Site name

Vučić: Prosečna plata na kraju 2018. biće 500 evra

Plate nam nisu najmanje u regionu, a već u janauru će biti između 430 i 435 evra, što je iznad nivoa regiona zapadnog Balkana, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izrazio očekivanje da će do kraja 2018. prosečna plata u Srbiji iznositi 500 evra.

48

Piše: Danas Online/ FoNet

Beograd 31. decembar 2017. 19:40

Vučić: Prosečna plata na kraju 2018. biće 500 evra

Foto: EPA/ Andrej Čukić

Danas je prosečna plata 401 evro, a značajno je uvećana i minimalna zarada, i to za deset odsto, rekao je Vučić u intrevjuu za Televiziju Prva.

Predsednik Srbije je izjavio da aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali sigurno neće biti prvi na listi Srpske napredne stranke i da će prvi na listi biti "neko ko može da dobije poverenje Beograđana".

"Neko ko može da dobije poverenje građana Beograda. Mislim da se to neće dogoditi (Da Mali bude prvi na listi). On neće biti prvi na listi, u to sam uveren", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju poslednjeg dana 2017. godine.

Vučić je ipak ocenio da je Mali "odličan gradonačelnik".

Upitan ko je najjači protivnik SNS-a na beogradskim izborima, Vučić je rekao da je to vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković.

"Onaj ko je glavni, ko ih je sve ujedinio, to je Miroslav Mišković. On je tata i Draganu Đilasu, i (Vuku) Jeremiću, i (Saši) Jankoviću", rekao je Vučić.

 Priznanje Kosova može da se dogodi ako bude postignut veliki dogovor koji odgovara Srbima, izjavio je večeras predsednik Srbije i ocenio da je za SNS najozbiljniji protivnik na beogradskim izborima Miroslav Mišković, za kojeg je rekao da je "tata i Draganu Đilasu i Jankoviću i svima njima".

Upitan o spoljnoj politici Srbije i da li se može sedeti na dve stolice, Vučić je odgovorio da on sedi na "srpskoj stolici".

Ne zanima me kakav utisak stiču strani državnici, nije moje da se pravdam njima, objasnio je Vučić.

On je pdosetio da je pred Vladimirom Putinom saopštio da je Srbija na evropskom putu, a da je u Briselu i Vašingtonu poručio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Prema rečima Vučića, rukovodstva u regionu uspevaju da održe mir i stabilnost.

Uložio sam ogromno vreme i trud u očuvanje regionalnih odnosa, istakao je Vučić i upitao da li postoji situacija u kojoj je Srbija nekoga uvredila?

Molim vas recite mi u čemu smo mi krivi u odnosima sa Hrvatskom. Jesmo li mi davali ulice Milu Budaku i Barišiću...?.

Dali smo hrvatskoj manjini kuću Bana Jelačića, muzičko odeljenje u Sonti, novac za finansiranje Hrvatske reči, nabrajao je Vučić, koji je ocenio da je važno da lideri dve zemlje razgovaraju.

On je ponovio da je njegova poseta Hrvatskoj stopirana kada je saopštio da više ima nestalih Srba, nego nestalih Hrvata.

Ne možete da naterate srpskog predsednika da ne govori istinu, a meni su rekli da su to bile konfliktne poruke, ispričao je Vučić i ocenio da se u Srbiji poštuju hrvatske i bošnjačke žrtve.

On je ukazao i da za, razliku od Bakira Izetbegovića, nikada nije pominjao rat, niti ratna dešavanja.

Kažite mi kada sam vodio nacionalističku politiku da bih dobio jedan glas, upitao je Vučić, koji smatra da je postala poštapalica da se kaže kako su svi političari isti, što on ne želi da to prihvati, jer nije tačna.

Na pitanje o odnosima sa Kosovom, Vučić je rekao da bi eventualni sporazum bio istorijski i velika stvar za budućnost Srbije, jer bi otvorio put za drugačiji ekonomski razvoj i rešenje nacionalnog pitanja na racionalan način.

Za to je potrebno da i jedna i druga strana budu nezadovoljne i pomalo zadovoljne, objasnio je Vučić.

Na konstataciju novinarke da nema ništa od priznanja Kosova dok je on predsednik, Vučić je odgovorio da "priznanje Kosova može da se dogodi ako bude postignut veliki dogovor koji odgovara Srbima" i predočio da "mi moramo da štitimo interese Srbije".

On j naglasio i da je zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić, koja je odigrala veliku ulogu u ekonomskim reformama, i ponovio da i dalje smatra da nema razloga za vanredne parlamentarne izbore.

Vreme je za potpuno normalno obavljanja izbore, imaćemo 2020. izbore za parlament, dodao je Vučić.

Upitan ko je za SNS najozbiljniji protivnik na izborima u Beogradu i da li su to Aleksandar Šapić ili Dragan Đilas, Vučić je odgovorio da je to Miroslav Mišković.

"Miroslav Mišković nam je najozbiljniji protivnik. On ih je sve ujedinio. On je tata i Draganu Đilasu i Jankoviću i svima njima", ocenio je Vučić.

On je upitao i Vuka Jeremića odakle mu "milion evra za stan i sedam miliona evra za kampanju".

Unapred smo razumeli da je Mišković nepobediv u Beogradu, ali ćemo da se borimo, najavio je Vučić.

Na pitanje ko će biti prvi na izbornoj listi SNS u Beogradu, Vučić je rekao: "Mislim da se neće dogoditi da Siniša Mali bude prvi na listi, iako mislim da je na najbolji način radio svoj posao".

On je negirao i tvrdnje da priprema "čistku" u SNS, navodeći da ne voli tu reč, ali da bi svaki kriminalac trebalo da odgovara, bez obzira na stranačku pripadnost.

Nikakva čistka, nego samo poštovanje zakona, precizirao je Vučić, koji je uveren da će biti poreženi njegovi politički protivnici, za koje je kazao da se interesuju samo za izbore u Beogradu, a ne i u drugim lokalnim sredinama.

Njih samo zanima kasa i to beogradska, a mene zanima i seljak i radnik. Radim svakoga dana. Ja ću i sutra da radim, najavio je Vučić.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, Vučić je istakao da pllate u Srbiji nisu najmanje u regionu i naglasio da će one već u janauru biti između 430 i 435 evra, što je iznad nivoa regiona Zapadnog Balkana.

On očekuje da će do kraja 2018.godine prosečna plata u Srbiji iznositi 500 evra.

Danas je prosečna plata 401 evro, a značajno je uvećana i minimalna zarada, i to za 10 odsto, rekao je Vučić.

On je istakao da će u 2018. i zaposleni u prosveti, vojsci, socijalnim službama i zdravstvu imati plate veće za 10 odsto u odnosu na 2017.

U sledećoj godini očekujem da imamo suficit i dobro stanje u kasi, ali i drastično veći rast, naglasio je Vučić.

On je ocenio da je Srbija ranije bila ubedljivo najlošija po visini prosečne zarade, ali da je sada iznad Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Upitan da li bi Srbija trebalo da se poredi samo sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom i kakav je položaj Srbije u poređenju sa Hrvatskom, Vučić je odgovorio da je Srbija stigla Hrvatsku po kreditnom rejtingu.

U narednom periodu će naše plate značajno brže rasti nego njihove i polako, ali sigurno ćemo se približavati, predvideo je Vučić.

On smatra da je danas, po ekonomskim kriterijumima, lakše predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, nego njenom hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću.

Oni imaju prevelika davanja iz budžeta, uz nedovoljnu pokrivenost investicijama, a zahtevi društva su sve veći i veći, obrazložio je Vučić.

On je uveren i da će Srbija u maju imati više autoputeva nego Hrvatska.

Na pitanje o penzijama i stavu Fiskalnog saveta, Vučić je rekao da Fiskalni savet traži drugačiju raspodelu novca za penzije i to na štetu onih čija su primanja manja, ali je dodao da to neće biti urađeno.

Nećemo ih poslušati, rekao je Vučić i dodao da u slučaju 60 odsto penzionera sa najmanjim primanjima penzije nikada nisu dirane.

Ovim ispravljamo neku vrstu nepravde, ali će penzije biti veće i za penzionere sa većim primanjima, 87 odsto penzionera će imati penzije veće nego pre smanjenja, obećao je Vučić i građanima čestitao Novu godinu.

povezane vesti

komentari (48)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Darija

31. decembar 2017.

Što bi rekao naš narod uz vaših usta u Bošje uši.Iskreni mislim da je ovo realno a li svi treba da se pogledamo i koliko možemo tome doprinesemo. Ipak ništa samo po sebi neće pasti s neba..

Bane

31. decembar 2017.

Srbija je najteže prošla u 2017. U 2018 nas očekuje konstantno napredovanje na bolje!

Dejan Dejan

31. decembar 2017.

