Site name

Lider Demokratske stranke posle odluke o gradonačelničkoj kandidaturi nastavlja razgovore o podršci

Šutanovac okuplja bivše čelnike demokrata

*Sa Živkovićem postignut dogovor, možda se priključi i Tadić

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, nakon objave gradonačelnike kandidature, pokušava da okupi bivše predsednike ove stranke uz DS.

17

Piše: Lidija Valtner

Beograd 29. decembar 2017. 09:31

Šutanovac okuplja bivše čelnike demokrata

Boris Tadić i Dragan Šutanovac Foto: Fonet/Dragan Antonić

Šutanovac i lider Nove stranke Zoran Živković postigli su dogovor o zajedničkom učešću na izborima u Beogradu, nezvanično saznaje Danas od izvora bliskih ovim dvema strankama.

Kako kažu naši sagovonici zvanična potvrda dogovora trebalo bi da se obelodani danas na, kako je juče planirano, zajedničkoj konferenciji za novinare Šutanovca i Vesne Rakić Vodinelić, predsednica Saveta Nove, koja je figurirala za kandidatkinju NS za gradonačelnicu Beograda.

“U ovom trenutku možemo da preciziramo da smo blizu dogovora sa Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom. Ostajemo otvoreni za dogovore u opoziciji i želimo da jasno poručimo da je cilj na ovim izborima pobeda nad režimom SNS”, rečeno nam je u DS. U SDS Borisa Tadića se nisu izjašnjavali kom će se bloku prikloniti.

Kako za Danas kaže Zoran Živković, odluka te stranke o izlasku na izbore biće doneta danas. On nije želeo da otkriva karte pred današnju odluku. Ipak, čini se da bi bilo iznenađenje da se Nova odluči za samostalni izlazak ili saradnju sa nekim drugim. Podsetimo, iako je NS saopštila da će njihov kandidat za gradonačelnika biti profesorka Vesna Rakić Vodinelić, Živković je rekao i da je ta stranka ostaje otvorena za dalje razgovore, pa čak i da prihvati neko drugo personalno rešenje ukoliko stranački organi zaključe da je to bolja opcija. Uz to, Nova je uoči lokalnih izbora u pet opštine, održanih prošlog vikenda, pozvala svoje birače da glasaju za liste DS. Živković je ranije izjavio i da Nova neće ući u savez sa PSG Saše Jankovića i Narodnom strankom Vuka Jeremića ukoliko njihov kandidat bude Dragan Đilas. I Janković i Jeremić su u međuvremenu podržali Đilasa.

Gradski odbor demokrata je u sredu uveče doneo odluku da će Šutanovac biti kandidat za gradonačelnika Beograda. Toj odluci je prethodila zajednička sednica Predsedništva DS i poslaničkog kluba. Predsedništvo DS je na toj sednici ovlastilo predsednika stranke i predsednika gradskog odbora da zvanično otpočnu pregovore sa drugim strankama i političkim činiocima radi stvaranja "građanske i socijalno odgovorne koalicije za predstojeće izbore u Beogradu".
Na pitanje koga će još zvati na razgovore o zajedničkom nastupu, u DS nam je rečeno da se vode razgovori sa raznim političkim organizacijama proevropske i socijaldemokratske orijentacije koje dele našu viziju Beograda budućnosti.

Različita tumačenja

Iako je to bilo izvesno već neko vreme, odluka DS da kandiduje Šutanovca različito se tumači na opozicionoj sceni. Mediji pišu da je odluka bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa da se kandiduje bez prethodnog dogovora prelomila rukovodstvo DS da na izbore treba da izađu sa svojim kandidatom. S druge strane, izvori Danasa u ovoj stranci kažu da je to bilo jedino logično i moguće rešenje jer DS, koji je najveća opoziciona stranka, ne sme sebi da dozvoli da još jedan izborni ciklus nema svog kandidata. Demokrate su na predsedničkim izborima podržale kandidaturu Saše Jankovića, sa kojim je, nedugo posle završetka izbora, prekinuta saradnja. Izostanak sopstvene liste na izborima u glavnom gradu, kako kažu naši izvori, loše bi uticao na članstvo te stranke, koje se učešćem na izborima aktivira.

