Site name

Čedomir Jovanović juče odgovorao na pitanja građana sa “Fejsbuka”

Nije Vučić napravio Informer i Pink, već oni pre njega

Ispod političke kože, svi oni su istomišljenici o Kosovu, Hagu, Srebrenici, kaže lider LDP

Činjenica da značajan deo javnosti danas smatra da je sloboda medija ugrožena kompromituje Vučića, ali i sve koji su dužni da tu slobodu afirmišu. Problem je dublji zbog istine koja se prikriva, jer se veliki deo opocije, koja optužuje Vučića, koristio istim metodama.

16

Piše: Marija Janković

Beograd 16. decembar 2017. 08:00

Nije Vučić napravio Informer i Pink, već oni pre njega

Čedomir Jovanović u redakciji Danasa; Foto: Bojan Cvejić

Ovako na pitanje o tome šta zamera vlasti, a šta opoziciji odgovara predsednik LDP Čedomir Jovanović u novom Danasovom “Intervjuu na mreži”, u kojem građani postavljaju sagovornicima pitanja na Fejsbuku.

“Nije Vučić napravio Informer i Pink, već vlast pre toga. Opšte je mesto da su vlasnici Presa i osnivači Informera bili Đilas i Mišković, sa sve (Draganom) Vučićevićem”, dodao je Jovanović. “Željko Mitrović se danas ponaša kao i oduvek, s tim što Vučić nije Tadić, pa to zato više boli. Tadiću je bilo važno da na Pinku nema niko ko ga pljuje, a Vučić nije lenj pa dođe svake nedelje na neku televiziju, a svakog dana je na nekoj “ad hok” konferenciji za novinare.”

Svi isto misle o Kosovu i Srebrenici

Jovanović je još odgovorio i na pitanje da li bi odmah, da dođe na vlast, proglasio nezavisnost Kosova. “Kada bi se sve završilo mojim "da”, bez promene društva, samo bi se stvorili još ekstremniji generatori politike koja bi nas odvela u nove sukobe”, rekao je lider LDP.

On je komentarisao i pitanje u vezi sa raskorakom u javnom prostoru o Hagu, Kosovu, Evropi i NATO-u. “Sem LDP i Lige socijaldemokrata, ja u parlamentu ne vidim stranku koja pokazuje političku sposobnost da razume taj aksiom, a potom i snagu da ga realizuje. Kad se zagrebe ispod te političke kože, svi su oni manje ili više istomišljenici po pitanju Kosova, RS, Haga, Sarajeva, Srebrenice...”, dodao je predsednik Liberalno demokratske partije.

Đilasova kandidatura

Čedomir Jovanović pozdravio je i najavu kandidature Đilasa na izborima za Beograd.

"Ja mislim da Đilas ima pravo da se kandiduje. Meni njegov povratak u politiku ne smeta, baš naprotiv, milim da će on učiniti ozbiljnijim gradske izbore”, rekao je on. “Sa Đilasom, kao i sa svima drugima, možemo posle izbora da razgovaramo o konkretnim problemima u Beogradu. Tu spada i saradnja posle izbora koja je moguća i ona je potrebna bez obzira da li smo u vlasti ili opoziciji.”

Saradnja sa SNS

Građane su interesovali primeri u kojima je LDP napravio koaliciju sa SNS, kao na primer na Vračaru, ali i situacija u kojoj je ceo odbor LPD iz Kostolca prešao u Srpsku naprednu stranku. On je rekao da su se na Vračaru dogovorili sa DS I SNS, ali da su demokrate zbog unutarpolitičkih razloga odustale.

Što se tiče prelaska odbora iz Kostolca, Jovanović je tu odluku obrazložio kao – jedini način (tih ljudi) za život u toj sredini.

“Mi smo u Kostolcu imali dobar odbor, mnogo bolji od tadašnjeg odbora SNS ili bilo koje druge stranke”, rekao je još lider LDP. “Ja ih ne smatram izdajnicima i ne osuđujem ih, zahvalan sam im za onon što smo radili dok smo bili zajedno, njihov postupak razumem kao lični čin, on nema previše veze sa politikom iako su posledice politike. Sa tom odlukom se ne slažem i ne mislim da je ona dugoročno ispravna, čak i za njih same.”

Na pitanje da li mu smeta što ga “prolašavaju omiljenim Vučićevim opozicionarom”, Jovanović je napisao da ga zapravo sve vreme kritikuje isti krug ljudi i da su ta osporavanja većinom lični interes, a ne briga za društvo.

Beograd na vodi

Jovanović je rekao da o gondolama, fontani, jarbolu, maketi starih Terazija, pazl parkovima, besplatnim senior karticama, opštinskim programima koji su besplatni ima vrlo loše mišljenje jer "stranke na izborima kupuju podršku građana, a politika ne sme da bude buvlja pijaca”. On je u istom odgovoru komentarisao i Beograd na vodi, ali ne negativno.

“To nije Vučićeva ideja”, rekao je lider liberala. “Mislim da je ta ideja neopravdano u senci politike mada nisam siguran da bi uopšte mogla da se realizuje na neki drugi način. Ta ideja je danas realnost. Sada treba videti šta ćemo sa time što jedan deo Beograđana doživljava to kao spomenik koji je Vučić podigao samom sebi, a drugi deo kao svoj trijumf i poraz svih drugih koji su nesposobni.”

Jovanović je još rekao da je njegov odnos sa Vladimirom Bebom Popovićem godinama privatan i da u njemu nema nikakve politike.

Fidelinka i krediti

Na pitanje da li je Vučić omogućio povoljne kredite za poslovanje kompanije njegove supruge, Jovanović je odgovorio da nikada nijedan kredit nije dobio ni od države, niti njegova supruga, kao ni od bilo koje domaće banke u kojoj država ima neki udeo.

“Oduvek smo isključivo sarađivali sa bankama čiji su osnivači u inostrantsvu. Krediti su bili komercijalni i tu ništa neću menjati”, dodao je on.

Na još jedno pitanje o tome ko je bio vlasnik tri austrijske firme koje su kupile “Fidelinku” i zašto su vlasništvo prenele na njega, on je odgovorio da nikada nije bio vlasnik ove fabrike niti je imao bilo kakve veze sa onima koji su bili njeni vlasnici. Dodao je da je jedino koristio deo pogona te fabrike pošto je ona završila u stečaju i u tome nije bio privilegovan.

povezane vesti

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Miodrag iz Peći

16. decembar 2017.

Oduvek se Čeda nudio vlasti da za njih završava prljave poslove. Kao - Evo ja ću da priznam Republiku Kosovo samo da Srbiji krene. I vlast ga tetoši jer ga je kupila - nije samo Fidelinka u pitanju. On Vučića dođe nešto kao Šešelj Miloševiću tzv. Pošteni opozicionar. Svi su isti iz te poslaničke grupe - odavno politički mrtve, poput zombija još uvek izigravaju opoziciju prosipaju ideje o otcepljenju ne samo KiM, već i Vojvodine, Raška Oblasti, podgrevaju stereotipe o genocidu u Srebrenica da se evo i Putin primio a što se tiče beogradskih izbora podržaće onog ko će biti Trojanski Konj aktuelne vlasti.

Segrt

16. decembar 2017.

Los si ti manipulator i takodje imas cudno razumijevanje demokratije. Nije na kraju bitno ko je stvorio Pink i Informer, nego sta se radi sa njim danas. To ne oslobadja krivice prethodne. BGDH2O kazes moze samo tako da se napravi? Bravo. Pravna drzava na djelu. Uzimao si samo kredite stranih banaka. To nije pitanje, nego koji su ti bili uslovi. Sve u svemu iritantan lik. Manje mi je jasno ko glasa za tebe nego za Vucica.

Мiloš J. Kosovac

16. decembar 2017.

Svi koji poseduju moć da razmišljaju pa tako da prepoznaju istinu od laži, a takvih je u Srbiji prava retkost, znaju da razmišljanje i delanje u politici Čedomira Jovanovića ima iste kvalitete kakve ih Srbi pripisuju ubijenom Zoranu Đinđiću. No, Srbi mogu da misle da je u svemu najbolji samo onaj političar kada nije živ, pa još ako je streljan. Srbi još uvek na znaju ko je i kakav je bio, šta je mislio i kako je radio Jospi Broz. Uostalom Milošević ( koga je Jovanović ubedio da se preda i ode u Hag) i Mira su bili ubeđeni da će oni raditi isto što je radio Tito - da spase Jugoslaviju. Naravno, da su Sloba i Mira bili patološki autoritarne ličnosti, zašto su se divili autokrati Josipu Brozu. Čedomir Jovanović je potpuno zrela ličnost, sa odbačenim egom a duhovno razvijenim Visokim Ja. Baš zbog toga nije u vrhu vlasti. A da je Đinđić žav ne bi bio poštovana, jer su glasači, može se reći lsitom, čas izuzecima, sa nekom makar sociološkom, inače obavezno psihološkom, a ima mnogih i sa psihijatriskom patolgogijom. To je razlog što je Vučić sa svojom sociopsiho patologijom - egonarciste- na vrhu vlasti i to kao apsolutista, evo i Jovanović to kaže, zahvaljujući medijima koji su instalirani pre njega, samo ih Vučić vredno koristi. Svaka vlast, a naročtito u uslovima kapitalističkog sistema - nadmudri, prevari, prinidi, ako mora ubi, samo imaj pare da platiš najbolje advokate, lažove - služi se manipulacijom preko medija da se održi na vrhu vlasti. Ne zato što misli da je nabolja i što voli da služi državi i narodu već zato što mora da zadovolji svoj ego, đavola u sebi, kako su govorili genijalni sveti Jovan i Isus. Zato su najpametniji daleko od vlasti, neki iako se bave politikom.

Miško Mihajlović

16. decembar 2017.

Čeda Krstić

Pitagora

16. decembar 2017.

Čeda je upao upao u političko živo blato (svojom zaslugom) iz koga se neće izvući bez obzira na svo batrganje.

Branko

16. decembar 2017.

Pristojno je kada vec koristis reci Aleksandra Vucica i naglasiti da citiras. Ali jos veci problem je kada citiras netacne informacije. Informer je nastao izmedju dva kruga predsednickih izbora 2012 godine sa kapitalom cije poreklo bas i nije poznato ali sa obzirom na ulogu sa velikom dozom sigutnosti se moze zakljuciti da je naprednjacki.

Srba

16. decembar 2017.

Ako se nekad budemo oslobodili okupacije a gos.Jovanovic je relativno mlad covek pre sudom ovog naroda odgovarace za urusavanje drzave i kriminal koji je pocinio prema svojoj zemlji a i svi njemu slicni docice 1945.Da sam na njihovom mestu novostvorenoj eliti a i onoj pre njih nebih bio ravnodusan na situaciju u zemlji a i u svetu caskom mogu da se karte iymesaju a mozda se desi da ih zapad pusti niz vodu jer sa korupiranom elitom cak ni svet ovde nemoze da izadje na kraj

Cane

16. decembar 2017.

U pravu si Čedo. On je usavršio pranje mozga narodu nadam se da smo sad na centrifugi mozga od tih medija.

Maslačak

16. decembar 2017.

Eh, Čedo, Čedo... Kad samo pomislim da sam se nekad kleo u tebe!. Za mene ste Vuk Drašković i ti dva najveća razočarenja u srpskoj politici. Vuka Dršakovića sam jedno vreme podržavao jer sam mislio da je on dobar primer kako se čovek od zadrtog i tupoglavog nacionaliste menja u pozitivnom smeri i da zato treba da ga podržim. Kad, ono, ćorak... Pokazalo se da iz njega u stvari govori Danica i isključivo goli materijlni interes! Za tebe sam smatrao da govoriš ono što ja mislim, samo što to umeš lepše da izraziš. Ali , pokazalo da se da ne misliš, a naročito ne radiš, ono što govoriš! Dakle, još jedan ćorak i promašaj....

Don Giovani

16. decembar 2017.

Znamo da nije Vučić napravio Informer i Pink, već oni pre njega. Ali ako stvarno misliš da to opravdava Vučića da ih ovako zloupotrebljava u ličnu korist, onda mogu samo da ti se divim na "logici"!

crni domino

16. decembar 2017.

Napravili su oni i blente kao sto si ti...

Realista

16. decembar 2017.

Predlazem da se uvede nova jedinica za viskozitet u sistemu mera - neka se zove 1 (jedan) Cedomir. Naravno, taj stepen viskoziteta ce u realnoj situaciji biti nedostizan pa ce se vecinom koristiti nanoCedomir ili mikroCedomir, a u izuzetno klizavim situacijama cak i jedan miliCedomir.

Informer je

16. decembar 2017.

dnevna novina koja izlazi u Beogradu od 2012. godine. Pokrenut su nedugo NAKON parlamentarnih izbora na kojima je pobedu odnela Srpska napredna stranka.

priština99

18. decembar 2017.

Pink, Infomrer, " renovirani! RTS su napravili poslušnici SPS-a i porodice Milošević, Vučelić, Dačić,Vulin, D. Milanović i ostala sitna boranija!

MS 71

19. decembar 2017.

Osim što je iz sve snage pozivao NATO da interveniše u Srbiji, Jovanović otvoreno lobirao da se Srbi u Hagu proglase ratnim zločincima i pre donošenja prav, presuda. Za zločine u BiH je optuživao ne samo tamošnje Srbe nego pre svega Srbiju proglašavajući je agresorom i odgovornom za genocid u Srebrenici. U međuvremenu je živeo više nego luksuzno pa je savršeno jasno na čijem platnom spisku je bio. Kolaboracija sa neprijateljskom silom koja je agresor na vlastitu zemlju je svugde u svetu teško krivično delo. Međutim Jovanović nije uhapšen jer je na vlast došao njegov kolega sa istog platnog spiska . Iz istih razloga i dalje dobija značajan prostor u Vučićevim medijima jer otvoreno lobira za prozapadnu politiku vlade Srbije koja zbog svog proruskog glasaćkog tela ne može toda radi otvoreno. Tako su zapadne službe (iliti ambasadori ) našle uhlebljenje za Jovanovića dajući Vučiću ponudu koju on ne sme da odbije. Za Jovanovića koji se u Srbiji kompromitovao do guše glasa 1,5 izašlih na izbore što je na nivou statističke greške.

Stefan Jakšić

19. decembar 2017.

Hajde da pretpostavimo da je to što kaže Čeda tačno, i da su drugi osnovali te medije i počeli prvi da ih koriste kao Vučić sada i da se koristimo tom analogijom. npr. čovek izvadi pištolj i počne da puca na druge ljude, dođe policija i kaže mu da to nije u redu. A on može da kaže: "Ali , ovaj pištolj su koristili pre mene". ili - "Vi nas lažete" - "Da, ali oni pre mene su počeli, ne ja"