Site name

Nakon što je sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen

Gojković: Pozivamo CRTA da se kandiduje na izborima

Zatečeni smo postupanjem nevladine organizacije CRTA i odlukom da zatamni navodno informativni sajt „Otvoreni parlament“, koji je svoja sopstvena vrata zatvorio za javnost Srbije.

9

Piše: Danas Online

Beograd 14. decembar 2017. 22:26

Gojković: Pozivamo CRTA da se kandiduje na izborima

Foto:FoNet/Nenad Đorđević

Oni su time fingirarali protest, sprovodeći očiglednu političku agendu, navodi se u saopštenju predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i potpredsednika Narodne skupštine Veroljuba Arsića, Vladimira Marinkovića i Đorđa Milićevića povodom odluke nevladine organizacije CRTA o zatamnjenju sajta "Otvoreni parlament".

Oni su pozvali Crtu da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju „političku“ platformu, umesto što pokušava da građane Srbije dovede u zabludu”.

U saopštenju se ističe da bi ovaj sajt Otvorenog parlamenta morao da bude informativnog karaktera ne samo po imenu i odredbama Memoranduma o saradnji sa Narodnom skupštinom, koji obavezuje na poštovanje načela transparentnosti, odgovornosti i nezavisnosti, “već i po zamašnim sredstvima koje prima, valjda, da bi bio na usluzi građanima i parlamentarizmu u Srbiji, a ne pojedinačnim interesima i jasno proizvoljnoj, obmanjujućoj i pristrasnoj proceni o parlamentarnim procedurama, pravima i obavezama”.

“Pozivamo sve aktere, bili oni registrovani politički subjekti ili ne, da u interesu građana Srbije, demokratije i istine, za koje tvrde da se zalažu, u svom delovanju i procenama poštuju makar slovo zakona, procedura i sporazuma, ako već ne i njihov duh, zaključuje se u saopštenju.

Centar za istraživanje transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da usvajanje najvažnijeg državnog zakona, republičkog budžeta za 2018. godinu, bez rasprave i vremena da se obrazlože amandmani, predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela.

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Predrag

14. decembar 2017.

Konačno pravi potez. Parlament je i onako zatamljen i okrečen u plavo. Gojkoviceva nastavlja sa malicioznim izjavama,pa Crta na to ne treba da reaguje,već da nastavi borbu za demokratizaciju Srbije.

1.maj

14. decembar 2017.

Bravo za CRTU. Pozivam sve kojima je sloboda u srcu da pruže otpor diktaturi. Da, diktaturi, prestanimo da opravdavamo nedostatak slobode zarad "viših" ciljeva. Najviši cilj je SLOBODA:mišljenja, govora, veroispovesti... Ovo što mi imamo ovde je... pa... STRAH!!! Oslobodimo se toga!

Zoran M.

14. decembar 2017.

O čemu se ovde radi? Ceni i poštujem instituciju Narodne skupštine ali mi uopšte nije jasno zašto se poslanik zove poslanik naroda kad njega nije birao narod već politička stranka. Bolji naziv za poslanika bi bio: poslanik XX stranke. Što se tiče ponašanja poslanika računajući od 1992. godine do današnjih dana ništa se nije promenilo. Poslanici se i dalje (ne uvek) ponašaju bezobrazno, nekulturno, jedni drugima zaziru u privatne živote i slično. Kad bi državni tužilac sprovodio Zakone RS, pola poslanika bi plaćalo kazne za narušavanje javnog reda i mira, ometanje nečije privatnosti, kao i dostojanstva Skupštine. Tako da više i ne pratim prenose Skupštine jer vidim i sam da se usvaja samo ono što vladajuća stranka (koja god je na vlasti bila) usvaja ono što ona i predloži bez obzira da li je to loše ili ne za građane Srbije. Pozicija i opozicija bitrebale zajedno na predlog Zakona doći do dogovora šta u prelogu Zakona ne valja i šta treba menjati (uz argumente) a ne svađati se i prozivati vrlo često porodicu. Sve u svemu sramno ponašanje.

treba

14. decembar 2017.

imati zeludac za ovo.....eeeeee brne, brne....

