mi nije baš jasna "sloboda u svakom smislu"...kao da smo pali sa Marsa, a nismo rodjeni...od krštenice do umrlice mnogo je "slobodnog puta", ali je ipak najlepši put istine...nda propasti nema...

Гокси

11. decembar 2017.

@petar Прсо бот потпуно

Milivoje Radaković

11. decembar 2017.

"... на Палама да подржи хероје!" Silno herojstvo pucati po ljudima koji ne mogu da uzvrate!? Sve junak do junaka!...

Posmatrač

11. decembar 2017.

Kad su komentari anonimusa zreliji od izjave selebritija, taj je zaslužio "Ledolomca"...

duskoShW

12. decembar 2017.

Ko bastini ideje pok.Djindjića, spisateljica nije rekla. Zloupotrebe postoje. Nije odgovorila na kritike spomeniku. U svojoj kolumni npr. Basara je rekao da je to spomenik činu (streljanja) a ne ubijenom čoveku. Duško Wiktor