Strategija sa dva kandidata je gubitnička 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Odluka pokreta Dosta je bilo da kandiduje Sašu Radulovića za predsednika Srbije usledila je zato što dva opoziciona kandidata Vuk Jeremić i Saša Janković, ni posle dva meseca kampanje, nisu uspeli da motivišu dovoljno birača da spreče pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu.

Njihova podrška je između 5 i 10 odsto u ukupnom biračkom telu. Nisu uspeli da motivišu ni sve glasače Dosta je bilo, jer tri od 10 glasača našeg pokreta neće da glasa ni za jednog od ta dva kandidata.

Strategija sa ova dva kandidata je gubitnička jer, iako je Vučić u značajnom padu, na ovako velikom broju apstinenata on može da pobedi u prvom krugu. Podrška Dosta je bilo nekom od ova dva kandidata ne bi suštinski ništa promenila jer bismo i dalje imali veliku apstinenciju na izborima budući da nije došlo do dogovora oko jednog kandidata i referendumske atmosfere protiv Vučića. Zato je cilj Dosta je bilo da kandidovanjem Saše Radulovića poveća izlaznost i omogući drugi krug izbora. U drugom krugu možemo da pobedimo Aleksandra Vučića.

Kandidovanjem Saše Radulovića pokušaćemo da dopremo do svih naših glasača i motivišemo ih da izađu na izbore. Ako već nema jednog kandidata onda je bolje da ih bude više od 2, jer svaki novi kandidat animira dodatni deo biračkog tela i otežava pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu. Potpuno je besmislena tvrdnja da su dva kandidata najbolji broj, a to pokazuju i istraživanja. Na primer, kad bi se sad povukao Boško Obradović, veliki deo birača ne bi izašao na glasanje jer ne bi imao za koga da glasa. Ili ako bi se pojavio Beli Preletačević sigurno bi animirao veliki broj glasača do kojih niko, pa ni kandidat DJB ne može da dođe.

Cilj na ovim izborima je pobeda protiv Vučića, a ne merenje koji je kandidat opozicije bolji ili pokušaj spasavanja stranaka koje treba da nestanu sa političke scene da bismo dobili novu, zdravu levicu, centar i desnicu. Advokat Vladan Gajić nije prihvatio većinski stav Dosta je bilo, jer se zalagao da podržimo kandidaturu Vuka Jeremića. To je njegovo legitimno pravo, ali je i činjenica da je preglasan. Zbog toga je napustio pokret, ali će ostati naš zastupnik u Republičkoj izbornoj komisiji.

Pokret Dosta je bilo je predugo čekao da dođe do dogovora dva kandidata i već se izvinio svojim biračima zbog toga što je predugo insistirao na dogovoru i što nije odmah istakao svog kandidata. Mi smo želeli da se oni dogovore oko toga ko će biti kandidat opozicije jer je to jedini način da se referendumskom atmosferom motivišete biračko telo koje je protiv loše vlade Aleksandra Vučića, ali ne misle da je pobeda moguća. Učinićemo sve da građani poveruju da Aleksandar Vučić može biti poražen i da podignemo izlaznost. U slučaju da se neki drugi kandidat opozicije plasira u drugi krug, podržaćemo ga bez rezerve i svom snagom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari