I protestant demonstrira 1

Pročitah pismo našeg čitaoca Miroslava Milekića o tome da li je ispravno za ljude koji učestvuju u protestu upotrebljavati pojam – protestant. To me je i lično kopkalo, kao što me kopkaju i druga jezička pitanja, ali samo na nivou „hobija“.

Hoću da kažem da nisam osećao potrebu da pretražujem pretraživače da bih utvrdio da li je takva upotreba ispravna. Ali, moram da priznam da me je korišćenje te reči u Danasu nerviralo, pa sam je, kadgod sam to mogao i kad nije povećavalo troškove „na ovu sirotinju i skupoću“, kao noćni urednik zamenjivao, bar u naslovima rečju – demonstrant.

Kad li slučajno u uglednoj emisiji na RB1 „Srpski na srpskom“ čujem, ono što je sve češće otkad je sve, pa i jezik i pravopis u haosu – i jedno i drugo je ispravno. Jedino, kako sam razumeo, izvedenice od te imenice ne treba koristiti kad su „zabludne“ ili glupave.

Eto, toliko, a dragom čitaocu Milekiću (i uredniku i uredniku!) moram „basarinski“ da „zakernem“ – ne kaže se ni novina kao on u pismu, već novine. Pluralia tantum, čitaoci i urednici. Ali, ko to mari kad sve češće – može i jedno i drugo! Ili, kad se već uobičajilo, valja ga prihvatiti. Veći je problem što navikavanje na sve pa i nepravilnosti postaje društvena boljka.

Autor je noćni urednik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari