Američka heroina i mučenica 1

List Danas ima izvanredne tekstove o unutrašnjoj politici. Kritika sadašnje vlasti je potpuno utemeljena, i na tome čestitam svim autorima. Spoljnopolitičke komentare preskačem, jer su uglavnom prilično površni. Ali tekst o Menningu nije samo površan, nego i skandalozan.

Bradley Chelsea Menning je heroj i mučenik, odnosno heroina i mučenica. Obelodanila je užasne zločine američke vojske, iznela je na svetlo dana svu njihovu sramotu. I kao nagradu je dobila 35 godina zatvora sa torturom. Pritom brojni američki generali koji su činili zločine nad civilima, počev od vijetnamskog rata, nisu bili kažnjeni.

O ovim činjenicama ste napisali jednu i po rečenicu. Četrnaest redova teksta ste posvetili njegovim-njenim problemima oko rodnog identiteta i mukama iz detinjstva. Zar zaista verujete da su čitaoci Danasa gladni informacija o tuđim privatnim problemima?! Ne kažem da to treba kriti, govorim samo o proporciji. O bitnim stvarima premalo, o sporednim previše teksta.
I vrhunac svega, navodite, kao potpuno legitiman, stav ljudi koji veruju da je Menning kriva za haos na Bliskom istoku. Skandalozno i sramotno. Opet, naravno da demokratija zahteva da se čuju sva mišljenja, ali u tako kratkom tekstu morali ste znati čemu posvetiti više prostora. Izneti takvu optužbu bez argumenata je nedopustivo. Bolje bi bilo da niste uopšte ništa napisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari