Site name

Otvorena dva poglavlja, Joksimovićeva rekla da je vlada „bila preambiciozna“

Srbija je u ponedeljak uveče u Briselu otvorila dva nova pregovaračka poglavlja sa EU.

9

Piše: FoNet

Brisel 11. decembar 2017. 20:42

Otvorena dva poglavlja, Joksimovićeva rekla da je vlada „bila preambiciozna“

Foto: Twitter/Johannes Hahn

Reč je poglavljima o kompanijskom pravu (broj šest) i o ekonomskim odnosima sa inostranstvom (30), a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenila je da se radi o dobroj vesti, od koje će korist imati i privreda i građani.

To su vrlo važne, konkretne i opipljive stvari, koje će i biznis zajednica i građani moći osetiti u budućnosti. Ovo večeras je poruka da vrata EU ostaju otvorena za Srbiju, rekla je Joksimović na konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Ističući da je Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja, a da je očekivala otvaranje bar tri, ona je rekla da se nada da se u ubdućnosti može i mora raditi bolje i brže, "i da će Srbija i EU biti partneri u tom budućem procesu".

Joksimović je konstatovala da je ipak važno što je dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja nastavljena, što pokazuje stabilnost reformskih procesa u Srbiji, koje treba ubrzati, kao i evropski put, zbog obećanja datih građanima.

Ona je ukazala da je Vlada u poglavljima 23 i 24 možda bila preambiciozna u postavljenim ciljevima, ali da "nije greh biti ambiciozan, naprotiv".

Biti ambiciozan znači da postoji politička volja ka reformama i ubrzanju evropskog puta, objasnila je ona.

Prema oceni Joksimović, Srbija bi mogla da uz novu reviziju akcionih planova za sprovođenje poglavlja 23 i 24 i "postavljanjem realitičnijih rokova" za njihovu primenu mogla da ispuni dinamiku otvaranja poglavlja.

Kako je naglasila, važno je da postoji poverenje između Srbije i EU.

Srbiji treba verovati, ne treba sumnjati u njenu evropsku orijentaciju. Evropski put ima i uspone i padove, ali uz veću posvećenost i Srbije i EU, Srbija ima evropsku budućnost, poručila je Joksimović.

Ona je prenela i opredeljenje Srbije za regionalnu saradnju, ali kako je upozorila, ona ne sme biti zamena za puni proces evrointegracija, "nego merilo zrelosti da probamo da sarađujemo bolje, kako bi jednog dana pokazali spremnost za funkcionalnu saradnju".

Joksimović je, govoreći o dva novootvorena poglavlja, istakla da je važno da se time na konkretan način šalje poruka svim potencijalnim investitorima da je Srbija stabilna zemlja, i da postoji dobar mehanizam zaštite za sve koji u budućnosti žele u nju da ulažu.

Han je rekao da Srbija i u budućnosti mora da se usredsredi u prvom redu svega na oblast vladavine prava i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

On je ocenio da je Srbija na te dve stvari radila, ali da još ima izazova.

Otvaranje poglavlja se ne može postići bez opipljivog fokusiranja na vladavinu prava i dijalog sa Kosovom, poručio je Han.

On je precizirao da Srbija mora da ostvari napredak u nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On smatra da otvaranje nova poglavlja pokazuje da je njena evropska perspektiva čvrsta i realna.

Komesar za proširenje Johanes Han je podsetio da je proces otvaranja pregovaračkih poglavlja zasnovan na dostignućima, upozorivši da kvalitet treba da ima prioritet nad brzinom.

Svi možemo da budemo zadovoljni napretkom i uzimajući sve u obzir mislim da smo na dobrom putu, rekao je on.

Upitan da li postoji obaveza Srbije da se uskladi sa politikom sankcija prema Rusiji, Han je rekao da to pitanje nije obuhvaćeno poglavljima koja su danas otvorena dok je ministarka Joksimović ocenila da je potrebno postepeno uskladjivanje tog pitanja tokom procesa pristupanja.

