Site name

Vućić: Makron u Srbiji pre leta 2018.

Predsednik Srbije Aleksanadr Vučić izjavio je danas u Parizu posle učešća na Samitu o klimatskim promenama da je srpska delegacija imala veoma uspešan dan i da je on imao posebnu čast da na brodu koji ih je doveo do ostrva Segan razgovara sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

10

Piše: FoNet

Pariz 12. decembar 2017. 22:11

Vućić: Makron u Srbiji pre leta 2018.

Foto: Kabinet predsednika

Sastanak je održan na brodu kojim su se visoke zvanice vozile iz Jelisejske palate ka ostrvu Segan, na kojem je organizovan Samit o klimatskim promenama "Jedna planeta".

Razgovarali smo u četiri oka o svim najvažnijima bilateralnim pitanjima, o evrospskom putu Srbije i njegovoj podršci našoj zemlji na tom putu i naravno o konkretnimm pitanjima i projektima, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo da su razgovarali i o koncesionom ugovoru na 25 godina za aerodrom u Beogradu i podsetio da su sve ponude predate, a da će se 25. decembra znati kakve su ponude, uz ocenu da je reč o otvorenoj i transparentnoj proceduri.

Predsednik Makron je rekao, dodao je Vučić, da se i kroz sve te aktivnosti francuskih kompanija vidi značajan i povišeni interes Francuske za našu zemlju.

Obojica su, kako je naveo, konstatovali značajan rast u trgovisnkoj razmeni, posebno izvoz Srbije, zahvaljujući francuskim firmama koje zapošljavaju sve veći broj ljudi u Srbiji. Izvoz Srbije raste 17,8 odsto, ukupno je je 11, 3 odsto veća trgoviinska razmena u prvih deset meseci.

Predsednik Makron je obavestio predsednika Vučića da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine.

To je veoma važna vest za Srbiju, istakao je Vučić i dodao da je francuskom predsedniku rekao da ga neće nigde tako dobro i lepo dočekati kao u Srbiji.

Aleksandre, dolazim sigurno pre leta u Srbiju, preneo je njegove reči srpski predsednik.

Vučić je rekao da je zadovoljan razgovorima sa šefovima država i vlada i da se susreo sa premijerom Luksemburga Ksavijerom Betelom i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

Razgovarao je sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom i najavio da će, na njegov poziv, na proleće posetiti tu zemlju.

Ukazao je i na razgovore sa predsednicom Švajcarske, kao i premijerkom Norveške koja mu je prenela da je imala uspešne razgovore nedavno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Takođe, dugo, dugo, rekao bih više od pola sata, razgovarao sam hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, o čemu neće biti saopštenja, bio je to civilizovan i pristojan razgovor, postoje stvari u kojima smo saglasni i u kojima, razume se, nismo saglasni, rekao je Vučić.

Samit je bio dobra prilika za susrete i razgovore sa mnogim svetskim liderima, uključujući one iz zemalja Afrike i Azije.

Vučić jeo cenio da je u ovom trenutku Makron jedan od dve najvažnije političke figure u Evropi i uticajan u svetu.

Angela Merkel i Makron su ključni lideri EU, Makron je čovek koga slušaju, veoma poštovan i svi su zahvalni na tome što pomaže da se planeta održi u životu, rekao je Vućić i dodao: Pola Amerike je došlo da ga pozdravi poput Blumberga, Švarcenegera, Bila Gejtsa, Šona Pena.

Prema oceni Vučića, Samit je veoma značajan za ceo svet, ali i posebno za Srbiju, budući da je naša zemlja bila pogođena poplavama i sušom.

Ovde je reč o našoj budućnosti. To su velike i važne stvari, zaključio je Vučić.

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kristina

12. decembar 2017.

Predsednik Aleksandar Vučić će ovim sastankom sa francuskim predsednikom Makronom doneti investicije Srbiji koje pređašnji predsednici nisu uspeli da ostvare u sopstvenim pregovorima, sve to može Srbima obezbediti više poslova, rešiti stambeno pitanje i doneti bolji životni standard.

prevrsila dara meru

12. decembar 2017.

Mislim da treba vratiti toj Evropi sve one europske nagrade i njihove usrane pare koje su nam dali... Dobro, ne bas ovo drugo ali mislim stvarno nas nacisto izdadose. I zbog cega? Sto im je AV autokratski stabilokrata sa zahrdjalom kasikom iza uveta, namignuo da ce francuskim firmama dati da obnove tramvajske sine u krugu dvojke ili tako nesto i sto je zaposlio cerku naseg najveceg vizionara!

Ivana

12. decembar 2017.

Makron možda jeste nova nada francuske politike, ali sumnjam da se može izvaditi iz američkog stiska, koje SAD vrše preko Angele Merkel, a i oni sami.

Pero

12. decembar 2017.

Da uzivamo postovanje francuskog predsednika vidi se i po ovom odnosu koji je pokazao prilikom ovog susreta, a sve to zahvaljujuci nasem predsedniku koji dostojanstveno i smelo predstavlja nasu drzavu gde god da se pojavi!

Danka

12. decembar 2017.

Valjalo bi da neka Francuska kompanija investira u Srbiju, značilo bi našim građanima puno.

Selim Haziri

12. decembar 2017.

Ovo odavno nisam gledao, Tita su ovako dočekivali i ljubili se. Sviđao se nekome ili ne Vučić je izgradio imidž uglednog državnika i odlično nas predstavlja u svijetu, zna jezike, manire ima i stav. Svaka čast za međunarodne aktivnosti, još ako rezultira investicijama i privlačenjem kapitala, to je kruna ovakvih susreta na visokom nivou.

Tako to

13. decembar 2017.

Ovim razgovorom Srbija ucvrcuje veze sa Francuskom cija nam je podrska veoma bitna kada su evrointegracije Srbije u pitanju ali isto je bitna za spoljnu trgovinu i mogucnost da nasa zemlja jos vise izvozi na trzista Francuske.

Radojko

13. decembar 2017.

Kakva konstrukcija,Samit je bio organizovan u okviru borbe za klimatske promene i o toj temi se govorilo.Niti jedna vest u frnancuskim medijima o Vucicu jer je bio jednostavno gost kao i ko zna koliko predsednika.Na brodu su jedino bili snimci kako Makron prica sa amerikancem Kerijem i Bilom Gejtsom.Mislite da je osim dobar dan Makron imao zaista vremena da razgovara sa svima?Dajte budite realni.

Janko

13. decembar 2017.

Svakako da bi bila znacajna i pozeljna podrska Francuske koja je i te kako uticajna u EU.

Makro,dovodi firme,

17. decembar 2017.

drčne na subvencije!-A radnici rintaju za 200€,i biraju srpsku nazadnu sranku!