Gušenje kritičkog duha 1

Sa ciljem da bude ogledalo srpskog društva i da pruži primer poštovanja slobode mišljenja i izražavanja Danasu se događa da se na njegovim stranicama često javljaju stavovi koji dovode u pitanje njegovu osnovnu orijentaciju.

Takva praksa nema opravdanja jer nijedno novinarsko pravilo ne nalaže da se objavljuju budalaštine, falsifikati notornih činjenica, ili stavovi iz arsenala desnog ekstremizma i šovinizma.

Najnoviji primer za ovo jeste vulgarni napad na novinarku Danasa Snežanu Čongradin, jedno od najboljih novinarskih pera u Srbiji, zato što je pisala o genocidu u Srebrenici. Iz moralnog podzemlja može svašta da proizađe, ali se to ne može objavljivati jer Danas mora da štiti i sopstveni integritet i integritet svojih novinara.

Kad je reč o suštini, tj. o genocidu u Bosni, podsetio bih da je u mnogim evropskim zemljama negiranje genocida kvalifikovano kao krivično delo koje se kažnjava strogom zatvorskom kaznom. Ako to u Srbiji nije slučaj, to je već stvar nacionalističke mitomanije koja gospodari Srbijom. Notorno je da haški sudovi nisu označili Srbiju kao direktno odgovornu za genocid zato što su podlegli političkoj uceni da će Srbija definitivno okrenuti leđa Evropskoj uniji ukoliko takva formulacija uđe u presude. Na toj političkoj uceni danas se gradi priča da genocida nije bilo iako je glavni ratni cilj u Bosni bio istrebljenje bošnjačkog naroda, što je beogradski reditelj Dragoslav Bokan nadahnuto sažeo u maksimu „Prosuti tursku krv, to je srpska dužnost najsvetija“. U realizaciji te maksime izvršen je genocid ne samo u Srebrenici već i u Prijedoru, Foči, Višegradu, Sarajevu, Tuzli i drugim mestima, nakon čega je Mladić mogao trijumfalno da saopšti Miloševiću, Šešelju, Karadžiću i ostalim naredbodavcima da smo se „osvetili Turcima“. U svakom slučaju, Danas ne bi smeo da dozvoli da se pod firmom slobode uverenja i prava na drugačije mišljenje protura govor mržnje i krivično-pravno negiranje genocida.

Konačno, postavlja se pitanje šta je cilj ove ofanzive na Danas raznih komentatora, analitičara, demagoga, osuđenih ratnih zločinaca i ostalih pripadnika ekstremne desnice i nastavljača politike iz 90-ih godina? Njima bar stoje na raspolaganju sijaset tabloida i zvaničnih glasila u kojima mogu da objavljuju šta im je volja. Zašto onda tolika invazija na Danas? Očigledno je da oni to čine po direktivi i po unapred utvrđenom planu: jer, ako svi dosadašnji pokušaji gušenja kritičkog duha Danasa nisu uspeli, onda je vreme da se primeni oprobana taktika ubacivanja u neprijateljske redove.

Autor je potpredsednik Saveza antifašista Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari