Site name

Deklaracija o opstanku srpskog naroda uskoro gotova

Član tima koji radi na tekstu deklaracije Srbije i Republike Srpske o očuvanju srpskog naroda, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, rekao je da je rad na nacrtu tog dokumenta pri kraju, jer je ostalo da se doteraju neke finese.

15

Piše: Fonet

03. januar 2018. 10:15

Deklaracija o opstanku srpskog naroda uskoro gotova

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

On je za Večernje novosti kazao da će taj dokument imati više pravni, nego politički karakter, a imaće i međunarodno utemeljenje, jer se naslanja na Sporazum o specijalnim vezama, koji je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da deklaracija neće biti ni protiv koga, niti će biti na bilo čiju štetu, već je ideja da se poboljša nezavidan položaj Srba, pre svega u zemljama bivše Jugoslavije.

Kako je najavljeno, deklaracija treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

povezane vesti

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

samotetkidadamlek

03. januar 2018.

Nece mi biti jasno kako neki narod moze da opstane na osnovu nekakve deklaracije! Za opstanak srpskog naroda, kako trenutno stoje stvari, treba zameniti sve one koji pisu tu deklaraciju. To za pocetak. A onda da se zavrnu rukavi I bez laganja I uljuljkivanja zarad licnih ineresa.

Hamo

03. januar 2018.

Srbija je pokrenula ratnu mašineriju na prostorima bivše YU. I nikada se ne prestaje sa iznošenjem neistina . Pa i Dobrica Čosić LAŽ pretvorio u mas patriotizam njegovom čuvenom: ."Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije"...

Vasa

03. januar 2018.

Imam nekoliko pitanja. Zašto tu deklaraciju ne pišu i drugi narodi? Kako će na tu deklaraciju reagovati drugi? Šta će na tu deklaraciju reći Evropa? Hoće li sam narod dobiti pravo na izjašnjenje o istoj? Hoće li ta deklaracija važiti za Srbe u Crnoj Gori?

Jovo

03. januar 2018.

Dekleraciju pise dekan Avramovic vodin covek,dali vam to nesto govori?

deka

03. januar 2018.

hoćemo li ikad saznati, koliko smo platili majstorima za izradu tog luft balona, zvanog dekleracija.

Vuk

03. januar 2018.

Ovo je kao neki skeč Nadrealista.. Radna grupa za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Isti ljudi. Gigantska laž o patriotizmu , od koje neki sjajno žive dok Srbija kopni.

Zoran -Novi Sad

03. januar 2018.

Posle ovih izmisljenih tkz deklaracija, trebalo bi narod Vojvodine da napise svoju Vojvodjansku deklaraciju. Deklaraciju kojom se trazi da se Vojvodina kao zadnja federalna jedinica ex-Yu, napokon "otkaci" od politicara i zivog lesa iz Beograda, cije igre zmurke i zamajavanje naroda traju vec zadnje tri decenije. . .

memorandum 2

03. januar 2018.

"... i pravo na informisanje na srpskom jeziku." Pretpostavljam da se misli na dezinformisanje i zaglupljivanje. Jer ne vidim koji bi to medij radio na informisanju.

THAAD

03. januar 2018.

Papir trpi sve pa i ovu glupost.Pošto se ova "deklaracija" odnosi na Srbe,ona nikog drugog i ne zanima! A Srbi već pričaju srpskim jezikom i neguju srpsku kulturu,tradiciju i ćirilicu,tako da je "deklaracija" apsurdna i kontradiktorna. Ona ima i šovinističku notu pošto u Srbiji žive i pripadnici drugih naroda čiji se "opstanak" ne pominje. I kakav praktičan učinak može da izazove ovo pisanije? Nikakav,čisto gubljenje vremena i para,kao i prethodne rezolucije,preambule,memorandumi,platforme...

Duce Putler

03. januar 2018.

Baš me zanima kako bi reagovali AV, Julin,Dačić,Đurić,Brnabić,Drecun,Stefanović...kada bi tako nešto pisali Albanci iz Albanije zajedno sa onima sa Kosova ili iz Preševske doline ! Verovatno bi pali u histeriju,bes i belu penu !

Duce Putler

03. januar 2018.

E,ako Mile misli da se deklaracijama može poboljšati nečiji način života onda je stvarno u ogromnoj koliziji sa stvarnošću, ili Srbe smatra za infantilna bića. Neka uloži svoje novce u radna mesta pa neće biti potrebni neobavezujući,politički,propagandni papirić. Skretanje pažnje ljudi sa realnih problema na političke teme je oprobana taktika večitih političara.

Goran Ostojić

04. januar 2018.

Nema botova SNS .Nisu dobili naredenje

Đorđe

04. januar 2018.

S NET-a: "Kad serete Ameriku, samo da napomenem da tamo nije moguće da vladin helikopter vozi Doli Parton bilo gde, čak sve da joj je pokojni muž krao frižidere u Iraku i Afganistanu."

Pragmatika?

04. januar 2018.

Pa dobro,....... bar su dali dobar šlagvort i svim ostalim narodima i narodnostima, a zašto ne i nacionalnim manjinama (Albanci, Bošnjaci, Muslimani, Mađari, Slovaci, Rusini, Česi, Rumuni, Romi, Makedonci, Crnogorci, Hrvati, ........... i svi ostali - da ne trošim slovne karaktere, zna se koji su) da i oni lepo zašilje olovke, uposle svoje mislioce i pišu svoje deklaracije. Što da ne? Zašto bi se blamirali samo mi, kada smo, bar, i po ovim pitanjima, nadam se, ravnopravni? Mislim po pitanju blamiranja. E, to bi onda bila prava demokratija, brale moj. Na svetskom nivou, i nezabeležena u "novijoj istoriji", kako neko voli da kaže!?

Vitomir

05. januar 2018.

U Deklaraciji ocekujem da stoji i to da svaki punoletni Srbin , ma gde bio, ima da pise i govori , po cenu bilo cijeg zivota,cirilicom..Urodjenom Srbinu koji ne pise , neka cita na cirilicu ,izmedju redova. Srbin, ma gde ga snaslo, da jede cirilicom( ne rukama), da se srpski ili bilo kako razmnozava,kako god zna i ume( za teze slucajeve pitati Anu), da hvali( i ako za hvale nije) Srbiju i njenu majku Rusiju( dobro, moze i Cecu, majku po cuvenju).Dozivati se u tu pamet treba svaki Srbin, pamet ce da mu dodje. Posebno je duzan svaki Srbin, da se bori na svim poljima za srpsku stvar ,na kulturnom, privrednom, politickom i, ako bog da, bojnom polju.Ujedinjenje nije nas cilj( to ce doci samo od sebe, milom ili silom), vec bratska sloga i jedna vezba u trajnom vojno-policijskom negovanju nas fleksibilne slobodarske tradicije u prosirenju nasih krvnih sudova i tuzilastava.