Ako se neka laž ponovi dovoljno puta preti da postane istina....ali u ovu laž ko poveruje odgovorno tvrdim da nema gram mozga Ko zna koliko će jelka koštati sledeće godine , to može biti logično opravdanje ako plate ne dosegnu 500 evra Sram te bilo presednice. ..ali stvarno sram te bilo

Penzioner

31. decembar 2017.

Reče on i da penzije neće vraćati onima kojima je protivzakonito uzeo uz glupo obrazloženje da će se onda uzeti i onima kojima je povećano. On mora da shvati da tih 12% penzionera nisu socijalna ustanava a država nije ta koja uzima od onih koji su stekli više penzije godinama rada i pinim stažom i većim izdvajanjem doprinosa i da dsje onima koji to nisu zaradili i stekli. Ako AV želi da pomogne siromasnim penzionerima nek to uradi na drugi način a ne da kupuje fontane, jelke, jarbole, novogodišnje ukrase ..... to je čist lopovluk i samo da doživim da ih vidim iza rešetaka zbog toga, kad tad

Vuja

31. decembar 2017.

Vucic ubedjen da ce prosecna plata dostici vrednost od 500 evra.

nika

31. decembar 2017.

Vucic je izneo realne i optimisticne prognoze.

Anamarija

31. decembar 2017.

U 2018.-toj godini ocekujemo jos znacajniji napredak kao drustvo s obzirom na zalaganja u prethodnom periodu.

Vanja

31. decembar 2017.

Vučić nije ekonomista ali se dobro razume u ekonomiju. Kada raste tražnja za novom radnom snagom, onda rastu i plate. Srbija je konačno na putu da postane jedna normalna i dosadna evropska zemlja u kojoj se lepo živi.

Aca-Gebels-Bocasa-prostak!

31. decembar 2017.

Važna je kupovna moć,nismo svi mi volovi kao ovi tvoji 52%!

no name

31. decembar 2017.

Mozda ce plate biti 500 eura ako nasa draga "guvernerka" obori kurs Eura na ispod 80 din.Inace to sto ona radi sa kursom Eura je za Nobelovu nagradu za ekonomiju a ovaj nas dragi "AV" ako se ustanovi Nobelova nsgrada za "ludovanje i baronisanje" e on je prvi na spisku za dobijanje iste.

Di

31. decembar 2017.

Ne, ovo je već odavno patološki slučaj! Ni dobar tim psihijatara mu ne bi pomogao! A tek botovi!!! Srecna svima nova godina, izuzev botovima, neka kusaju ono sto su posejali!!!

Hedona

31. decembar 2017.

To se zaista očekuje da će građani i u svojim džepovima osetiti boljitak.

31. decembar 2017.

Preuzeo je i funkciju Deda Mraza!

Kina Mina

31. decembar 2017.

Bitno je da idemo napred i da se vidi trud i rad, plate na kraju moraju da dođu ako imamo veliki broj fabrika a mali broj nezaposlenih.

Jovan Obradović

31. decembar 2017.

Apsolutno istu laž je izrekao pred kraj 2016...

robinhude84

31. decembar 2017.

Da li to znaci da ce i privatnici svojim radnicima morati da isplacuju platu od 500 e?

robinhude84

31. decembar 2017.

Ima da pevam i radim ako mi 500e legne svaki mesec na racun! Bravo Vucicu!

madjar

31. decembar 2017.

Scheise, scseise mein traubert weise.

Analitika

31. decembar 2017.

Ovaj podatak da su prosečne plate u Srbiji veće od istih u Makedoniji i BiH treba uzeti sa rezervom i podvrgnuti proveri. Zvanični svetski podaci (proverljivi) kažu da je u 2/3 afričkih zemalja prosečna neto plata veća nego u Srbiji (podatak za 2016. god.) Ispred nas su: Liberija, Gabon, Svazilend, Bocvana, Kongo, Sudan, DŽibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Ekvator. Gvineja, Maroko, Mozambik, Zimbabve. Po tim istim podacima Srbija je među prvih pet u svetu po odlivu mozgova, korupciji u zdravstvu, opasnosti od siromaštva. Mogli bi se dodavati podaci unedogled. I onda, o čemu mi pričamo?

Lazar

31. decembar 2017.

Bitno je da je cifra svake godine sve veca i veca !

srdjan ristic

31. decembar 2017.

Da, a ja cu sledece godine verovatno biti gospodja Ristic

lola

31. decembar 2017.

Rezultati ispravne politike koju vodi nas predsednik svakako ce biti vidljivi u 2018.

Gordana

31. decembar 2017.

Sve što kaže i nedaj Bože obeća taj čovek,prospi u klozet čim pre,da ne smrdi.

sanjam

31. decembar 2017.

http://www.danas.rs/danas.1165.html?rubrika_id=6&news_id=366679&title=Pla%c4%8du+za+mizernim+platama%2c+pla%c4%8du+za+najgorim+radnim+mestima

Ognjen

31. decembar 2017.

Evru se u cent ne gleda .

mutti Angelina

31. decembar 2017.

Sta sam Bogu zgresila da donesem na svet tog lazljivog dripca.

Nega

01. januar 2018.

I tih magicnih 500 e nisu nista u odnosu na troskove koje imamo da bi odrzali goli zivot, kada se budemo priblizili slovenackom proseku od 1050 e, mozda tada treba da se hvalimo.

Pishel

01. januar 2018.

Evo ja kazem da ce biti 700. Da li sam zasluzio jedan sendvic?

Budući Penzos

01. januar 2018.

Ha-ha-ha-ha-hu-hu-ha-ha-hi-hi-ha-ha-ho-ho-hu-hu-ha-ha--------------------------------------------------------------

Neko iz onih Vučićevih 12%

01. januar 2018.

Težak lopovluk. Dokle će da istresa onu stvar na nas 12% posto penzionera koji smo to zaradili svojim radom i izdvajanjem doprinosa u skladu sa svojim zaradama dok smo radili . Nama nit je 5% veća penzija a i umanjenje nam je veće nego sto je bilo. Oni osnovicu po rešenju povećaju za 5% ali primenjivajući formulu o umanjenju samim tim nam je opet veće umanjenje od predhodnog i opet za isto daleko od svojih realnih penzija. Ako moze da laže i pravi budalama svoje roditelje ne može nas. Nikom mi Vučiću ne trazimo da se smanje penzije našim kolegama penzionerima koji imaju manje penzije, to si ti umesto da radiš reforme uzetim novcem presipao iz šupljeg u prazno od nas davao njima da bi kupio socijalni mir... To Vučiću ne piše u Uredbi koju ste doneli. Boli mene i za BDP i za Duing biznis listu i tvoje fotografije kad nas izvrgavaš ruglu i okrećeš protiv nas kolege sa manjim penzijama, ej mi hoćemo da se njima smanji, SRAM TE BILO !!!

L.Dragon

01. januar 2018.

U pravu je Vucic da prosecna plata nije najniza u regionu jer je Srbija predposlednja, iza nas je samo Makedonija sto je veliki uspeh sadasnje vlade i Predsednika Vucica pa cudi da se nije vec pohvalio kao sto to obicno cini na tv Pinku ,Happy tveu,Studiu B i naravno u Informeru tako velikom uspehu.Bitno je da nismo poslednji.Cudi me da se hvali kad veliki procenat stanovnistva zivi u bedi.Ne zameram Vucicu jer je ekonomija za njega kako bi nas narod kazao,spansko selo jer bi bilo apsurdno da ocekujem da se razume jer je sav svoj zivot do danas potrosio u politici pa je zato laik i cesto daje izjave kojima pokazuje da se ne razume u nju .Ko zna mozda ce se razumeti u ekonomiju u nekom sledecem zivotu kada bude u njoj imao bar malo staza.

Izdajnik

01. januar 2018.

Čovek je pod kontrolom MI6. Išao je nekoliko puta na sastanak sa starim šefom, a kada je postavljen novi, on je brže bolje išao da se upozna sa njim. Bler dođe usput. Ovaj čovek nije plaćen da uništi srpski narod, jer to ne može da se plati, već je po svojoj izdajničkoj prirodi jednostavno pristao da radi taj posao. Da laže i obmanjuje narod dok ga ne rastoči. Videćemo kako će se to završiti.

Vanzemaljac

01. januar 2018.

Patologija je strasna stvar!, pogotovo kad udari u jezik , pa reci izlaze nekontrolisano.

Zoran M.

01. januar 2018.

Niko od političara nikad nije imao petlju da kaže da se uspeh jednog preduzeća meri kroz dobit i da bi plata radnika trebala da zavisi od prometa a ne od veličine preduzeća procenjujući njegovu veličinu preko broja zaposlenih. Međutim to je sudar naših političara sa kapitalizmom u kom ima onaj ko zarađuje a komunistička država je uvek tražila načine i modalitete kako da se budžet obezbedi redovnim prihodima bez obzira da li preduzeće ima ili nema kako bi se platili partijski poslušni kadrovia ne stručni kadar. Time se uništava država, privatan sektor a cveta monopol pojedinaca, najčešće preduzeća političara i njihovih drugara.

EU,upomoć!

01. januar 2018.

Uništi nas ova budala!

Zbunjena

01. januar 2018.

Evo malo zanimljivih istorijskih podataka s tog prokletog interneta. Mislim da ce Vucic morati, kao kod Orvela, da pocne da unistava stare vesti, da se narod ne bi secao. Mada, izgleda da se mnogo Srba zaista nicega ne seca. https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-prosecna-plata-u-srbiji-2017-bice-500-evra/6md0l32 http://www.kurir.rs/vesti/biznis/2308081/vucic-prosecna-plata-za-vreme-mandata-nove-vlade-bice-500-evra https://twitter.com/Astr0G/status/722382244879409153 https://www.radiokosava.rs/alisa-u-zemlji-cuda-vucic-po-treci-put-pomerio-plate-od-500-evra

Prlivoje

01. januar 2018.

Znam, poštovani, probrani, pristojni, samosvesni,.......publikume uvaženog, i na ovoj sumornoj medijskoj sceni retkog dnevnika "Danas"-a da vas ne uzbuđuju ovi NJegovi dežurni podanici i sluge koji su ovde zadejstvovani pa neumorno moraju da klikću na ovaj crveni "palac na dole", ali, ipak, da podsetim da je to kompliment i dokaz da ste još uvek zdrave pameti i ne razmišljate tuđom glavom za razliku od njih, jadnih. Verujem da i njima nije lako, ali šta se tu može?

milan

01. januar 2018.

Bilo bi lepo.

Zoki

01. januar 2018.

Iz godine u godinu ista priča!! Tako je rekao i za 2017. pa ništa!! Pas laje,vetar nosi!!

Goran

02. januar 2018.

Postoje dve dimenzije obećanja naseg dragog predsednik. Prva je da ljudi veruju u nesto sto je covek slagao po ko zna koji put. I to mogu da shvatim da su ljudi u zabludi jer jednostavno ne slusaju nista osim serviranju vesti. To smo do sada videli i kod nas i u svetu kroz istoriju. Druga dimenzija je da neko moze da laze I laze I opet laze. I kad ga neko uhvati u Lazi on o državnim neprijateljia .... Kakav covek morate biti da to mozete da radite. I Jos ste predsednik drzave. E to je nesto jako zabrinjavajuće za ovaj narod.

Kole II

02. januar 2018.

On je upitao i Vuka Jeremića odakle mu "milion evra za stan i sedam miliona evra za kampanju". Pa zasto i on ne bi imao tetku negde preko bare, nije valjda to samo Vulinova privilegija. Kao sto smo imali prilike da vidimo imanje darezljive tetke nije protiv zakona.

Marko Topalović

02. januar 2018.

Opet?

Asani Hajrus

02. januar 2018.

Ovaj covek neznam de zivi niti me zanima njegova politika niti on licno mnogo je on daleko od mene samo me zanima kad cemo poceti normalno ziveti da narod vise ne gladuje koliko treba da se zivi normalno de se te plate od skoro 500evra da li penzioneri i ostali treba da zive sa manje primanja nego sto on tvrdi treba da zna da su u lazi kratke noge a grehovi koji on cini su veliki tako da mu djabe njegova crkva i sve ostalo svako od nas ce ispastati za svoje nece se on pamtiti po onome kako on misli

Serenissimo ac Victoriosissimo

02. januar 2018.

Ne treba biti genij pa zaključiti da neko treba zaraditi tih 500 eura po glavi vaskolikog stanovnika. Gradjanin srbije to ne može zaraditi jer je lenj i voli samo da pametuje, a Vučić ne daje neki drugi izvor iz koga će pribaviti te pare, tako da ozbiljno sumnjam u njih.

Aca-Gebels-Bocasa-prostak:

03. januar 2018.

Taman sam naučio kljuse da ne jede,kad ono - crče!

Bran

04. januar 2018.

Kaže jedan "vernik" u donjem komentaru: " ...konstantno napredovanje na bolje! " Ajd dobro.

bane

04. januar 2018.

Radim na održavanju, u zdravstvu, u Beogradu. Imam srednju stručnu spremu i 37 godina staža, plata mi je 30.000 dinara(250 evra). O kakvim prosecima 400-500 evra se ovde priča!?

Natalija Erc

04. januar 2018.

I ovde najezda botova! Strasnooooo...