Site name

Šta znače brojne negativne reakcije iz vladajućih stranaka na kandidaturu bivšeg gradonačelnika Beograda

Gotovo iracionalan strah vlasti od Đilasa

* Vukadinović: Iznenađuje histerija i odsustvo kontrole

Moglo se pretpostaviti da odluka Dragana Đilasa da uđe u trku za gradonačelnika Beograda neće proći bez reakcije Srpske napredne stranke. Ni Socijalistička partija Srbije nije zaostala za naprednjacima u napadu na bivšeg koalicionog partnera u glavnom gradu.

18

Piše: L.Valtner

Beograd 15. decembar 2017. 17:30

Gotovo iracionalan strah vlasti od Đilasa

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Međutim, broj reakcija iznenadio je mnoge.

Lavina komentara, osuda i kritika na lični račun Đilasa, njegovog dosadašnjeg rada i pozadine isticanja kandidature za analitičare, osim slabosti naprednjaka i socijalista, znači i njihov strah od rezultata koji bi bivši gradonačelnik mogao da ostvari.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su reakcije SNS i SPS znak straha i da njima nesvesno Đilasu daju na značaju i priznaju njegovu snagu.

- Čak i za poznavaoce srpskih političkih prilika, bila je iznenađujuća ova histerična i gotovo nekontrolisana reakcija iz redova vladajuće koalicije na samu najavu mogućnosti da se Đilas uključi u trku. Nema praktično nikoga ko igra bilo kakvu ulogu u aktuelnoj vlasti, a da se u poslednja 24 časa nije najstrašnijim rečima i uvredama obrušio na Đilasa - a što, rekao bih, najviše govori o gotovo iracionalnom strahu koji vlast ima od njegove kandidature - navodi Vukadinović.

Politikolog Nikola Mladenović za Danas kaže da prve reakcije na ozvaničenje kandidature Đilasa podsećaju na dobro poznate tehnike medijske antipropagande u Srbiji u proteklih nekoliko godina.

- To su listom argumenti ad hominem protiv ličnosti opozicionara. To je socijalni populizam u kojem se protivnici brendiraju kao "tajkuni". To je pretežno negativna kampanja prema takozvanoj "bivšoj vlasti", umesto pokazivanja, veoma slabih, rezultata sadašnje vlasti. Ovo je samo uvod u kampanju koja će se izvesno tek intenzivirati. Ona će verovatno biti bespoštedna, kao što su i predsednički izbori pokazali - ukazuje on.

Prema njegovim rečima, i vlasti i opoziciji jasno je da će rezultat u Beogradu uticati na vlast u Srbiji.

- Gubitak glavnog grada bi bio neprihvatljiv za koaliciju na vlasti iz više razloga. Ona se do sada oslanjala na mehanizme podređivanja pravosuđa i nezavisnih agencija, ograničavanje javne debate, na formalne i neformalne vidove ekonomskih pritisaka na građane i privredu. Gubitak glavnog grada bi u značajnoj meri ograničio moć vlasti. Ne samo da bi time bila osvojena formalna moć, već bi opozicija bila u boljem materijalnom stanju, ljudi bi bili ohrabreni da demonstriraju svoje nezadovoljstvo stanjem u Srbiji i proširio bi se potencijalni domen medijskih sloboda. Štaviše, pad do sada visoke popularnosti vlasti bi imao potencijal da oslobodi latentne sukobe koji već tinjaju u vladajućim strankama. Zbog ovoga će stranke republičke vlasti mobilisati sve svoje potencijale da ograniče pretnju - smatra Mladenović.

povezane vesti

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milivoje Radaković

15. decembar 2017.

Iracionalan? Ne bih rekao. Đilas je jedini srpski opozicioni politikus koji ima sopstvene pare i sopstvenu marketinšku mašinu. Možda ne može mnogo da napravi, ali zato može mnogo da pokvari...

Janja

15. decembar 2017.

Djilas ima samo priliku da osvoji 5%

Vanja

15. decembar 2017.

Milivoje Radaković 15. decembar 2017. Iracionalan? Ne bih rekao. Đilas je jedini srpski opozicioni politikus koji ima sopstvene pare i sopstvenu marketinšku mašinu. Možda ne može mnogo da napravi, ali zato može mnogo da pokvari... Djilas svakako moze kupiti par poltrona i ima "marketinšku mašinu", ali birace tesko moze obmanuti ponovo, jer narod veruje u ono sto vidi, a to je da se Beograd ubrzano gradi i modernizuje.

minabegobic

16. decembar 2017.

