Srđan Nonić: Novi talas opozicionih aktivnosti u Nišu na jesen 1Foto: Privatna arhiva/Srđan Nonić

Niška inicijativa nikada nije pravila kompromise oko odluka koje su važne za građane, nikada nismo kohabitirali sa vlastima u Nišu.

Na nekim budućim izborima na kojima ćemo nastupiti listu će činiti novi ljudi, u svakom smislu, istakao je odbornik Niške inicijative u Skupštini grada Niša Srđan Nonić, u ovonedeljnom Danasovom Intervjuu na mreži.

On je odluku o bojkotu predstojećih lokalnih izbora ocenio kao “vrlo složenu”, te istakao da njegova odbornička grupa razmatra sve pravce, mada se može reći da “naginju” ka bojkotu, prvenstveno zbog, kako je rekao, trenutne medijske slike u Nišu.

Sadašnja lokalna vlast, smatra ovaj odbornik, jako je loša, a “odgovornosti nema ni u tragovima”.

“Počevši od medija i slike koju stvaraju, finansiranja istih, države i svih elemenata države koji služe kao represivni aparat koji vlast drži da ‘kroti’ narod. Kultura i obrazovanje, a prvenstveno zdravstvo, izgubili su kompas u kom pravcu treba da idu i zbog čega postoje”, istakao je Nonić u odgovoru na pitanje šta misli o aktuelnoj vlasti u ovom gradu.

Ponuda da opoziciona Niška inicijativa pređe na stranu vladajuće koalicije, kazao je Nonić, bilo je na početku njihovog mandata u Skupštini grada, a zbog odluke da je odbiju on i njegovi saradnici “kažnjavani” su u više aspekta života u protekle tri godine.

“Recimo, Klub čiji sam osnivač i volonter trener pod stalnim je ‘administrativnim maltretiranjem’, a finansiranje koje je ionako sitno, sve je manje i manje. Mogao sam da odaberem lakši put, dobijem posao u javnom sektoru i da ‘izbegnem’ ovo opozicionisanje, a posle i prozivke kako smo plaćenici, preletači i sve ostalo što su nam zalepili čim smo iskočili iz šablona koji je aktivan u temi opozicija-vlast. Naravno da smetamo svima jer iskačemo iz priče koja svima odgovara”, poručio je Nonić.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1192534334265264/?type=3&theater

Podrška građana njihovim aktivnostima nije izostala, ali veliku prepretku predstavlja im – njihov strah.

“Određeni broj građana nas prati u svim akcijama, ali problem je i strah koji oni imaju, kao i praćenje svih koji nas lajkuju i komentarišu od strane botova zaposlenih u javnom sektoru”, naglasio je ovaj odbornik.

A upravo njihovim aktivnostima, kazao je Nonić, promenjene su ili su skinute s dnevnog reda neke od loših odluka lokalne vlasti, mada je, prema njegovom mišljenju, najvažnije to što je o dosta tema među građanima pokrenut razgovor.

“Od konkretnih odluka najviše me bole odluke o Budžetu koje nismo uspeli da promenimo kao i odluku o Aerodromu. Ali nećemo da stanemo, uskoro kreće nov talas aktivnosti, biće interesantna jesen u Nišu”, najavio je naš sagovornik.

Tužilaštvo ne reaguje na pretnje

Slučaj pretnji koje je Nonić dobio preko društvenih mreža tokom organizovanja protestnih šetnji protiv fašizma u Nišu još uvek nije rešen od strane Tužilaštva i policije, kao ni slučaj kada je izboden student jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, iako ih je, kako kaže, uredno prijavio.

“Pre oko 15 dana sam pisao Tužilaštvu da me obaveste o slučaju pretnji protiv mene i nema nijednog odgovora ni dopisa, niti znam da se nešto uradilo povodom toga”, istakao je Nonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari