DJB neće razgovarati sa kvaziopozicijom 1

Uvek sam imao ogromno poštovanje prema listu Danas. Ne samo zbog toga što poštujete standarde novinarske etike u izveštavanju i profesionalnog odnosu prema temama, već i zbog beskompromisnog pristupa.

I sam sam se u to uverio pošto su svi moji tekstovi objavljivani bez izmena i cenzure, iako su po pravilu imali, za prilike u Srbiji, nepoželjnu dozu kritike vlasti.

Zato sam i iznenađen redakcijskim komentarom „Svi ili jedan“ (objavljen 11. jula), s obzirom da u tom tekstu ne samo da ne prepoznajem ni jedan od ranije pomenutih kvaliteta slobodnog novinarstva, već naslućujem ostrašćenost koja je na ovim prostorima karakteristična za tabloide. Činjenica da i dalje visoko cenim vaš list, nameće mi odgovornost da vam na to ukažem.

Za početak, u tekstu je navedeno više neverodstojnih i po mom shvatanju Danasa, nedostojnih tvrdnji. Navodim samo neke od njih:

„Svi sa svima razgovaraju“, što nije tačno; Beogradski odbor DJB, čiji sam predsednik, ne razgovara i nikada neće razgovarati ni sa LDP, ni sa DSS, ni sa LSV, ni sa Šapićem ni sa bilo kojim drugim pripadnikom kvaziopozicije.

„Saša Radulović ide samostalno“, što je neverodostojno. Saša Radulović nije predsednik Beogradskog odbora DJB koji donosi odluku kako se, sa kim, pod kojim uslovima i pod čijim imenom ulazi u kampanju. Da u pitanju nije novinarska sloboda već svesno poistovećivanje Saše Radulovića sa DJB, ilustruje navod koji se tiče DS-a, gde se u komentaru svesno izostavlja identifikacija te stranke sa Draganom Šutanovcem. Možda sam preosetljiv, ali u kampanju ide Beogradski odbor DJB čiji sam predsednik.

„To je takva količina političkih barona“ i „Janković oko sebe ne bi trebalo da okuplja kombi grupe koji sebe nazivaju opozicionim partijama“, predstavlja ne samo grubu generalizaciju, već i uvredljivo opštenje koje, slažem se, jeste u okviru granica slobode izražavanja, ali ne i u okviru Kodeksa novinarske etike.

Mogu da razumem da su autori redakcijskog komentara pristalice Saše Jankovića, isto kao što mogu da razumem i Vučićevićevo oduševljenje Vučićem. Činjenica jeste da takva podrška stavlja novinare Danasa u težak položaj kada izveštavaju o drugim političkim opcijama, čisto sa etičke tačke gledišta. Ali mi kao čitaocu Danasa iskreno smeta kad list kome duboko verujem pokuša da mi oblikuje svest. Bez namere da poredim neuporedivo, smeta mi i to kad u tekstu Danasa osetim miris Informera. Pa bilo to i nenamerno.

Autor je advokat predsednik beogradskog odbora DJB i šef odborničke grupe DJB na Vračaru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari