Site name

Predsednik Narodne stranke i bivši šef srpske diplomatije govori za Danas

Vuk Jeremić: Janković je taj koji vuče bele figure

Verujem da ćemo 2017. godinu svi svi pamtiti po neispunjenim obećanjima vlasti, kao i putem serije zloupotreba nametnutom krunisanju kriminalnog poretka, koji personifikuje aktuelni predsednik a doskorašnji premijer.

6

Piše: Marija Stojanović

Beograd 30. decembar 2017. 12:50

Vuk Jeremić: Janković je taj koji vuče bele figure

Nemamo prava na individualna osećanja u politici: Vuk Jeremić

Ja ću je pamtiti i po odluci da, uprkos svim neprijatnostima kojima smo bili izloženi moja porodica i ja, ostanemo da živimo u našoj zemlji i da se u potpunosti posvetim borbi protiv ove elementarne nepogode koja nas sve zajedno unesrećuje već skoro šest godina, kaže za Danas Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, sumirajući odlazeću godinu. Jeremić u razgovoru za naš list, između ostalog, otkriva šta očekuje od predstojećih beogradskih izbora, te govori o svom odnosu sa bivšim liderom demokrata Draganom Đilasom, koga su "narodnjaci" odlučili da podrže u pokušaju da ponovo postane gradonačelnik.

*Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora u Beogradu? Šta bi za Narodnu stranku predstavljalo uspeh?

- Narodna stranka je formirana pre tek nešto više od dva meseca. U uslovima gotovo potpune blokade tradicionalnih medija, za nju je, prema poslednjim istraživanjima čuo tek svaki treći građanin Srbije. Nama su podršku na osnivanju dali i pristupili nam mnogi izuzetno ostvareni i časni ljudi, čije poverenje sigurno nećemo izneveriti. Odlučili smo se za spor, ali kvalitetan "organski" rast - ne žurimo sa formiranjem odbora u baš svakom selu, i ne puštamo u svoje redove baš svakoga ko pokaže interesovanje da se učlani. Što se tiče beogradskih izbora, tu smo se odlučili za strateško partnerstvo sa Pokretom slobodnih građana - našim dogovorom je formirano opoziciono jezgro za koje se nadam da će biti prošireno drugim istinski opozicionim akterima. Budemo li razumni i jedinstveni, verujem da je moguće pobediti režim u Beogradu.

* Da li su tačne tvrdnje da je postojao snažan otpor unutar vaše stranke saradnji sa Đilasom? Kako ste Vi lično ostavili po strani ranija neslaganja sa Đilasom? Da li mu i dalje zamerate što ste za vreme njegovog predsednikovanja izbačeni iz DS?

- Nije nikakva tajna da moji odnosi sa Draganom Đilasom nikada nisu bili sjajni. Kao što sami kažete, on me je protivno mojoj volji izbacio iz DS-a u trenutku kada sam u ime Srbije predsedavao Ujedinjenim nacijama. Ali, mislim da niko od nas nema pravo da individualna osećanja i interese stavlja u prvi plan, u trenutku kada smo suočeni sa nesrećom koja ostavlja nesagledive posledice po narod i državu. Ja sam više puta rekao da je neophodno ujedinjenje opozicije, a da privilegiju da vuče bele figure u tom procesu ima Saša Janković, zbog rezultata koji je postigao na predsedničkim izborima. Dragan Đilas je bio prvi njegov izbor i ja sam to uvažio. Organi Narodne stranke su Đilasovu potencijalnu kandidaturu detaljno razmotrili, oformljen je i tim predsedništva za pregovore koji su sačinjavali ljudi različitih stavova. Na kraju smo se i institucionalno opredelili za stupanje u taj savez, gde ćemo svakako biti važna okosnica.

* U pojedinim političkim krugovima se mogu čuti tvrdnje da postoji opasnost da blok koji podržava Đilasa i on lično ulože velika novčana sredstva u kampanju i da budu poraženi, odnosno smatra se da bi mogao da se ponovi scenario iz aprila, kada ste Vi bili kandidat za predsednika države. Kako to komentarišete? Šta biste promenili u načinu vođenja kampanje da možete da vratite vreme unazad?

