Politički pritisak 1Foto: FreeImages/Bartek Ambrozik

Neistinu je izrekao Miroslav Aleksić kada je naveo da „troje zaposlenih u gradskoj Direkciji za izgradnju u Trsteniku je suspendovano i pred otkazom, samo zato što su članovi njegove stranke i što su odbili da učestvuju u kampanji prikupljanja glasova za vladajućeg kandidata“.

Niko nije suspendovan u javnom preduzeću u Trsteniku na koje se očigledno misli, a koje se od 1. decembra 2016. god. zove Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta „Trstenik“. Razlozi za suspenziju, odnosno udaljenje zaposlenog sa rada su definisani članom 165 Zakona o radu, a da su eventualno nezakonito primenjeni u našem preduzeću, radnici bi već zatražili pravnu zaštitu od države ili sindikata, što naravno nije učinjeno. Članovi Aleksićeve stranke zaposleni u preduzeću su poznati javnosti jer su dvoje njih odbornici u Skupštini opštine i potpredsednici lokalnog odbora njegove stranke, a treća pomenuta članica je bila kandidat za odbornika njegove lokalne izborne liste. Aleksić je presudno uticao na poslovanje, rezultate i kadrovska rešenja u našem preduzeću u prethodnih osam godina. Četiri kao direktor preduzeća, a sledeće četiri kao predsednik opštine i nalogodavac opštinskog budžeta dok je, tada Direkcija, bila indirektni korisnik budžeta. Novo poslovodstvo preduzeća je stupilo na dužnost sredinom jula 2016. sa neizmirenim obavezama preduzeća u iznosu od preko 105 miliona dinara. Period budžetskog poslovanja preduzeća je okončan 1. decembra 2016. god. sa obavezama svedenim na oko 75 miliona dinara. Od tada preduzeće posluje tržišno i više nije indirektni korisnik budžeta. Ovu neargumentovanu Aleksićevu izjavu shvatam kao njegov svojevrsni politički pritisak koji ima za cilj zaštitu njegovih članova stranke bez obzira na potrebe preduzeća za kadrovskim profilima koje imaju njegovi članovi, u eventualnoj daljoj reorganizaciji preduzeća u novim uslovima tržišnog poslovanja. Ako bi se eventualno desilo da prestane potreba za radom njegovih članova, kao radnika preduzeća, ovakvom izjavom on već sada priprema teren da takve objektivne okolnosti proglasi političkim progonom i time ponovi pritisak za zaštitu njegovih članova, samo zato što su članovi.

Poseban nonsens je tvrdnja da je nekom uopšte palo na pamet da istaknute članove i funkcionere lokalne opozicije prisiljava da učestvuju u kampanji prikupljanja glasova za kandidata vladajuće koalicije. Koji bi birač poverovao u takvu kampanju?

Autor je v. d. direktora JP za uređivanje građevinskog zemljišta „Trstenik“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari