Site name

Reagovanje na tekst Dragomira Anđelkovića "Mračno carstvo (neo)titoističkih laži" (Danas, 24. avgust)

Normalno je bilo da komunisti preuzmu vlast

POLEMIKA

Na početku svog teksta pod naslovom "Mračno carstvo (neo)titoističkih laži", Dragomir Anđelković piše: "Gospodin Dimitrijević ponavlja zvanične istorijsko-propagandne kovanice iz doba komunističkog totalitarizma", ali nije naveo koje sam "zvanične istorijsko-propagande kovanice" ponovio.

10

Piše: Dragoslav Dimitrijević

11. septembar 2017. 17:00

To uostalom i nije mogao jer tako nešto nisam uradio. Ali autor u nemogućnosti da ospori moje navode, već naslovom i početkom teksta pravi konstrukcije da bi me stigmatizovao, jer mu argumentovana polemika ne ide od ruke.

Iako sam autoru odgovorio zašto Kraljevina SHS nije bila proširena Srbija, i zašto prećutkuje relevantne izvore, a poziva se samo na Slobodana Jovanovića, on se i ovoga puta pozvao na njega. Inače, Jovanović je za vreme Drugog svetskog rata bio predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu u Londonu, kada se, između ostalog, založio da Dragoljub Mihailović za šest meseci bude unapređen od čina pukovnika do armijskog đenerala, da bude i vojni ministar i u njegovoj vladi, i da londonski radio 1942. objavljuje od Mihailovića dobijene spiskove lica koja se stavljaju pod slovo "Z", ali ga kao predsednika jugoslovenske vlade nikada nije primio britanski premijer Vinston Čerčil, u Italiji sastao se sa maršalom Titom, te svog sina Randolfa poslao je kod njega u Jugoslaviju.

I u ovom drugom tekstu autor je ponovio što je naveo u prvom: "Posledice toga, pošto su komunisti - da ponovim - uz pomoć sovjetskih tenkova i britanskih geopolitičkih aranžmana preuzeli vlast - bile su sledeće: rasparčavanje srpskog prostora nakaradnim republičkim i pokrajinskim granicama, te administrativno proklamovanje novih nacija na račun srpske...", bez navođenja ko je i kada izvršio to proklamovanje.

Na sve sam mu odgovorio, pa i da je bilo normalno da tada jedini narodnooslobodilački pokret u okupiranoj Jugoslaviji i Srbiji pod vođstvom maršala Tita, pomagan od saveznika i podržan od jugoslovenske vlade i kralja Petra II koji su se tada nalazili van zemlje, preuzme vlast do oslobođenja i prvih parlamentarnih izbora. Sada bih dodao da su jedinice sovjetske Crvene armije došle u Srbiju pre svega da na pravcu svog nastupanja zaštite svoj južni bok od nemačkih trupa koje su se povlačile iz Grčke preko Srbije. Sa Nemcima su se preko Sandžaka, odlazeći za Bosnu povlačili i Mihailovićevi četnici. Inače, pre nego što su trupe Trećeg ukrajinskog fronta prešle iz Bugarske u Srbiju, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije su već bile oslobodile Valjevo i veći deo zapadne Srbije, kao i Gornji Milanovac, Aranđelovac, LJig, Lazarevac i deo Šumadije.

Još sam napisao i da bi autor trebalo da objasni čitaocima o kakvim se britanskim geopolitičkim aranžmanima radi, ali je odgovor autora izostao. Takođe sam napisao da "veštačko stvaranje novih nacija na račun srpske treba argumentovano dokazati, a ne ignorisati pripadnike tih nacija". A autor mi je odgovorio sledeće: "Što se tiče dokaza - koje gospodin Dimitrijević traži - u prilog toga da su jugoslovenski boljševici stvarali nove nacije dovoljno je pogledati crnogorske zakone, udžbenike, dokumenta iz vremena pre ujedinjenja 1918. Jasno je da je većinsko stanovništvo Crne Gore oficijelno smatrano srpskim." A kojoj je naciji pripadalo stanovništvo koje nije smatrano za srpsko - crnogorskoj? I to je bilo pre sto godina, a druge "nove nacije" nije pomenuo.

Crnu Goru nisu izmislili komunisti jer je i nju kao i Srbiju priznao za samostalne države Berlinski kongres. Čak je i Fjodor Mihajlovič Dostojevski pominjao i Srbe i Crnogorce i Srbiju i Crnu Goru u "Piščevom dnevniku" 1876.

A pamfletsko pisanje kao "mračno carstvo (neo)titoističkih laži", "boljševici", "komunistički totalitarizam", konstrukcije, nesklonost argumentovanoj polemici i difamiranje sagovornika svedoči o dignitetu istoričara Dragomira Anđelkovića. Pošto autor nije osporio moje navode, to dalju neargumentovanu polemiku smatram nepotrebnom.

* Autor je učesnik Drugog svetskog rata

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milisav

11. septembar 2017.

Pre nego sto su trupe Treceg ukrajinskog fronta presle iz ......jedinice narodno-oslobodilacke vojske....oslobodili Valjevo i veci deo zapadne Srbije....kao i Gornji Milanovac...kako je to bilo moguce,kada je glavnina nemackih Trupa koja se povlacile iz Grcke nalazile u Cacku (u kome sam tada ziveo) a sovjetske trupe su bile preko Morave u Ljubicu i Preljini odakle su tukli Kacusama,Nemci obratno obalskom Artiljerijom koju su dovukli iz Grcke. Sovjetske Trupe su otprilike krajem Leta 1944 bili vec na levoj obali Zapadne Morave.