- Finansijska sredstva koja su na predsedničkim izborima svi opozicioni kandidati zajedno uložili u kampanju su beznačajna u odnosu na ono što je - prijavljeno, a još više neprijavljeno - potrošila vlast. Sasvim sigurno će tako biti i ovog puta. Narodna stranka će učestvovati u osmišljavanju i sprovođenju kampanje za našu zajedničku listu u Beogradu, i mislim da će tu moja iskustva iz prethodne kampanje biti dragocena, kao i Đilasova, kome ovo neće biti prvi put da se kandiduje za gradonačelnika. Podsetiću vas, on je u dva navrata do sada Vučića u toj trci pobedio.

*Kritikovali ste već pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Šta biste Vi učinili da ste na Vučićevom mestu kada je reč o nastavku pregovora Beograda i Prištine? Da li biste insistirali na uključivanju Rusije u taj proces?

- Način na koji su beogradski zvaničnici pregovarali u Briselu od 2013. godine do danas je za diplomatske anale - retko kada se u mirnodopskim okolnostima dogodilo da jedna strana dobije sve, a druga apsolutno ništa. Zapanjujuće je da se čak javno hvale time, kao što onaj nesrećni Marko Đurić to čini govoreći da već hiljadu i kusur dana čekamo da nam ispune obećanje o Zajednici srpskih opština. Ja bih definitivno potpuno drugačije pregovarao, i ne bih dozvolio implementaciju bilo kakvog ustupka albanskoj strani a da to ne bude istovremeno ispunjenje onog što smo mi zahtevali. Što se tiče uključenja drugih aktera u proces, o tome odluku može doneti samo Savet bezbednosti UN na osnovu Rezolucije 1244, koja je jedini međunarodni pravno-obavezujući dokument po pitanju Kosova i Metohije.

Ogromnu većinu svog vremena provodim u Srbiji

* Često na društvenim mrežama objavljujete poruke i fotografije koje pokazuju da i dalje često boravite u NJujorku. Da li Vam to odsustvovanje iz Srbije smeta u bavljenju politikom?

- Pored rukovođenja Narodnom strankom, što je moja prva i osnovna delatnost, ja se i dalje nalazim na čelu CIRSD-a, koji je u poslednjih nekoliko godina izrastao u svetski priznat institut za međunarodne odnose. Takođe sam član savetodavnih odbora nekih od najvećih svetskih kompanija, i zbog toga povremeno putujem u inostranstvo. No, ogromnu većinu svog vremena provodim u Srbiji - i to će tako da ostane i u budućnosti! 

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

z

30. decembar 2017.

Bravo,to je kombinacija koja dobija izbore,ali samo ako ne bude opet izbornih krađa.U Srbiji još uvek ima neslaganja između broja stanovnika i glasača,na zadnjim izborima ispalo je da ima oko 400 000 maloletnika u celoj Srbiji.Samo treba pomnožiti 65 000 rođenih godišnje sa brojem 17 i dobiti broj maloletnika.

mnogo gresite

30. decembar 2017.

Vi mislite da he Narod ,figura ,tako dozivljavate drustvo ,gde se figure povlace I bacaju sa table.Dada drugo da se ocekuje of kadrova BIA I kadrova gospodiba Tadica ,koji he samo za nijansu drugaciji of gospodina Vucica.nacelno ste kao stuktura isti samo gas dele nijanse.sa ovakvim politickim kadrovima ciji comet he birokratija I to SUV birokratizasm ,nece niti promenade ovog sistema,zapravo se kandidujete da preuzmete polozaje ovog rezima ,nista drugo.

Djekso

30. decembar 2017.

Daj nam Plan Rada Ideje Sta cete uraditi promeniti ako dodjete na Vlasti A vi se Konstantno Sepurite na Televiziji i u Novinama A Program ideje Pojela Maca Hocu da cujem Vase Ideje Da bih Mogao da glasam za vas

Siniša Škarica

30. decembar 2017.

Vuče, sa kojim Jankovićem ćeš da igraš šah? To je prava Zagonetka.

marija

31. decembar 2017.

Ne bih ja to prepuštala Jankovuću.

asid

01. januar 2018.

Vučić baš nema sreće sa opozicijom, protivnici su mu sve sami ubice, lopovi i pljačkaši, moraće još dugo da vlada dok ovi ne izumru jer većina u pravosudju a i medijima je još uvek pod njihovom kontrolom!