Stojko Milojko

15. decembar 2017.

Padaj silo i nepravdo !!!

Kalča

15. decembar 2017.

Parlamentarna "demokratija", ovakva kakva je, više nije demokratija. Parlament je fasada za ostvarivanje i prikrivanje (od javnosti) partijskih i ličnih interesa. Parlament je obična brbljaonica jer se u parlamentu ne donose nikakve odluke. O svemu se odlučuje u nekim mračnim, memljivim partijskim podzemljima. "Podela vlasti" je, u ovakvim perifernim državuljcima, obično farsično zamajavanje javnosti dok traje pljačka iste te javnosti. "Podela vlasti" je slomljen koncept čak i u tzv. razvijenim i starim demokratijama. EU više nije ni bleda senka one zajednice od pre dvadesetak godina. SAD, uz zdušnu podršku stanovništva, ubrzano postaju totalitarna malograđanska provincija. Rusija nikako nije osvajala unutrašnju slobodu (slobodu od samodržačke vlasti, još od Ivana Groznog). Britanija se izoluje i ne prihvata otvorenost u međunarodnim odnosima. U ("demoktratskoj i tolerantnoj") Skandimnaviji se rađaju neonacističke partije... Nesloboda i antidemokratija već trijumfuju. Uprljani velovi lagano spadaju, otkrivajući sumornu antidemokratsku budućnost. Srbija? Bremenita sopstvenom postratnom sveprožimajućom patologijom vidi jedini spas u tome da bude služinče, pastorče silama neslobode. Dakle, dominantnim silama koje jedine nude "sigurnost" i naplaćuju je apsolutnom poslušnošću. Eto, naš je "parlament" upravo onakav kakav može da bude. Od reprezentacije koja ga je uzurpirala ne možemo očekivati nikakvo dobro, do štetu na naš račun. Služe se gazde "parlamenta" ogoljenim prostaklukom i neskrivenim laganjem. I? Ništa - za lažljivim demagozima je rulja uvek hramala, šepala i vukla se... dovoljno je pogledati istoriju XX veka, a i ovo proživljeno parče novog i nesrećnom milenijuma. Tek kada odbrana lične slobode i nezavisnosti od bilo kog samonametnutog javnog autoriteta postane vrhunska vrednost u životima ljudi ovi stravični ešeloni vlasti će se raspasti u sopstenom ništavilu i nevrednosti. Ovo je moj odgovor Maji od "parlamenta". Maji, čijem se odlasku u zaborav radujemo.

Filip

15. decembar 2017.

Doćice i vama "crni petak" i to uskoro.

Tom Sojer

15. decembar 2017.

Da li ova Majina mudrolija nekoga podseća na saopštenja raznih partijskih komiteta?

Misa pop

15. decembar 2017.

Najgora stvar u demokratiji je da nevalja ono sto ste sami izglasali. DS i DSS su same krojile Parlament i rad parlamenta kao i poslovnik o radu Skupstine. Danas su tek uvideli da ono sto su sami izmislili, usavrsili, izglasali ustvari ne vredi nicemu bar kako sad kazu. Krojili su parlamentarni poslovnik kad su bili na vlasti, sad bi ponovo da ga usavrsavaju kad su u opoziciji. Zbog cega dolazi do tako nagle promene misljenja? Zato sto sami ne postoju ono sto su napisali. Poslovnik o radu Skupstine je dobar, samo trebaju da se postuju odredbe i da se ne zloupotrebljava. Danas se u rad Skupstine pa cak i Vlade mesa i razume Kurta i Murta i svi bi oni da nesto menjaju i dodaju po svom, a kad bi sve te zelje sastavio ispalo bi jedno veliko nista.