Srbija u ovoj fazi proces pristupanja nema obavezu da uvede sankcije Rusiji, rekla je ona.

Mi već sprovodimo zajedničku spoljnu politiku EU i neke obaveze smo u potpunosti sproveli, rekla je ona dodajući da Srbija učestvuje četiri 4 vojne misije EU i da se sprema da prvi put učestvuje u civilnoj misiji.

Ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser konstatovao je da Srbija nastavlja napredak u pregovorima o pristupanju EU i važno je da to održi, a i on je poručio da brzina pregovora zavisi i od napretka u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Nema sumnja da će ovaj proces dalje ići glatko i da će Srbija uskoro otvoriti još poglavlja, rekao je Mikser i dodao da su još tri na dohvat ruke.

Reč je o kompanijskom pravu (broj šest) i o ekonomskim odnosima sa inostranstvom (30), a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenila je da se radi o dobroj vesti, od koje će korist imati i privreda i građani.

To su vrlo važne, konkretne i opipljive stvari, koje će i biznis zajednica i građani moći osetiti u budućnosti, rekla je Joksimović na konferenciji za novinare sa evrpskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom koji je čestitao Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja.

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Aleksandar

11. decembar 2017.

Ako se nesto obeca, a ne ispuni se, svuda u svetu padaju ostavke. A ne opravdanja. Ne secam se da ste vratili te prambiciozne plate za posao koji niste obavili? Napredno, nema sta.

gradjanin zombi

11. decembar 2017.

Sa vama cemo stici doKarlobaga.

bogdan trojkaš

11. decembar 2017.

Teško narodu Srbije! Vlast otvara poglavlja, uvodi diktaturu i uništava ekonomiju. Laže, krade i otima. Ministar koji izjavi da ljudi u Srbiji IMAJU PRAVO na penziju ali da iznos može biti koliko vlada odluči. Šta će biti s nama?

Даша

11. decembar 2017.

О КАКВИМ СЕ АМБИЦИЈАМА уопште прича, Црна Гора отворила 30, шта кажете на то наши политички експерти!?

nada acimpvoc

11. decembar 2017.

E Joksimovicka, vrati se ti u muzicku skolu da predajes deci, kakve ti imas veze sa evorpskim integracijama. Ko je jos cuo da tako vazan posao radi osoba koja je zavrsila muzicku akademiju, stvarno da nije tuzno bilo bi smesno.

Pragmatika???

12. decembar 2017.

Eto narode kako se to udesi. Pomenuta gospođa kao svojevremeni član uredništva lista "Velika Srbija" zagovarala je druga stanovištva i sa svojim kolegama, sadašnjim, ali i onim zajedničkim pre razdruživanja od njih, je bila grčeviti, nepokolebljivi, neustrašivi,.....pobornik i protivnik i samog pominjanja EU, a kamoli nekakvih integracija, a sada nas, podignuta čela i s ponosnom vodi ka toj (tada ozloglašenoj, a sada bezalternativnoj) EU. Ne znam šta ovi iz Brisela misle o svemu tome, ali mogu da pretpostavim.

Dragan

12. decembar 2017.

Nemoj, sestro, ni da zuris. Ovako ces obezbediti posao oko pregovora sa EU i za svoje cukununuke... Cemu zurba, tebi je bajno.

gargamel

12. decembar 2017.

"ČLANSTVO u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), ukidanje zabrane prometa genetski modifikovanih organizama (GMO), otvaranje državne kase za učešće u donacijama koje EU daje nerazvijenim zemljama, ali i suspenzija sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom - samo su neke od "zamki" koje očekuju Srbiju u okviru poglavlja 30, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, za koje je Brisel upravo dao zeleno svetlo." E pitanje je kako ce ovo Vucic objasniti Putinu

JA

12. decembar 2017.

Реституција је поглавље које никада неће бити затворено. Црквена земља Метохија, моја, твоја, његова дедовина конфискована од стране комуниста. Чедина вила коју је запосео чија је!