Site name

Šutanovac i Janković vratili nagradu "Najevropljanin"

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković vratili su nagradu „Najevropljanin“.

5

Piše: Danas Online

Beograd 12. decembar 2017. 17:53

Šutanovac i Janković vratili nagradu "Najevropljanin"

Dragan Šutanovac prima nagradu "Najevropljanin" za 2010. godinu; Foto: mod.gov.rs (arhiva)

Šutanovac je nagradu dobio u 2010. za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, i naveo da ne želi da učestvuje u „manipulisanju evropskim vrednosima“ u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine.

“Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je “najevropljanin”, ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji. Zahvaljujući reformi Vojske Srbije, ministarstvo odbrane bilo je motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema. Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima", izjavio je Šutanovac, a prenosi Informativna služba DS.

Ova nagrada, kako kaže mu je "kost u grlu" već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali je smatrao da zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane nema pravo da ovu nagradu vrati.

"Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi sa kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost. Za mene najevropljanin ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava", zaključuje Šutanovac.

Nagradu je danas vratio i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Janković je rekao da se, posle novih dobitnika, mora odreći nagrade "Najevropljanin" koju je dobio 2010. godine, ali je podvukao da Pokret slobodnih građana ima čvrstu evropsku orijentaciju.

Reč je o nagradi "Najevropljanin" koju dodeljuje udruženje Prva evropska kuća u Beogradu.

Građani Srbije žele da žive u Evropi. Ne samo formalno. Oni žele da žive u evropskom političkom i kulturnom prostoru kao sav pristojan svet, a ne da bi bilo ko kačio na svom reveru evropsku zastavu, a Srbija bila sve dalje od evropskih vrednosti, zaključio je Janković.

 

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pedja034

12. decembar 2017.

Iako se ne slažemo po mnogo čemu, u ovome se slažem sa Šutanovcem. ja sa Palmom ne bih delio ni isti autobus u gradskom prevozu, a kamoli neku "nagradu". Oduvek mislim da je pomenuta "nagrada" totalna besmislica i budalaština, ali su se oni koji je dodeljuju svojski potrudili da mi u potpunosti daju za pravo. Iskreno, ja je, da sam na Palminom mestu, ne bi ni primio, mislim da je čak i njemu ispod časti (ako on upšte zna šta je to čast).

d

12. decembar 2017.

Mogli bi malo i da rade kao Palma ,a ne da ga omalovazavaju.

Никац од Ровина

12. decembar 2017.

Данас је најнижа подршка прикључењу ЕУ, управо због Шутановца и њему сличних. Човек је по налогу из иностранства активно радио на уништењу војскњ а то бесрамно назива реформом. Још има образа да дели лекције! И онда се демократе чуде што људи неће да гласају за њих. Док је Шутановац председник демократске странке Вучић може мирно да спава!

oficir

12. decembar 2017.

nikac bi trebalo da zna, da je vučić 2ol2 g. javno u skupštini pohvalio šutanovca za reformu vojske. a što se tiče palme, t6o postade glavno evropsko drvo.

Ljube

14. decembar 2017.

Koliko god da je to "priznanje" ofucano i podložno ozbiljnoj analizi opravdanosti, ova gospoda ga nisu pre svega ni zaslužila a ovo što sada rade to i dokazuje. Pitam se samo da li će vratiti i pare koje su uz priznanje dobili ili će pare ipak zadržati. Jeftini populizam propalih političara, ništa drugo.