Naslovnica Danasa je smesna

Di

16. decembar 2017.

Molim vas da uvedete opciju umesto ja nisam robot, polje ja nisam BOT!!! Kad pročitam komentar tipa boljitak, prosperitet, gradi i radi i slično ,shvatam koliki je trn u oku list Danas, kad su angažovali toliko glupih botova da komentarišu ama baš sve vesti i izvrću istinu i stvaraju utisak da ih ima mnogo više u tom mehuru od sns sapunice!!!

Jovan 44

16. decembar 2017.

Relano Đilas ima šanse da im stane na rep. Pa vidite koliko botova se i ovde odmah nakači da "komentariše". Mislim pazi rečenicu "Beograd se ubrzano gradi imodernizuje"... kao sa neki novinski naslov iz 1980-ih.

Alen

16. decembar 2017.

Kako je dovlican ovaj Djilas.

Лидија

16. decembar 2017.

Ја сам забринута да ако Ђилас буде изабран за градоначелника Народни музеј ће морати да причека још 10 година до свечаног отварања. Александар Шапић је по мом мишљењу најбољи избор. Човек који је спортиста навикао на напоран рад и дисциплину и са великим искуством на челу Новог Београда.

Goran

16. decembar 2017.

Tajkuni bi ponovo da zare i pale po zemlji i Beogradu. Gori su od Alan Fordovaca i opasniji po Srbiju od TNT.

Danijel

16. decembar 2017.

Treba razlikovati strah od brige da se ovakvi kao sto je Djilas ne docepaju ponovo vlasti i uniste ono sto je uradjeno u predhodnom periodu.

Vlada

16. decembar 2017.

Đilas je posle pedeset godina jedini napravio most i to dva mosta u Beogradu, sredio je gradsku administraciju, preselo neprikosnovene rome ispod Gazele.Lider studenskih protesta u kojima sam učestvovao.Iskusan menadžer i sam je rekao da je kao menadžer-inženjer tu najači.

Surinamac

16. decembar 2017.

Vlast je odusevljena njegovom kandidaturom, jer ce napraviti haos. Rastura opoziciju. Dalje, Djilas danas nije politicki angazovan, pa koji bi onda mogao imati "program"? I naravno, on je veoma problematican bio i kao gradonacelnik, koji je preplatio most, stvorio Komunalnu policiju kao partijsku vojsku DS za zastrasivanje gradjana, nasilno iseljavao Rome.... On je izvanredan kandidat za vlast, koja ga i podrzava u kandidaturi

Pera

16. decembar 2017.

Kao i svuda u svetu ima nezadovoljnih radom vlasti, ali to ne znaci da im je Djilas dobar izbor.Kao i niko drugi iz opozicije jer su se pokazali u proteklom periodu i samo krali iz drzavne kase.

Dejan Jovanovic

16. decembar 2017.

Srecan odlazak sa vlasti, SNS i ostalim saveznicima, zeli rodjeni Beogradjanin,50, pesmom APRIL U BEOGRADU

Nikola Todorovic

16. decembar 2017.

Nisu to uvrede to su cinjenice i nije to brendiranje nego stanje stvari. Pa necemo valjda da zaboravimo sta je bilo pre par godina.

svetlanast.

16. decembar 2017.

Bivse demokrate i politicke stranke koje su se "ispilile" iz DS, ne budite sujetni, dozvolite da vas DRAGAN DJILAS, ujedini /napravi zajednicku listu za skupstinu grada Beograda/ jer jedino on moze da pobedi Vucica.

Мiloš J. Kosovac

16. decembar 2017.

Zamisite dugo gladovanje i žeđ, ta još slabe pameti i ugleda, pa dugo uživanje u izobilju, ugledu i na svetskom nivou, jer rade sve što stranci žele, kao što je slučaj sa SNS i njihovim partnerima na vlasti, a da najavi neko da će im to oduzeti. Ta još zakićeni sa lažnim diplomama, naučnim zvanjima za njihova neznanja. Jer najveće bogastvo političke stranke, koje posluju kao magfije, stiču u Prestonici. Kakav je to strah!!!

Djekso

16. decembar 2017.

Lako ce Doci na vlst Al Brzo nece Otici Sigurno Ima da nas Odere jedno pet sest Tura Pa tek onda ce otici