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

56o

29. decembar 2017.

Okuplja bivše članove, ali ne i sve, jer su neki već podržali Djilasa, poput Stefanovića i Pajtića, ali oni koji podrže Šutanovca, neće mu biti dovoljni da ostvari bolji rezultat od trećeg mesta.

Ilija

29. decembar 2017.

Đilas ima ponovo liderske abicije, a Šutanovac bi da sačuva fotelju predsednika DS-a. Biće borbe...

misha

29. decembar 2017.

Ako su toliko slozni sto su se delili.

milos markovic

29. decembar 2017.

Bravo. Dosta je DS podržavala sve, a nju niko. Vreme je za stabilizaciju. I nije važan lider već ideja i ljudi.

Slavisa Djukic

29. decembar 2017.

Pravi potez demokrata! Mora da se probudi gradjanska Srbija.

Marija

29. decembar 2017.

Svi visoki celnici - predsednici, ministri, a sada im je dobro mesto i gradonacelnika

fani

29. decembar 2017.

bivsi,sadasnji buducni spremni za ostanak u opoziciji

bubuleja

29. decembar 2017.

Samo jedinstveni do pobede.

Petar pekar

29. decembar 2017.

DS ima veći rejting od svog šefa Šutanovca tako da je ovo reklama za šefa a ne za stranku. Bivši predsednici (pogotovu B. Tadić, koji je DS-u ostavio dugove, kako materijalne a još više moralne) su pobegli iz stranke umesto da u okviru nje nastave da se bore za poboljšanja svae vrste, u stranci i društvu.

Građanin

29. decembar 2017.

Nisam iznenađen ovom vlašću jer znam ko su radikali. Nisam iznenađen ni socijalistima znam dobro ko je Dačić. Ali, duboko sam bio iznenađen i razočaran kada je DS ušao u koaliciju sa SPS-om. DS je tada izdao svoje glasače... I dalje ću glasati za Vas iako ste zlo, ali manje zlo od ove vlasti koja mi se gadi.

Šutanovac promasaj

29. decembar 2017.

Šutanovac nema sanse. Mnogo se zamerio vecini koja je podrzavala DS u vreme Djindjica. Bolje bi prosli sa Dragoljubom Mićunovićem. Ali čovek je ostario nažalost.

Egon

29. decembar 2017.

Šutanovčeva koalicija neće imati veliku podršku, ali ne žele da pošto poto podilaze Đilasu i to poštujem.

pera

29. decembar 2017.

Šutanovac nema sanse. Mnogo se zamerio vecini koja je podrzavala DS u vreme Djindjica.

srpkinja

29. decembar 2017.

Tuzno je da nam povampireni i korumpirani politicari nude sebe kao odlicnu ponudu.Narod ne zaboravlja njihove lopovluke.

Glas razuma

29. decembar 2017.

Jos jedan ekser na sanduk DS na zalost. Iza Djilasa stoje rezultati i to sjajni , a iza Sutanovca afere kao i svest da je na zalost predvodnik one korumpirane DS koja je izdala principe demokratije i dovela do uspona ovog zla. Ne mogu da verujem da toliko nemaju osecaj kakvo je raspolozenje medju njihovim biracima i predvidjam im neslavan , a imozda i poguban izborni rezultat.

boki

29. decembar 2017.

Govore o ujedinjenju opozicije a postoje bar tri razlicita bloka u opoziciji, to da je valjalo trajalo bi, ovo je samo vestacki pokusaj da se stvori jedinstvo opozicije sa ciljem da se rusi Vucic i vlast SNS u Beogradu.

svetlanast.

30. decembar 2017.

DS je jedina parlamentarna politicka stranka koja je mirno, bez afera menjala svoje predsednike, sto znaci da ima snage da promeni svoje clanove na vlasti.Zato, posle skoro sest godina bezuspesnog lutanja biraci se vracaju DS-u, nebitno ko je predsedni DS-a, ovog puta tolerantnom Draganu Sutanovcu.Pogresili su dvehiljadite, kada inspirayore ratova u kojima Srbija "nije ucestvovala" nevidjene inflacije, bonbardovanja, na predlog Nenada Canka nisu - ZABRANII.