Антифашиста Влатко

11. septembar 2017.

Српски комунисти су парадигма издаје. У политичкој историји не постоји покрет или организација која је толико зла свесно и плански нанела сопственом народу и држави. Највећа кривица Слободана Милошевића је то што је амнестирао припаднике СК Србије.

Tanasije

11. septembar 2017.

@ Антифашиста Влатко Za posrnuce Srbije nisu krivi komunisti, vec otrovni nacionalizam, onih koji su 90 ih ustali da ispravljaju “istoriske greske i nepravde”, prekopavanju jame, pozivaju na secenje ruku, pevanje po Knez Mihailovoj “spremte se, spremte cetnici”, otmici putnika drugih narodnosti i njihovih ubistava, zapaljivoj retorici radikala slicnih Andjelkovicu i ratova, koje nismo vodili, ali smo izgubili. U Jugoslaviji svi narodi bivse drzave hteli su da zive zajedno, devedesetih se razbezali iz nje. Mnogi su pred svetskim TV kamerama izjavljivalli da nece da zive s cetnicima. SFRJ je bila ozbiljna drzava, respektovana od Istoka, Zapada i velike porodice nesvrstanih. Danas moramo da dokazujemo da nismo “losi momci”, aktuelna vlast, koja je ucestvovala u politici 90ih odrekla se nje i sad drugu pesmu peva. Od Seseljevih radikala, premetnula se u vece Evropljane od Evropljana, regionalne mirotvorce, ekonomskoj saradnji medju Balkanskim narodima, upravo sve ono sto je Tito promovisao na sirem planu i nivou.

mickey mouse

11. septembar 2017.

"Autor je učesnik Drugog svetskog rata": A od kada i na čijim sve stranama to je zaboravio!

Антифашиста Влатко

11. septembar 2017.

@Tanasije Мислим да текстови браће Грим нису најбоља литература за објашњавање историјских догађаја, укључујући и распад СФРЈ.

Bane

12. septembar 2017.

Lici malo na raspravu dva kriminalca o tome ko je manje u karijeri pokrao. Dok god je Srbin prije svega Srbin pa tek onda covek i gradjanin nema nama spasa.Dok god je tom gradjaninu Srpstvo zadnja rupa na sviralu nema nama spasa.Pa ljudi moji zar nije lakse biti normalan no ekstrem?

Tanasije

12. septembar 2017.

@Bane I Hitler je Nemce stavljao na prvo mesto, teorija “tla i krvi”, zna se kako se zavrsilo.

Дуле@Tanasije

12. septembar 2017.

Још бољи пример су Американци који себе сматрају Изузетном нацијом (indispensable nation) а своју земљу блиставим градом на брегу (shining city on a hill) који ће целом свету донети слободу и демократију. Видели смо какву су срећу и демократију донели нама, Ираку, Либији и Авганистану, а видели смо и како се неколико храбрих нација одупрло и победило.

Đorđije Uskoković

14. septembar 2017.

Đorđije Uskoković DNEVNO-„POLITIČKI ANALITIČAR“ NIJE ISTORIČAR Gospodine Dimitrijeviću, jedna Vaša tvrdnja, ili opaska „ne stoji“. Dragomir Andjelković nije nikakav istoričar, već „politički analitičat“, ili tačnije - agitprop za svakodnevnu upotrebu: da propagira, opravdava, veliča, zataškava, sve što aktuelna vlast želi da čuje ili ne čuju ili da čuju i ne čuju njeni podanici. Upravo zbog toga se Anđelković sada ne bavi intenzivno Kosovskim odnosno Srpskim pitanjem na Kosovu. Ono je „rešeno“; Kosovo je faktički priznato, iako ga „Srbija nikad neće priznati“. Sad je aktuelno pitanje Srba u Crnoj Gori i u „Regionu“ tj. bivšim jugoslovenskim republikama (jer je „položaj Srba u C. Gori najgori, gori čak nego na Kosovu, što ponavljaju svakodnevno srpski istoričari „novije generacije (Č. Atić) i crnogorski prosrpski navigani političari (A. Mandić). A srpski političari i pre obelodanjivanja i usvajanja Deklaracije o očuvanju srpske nacije revnosno brinu o „Srbima izvan Srbije“ . („Ako neko napadne Srbe u C. Gori, Srbija će ih braniti“, obećava ili preti Ivica Dačić). Otuda, kao prilog za pripremu Deklaracije – što je državni projekat koji se urgentno priprema – valja podsetiti na zarđale foskule, kao što je ona da su komunisti, Tito, Đilas i kom-kompanija, rasparčavajući Srbiju i srpski nacion, dekretom stvorili veštačke nacije i njihove države u Jajcu 1943. kao što je C. Gora i crnogorska nacija. Sve je to, ipak, PP – Politička propaganda, ili Pesma papagaja. Đorđije Uskoković

sailor

14. septembar 2017.

Naravno da je glavna odbrana G. Dimitrijevica argumentovana onim sto je ucio iz knjige na cijoj je prvoj stranici bila slika Jose Broza. Danas imamo slicne politicare. Od momenta kada smo poceli da sluzimo tudjim interesima a ne da vodimo politiku u interesu naseg naroda, sunovrat je bio neizbezan. Komunisticka diktatura je kad tad morala da propadne, nastavili su je, svako na svoj nacin, prefarbani komunisti u svim delovima zemlje a sada nas istoriji uce PR sluzbenici sto politickih partija sto, ponovo stranih inetersa. Propast je pocela u Marselju 1934.