Site name

Odgovor Pres-službi pokreta Dosta je bilo povodom navoda u tekstu "Kraljevski tretman za SNS kolumnistu" (Danas, 18. oktobar)

Zaista ne možemo da drhtimo pred vama

* I kada smo pokušavali da pokažemo dobru volju i da omogućimo prostor koji Saša Radulović i DJB sigurno nikada ne bi dobili u većini drugih listova, u tome je tražena suptilna zavera i naša zadnja provučićevska namera. "Ko vam je izvor za ovako nešto", "kako ste mogli ovo da napišete", "radite za Vučića" - gotovo isključivo tako su nam se obraćali

Kada sam 2014. postala urednica Političke rubrike Danasa, moj prvi kontakt sa Dosta je bilo u tvom svojstvu bio je mejl upućen Danasu koji je počinjao sa "opomena pred utuženje" i nastavljao se citiranjem Zakona o informisanju po kome će nam stići tužba.

7

Piše: Jasmina Lukač

19. oktobar 2017. 14:15

Foto: FreeImages / Cierpki

U nastavku je sledio tekst od više od šest gusto kucanih strana. Povod je bio to što je Danas preneo sa sajta Državne revizorske institucije u formi kratke vesti saopštenje protiv kojih je sve ministara pokrenut postupak revizije zbog troškova u resoru. U toj vesti su bila samo navedena imena, bez ikakvih drugih podataka, među njima i tada već bivšeg ministra privrede Saše Radulovića. Šest strana teksta je bio njegov odgovor revizoru Radoslavu Sretenoviću i to je prostor za otprilike dve pune strane u Danasu.

I takav vid komunikacije Danasa sa Dosta je bilo nastavljen je i do dana današnjeg. Svi pokušaji da se ukaže ovom pokretu da politička aktivnost i pravljenje novina nisu iste stvari, ostali su uzaludna borba sa vetrenjačama. To da mi novinari ne moramo smatrati Radulovića mesijom koji će uništiti partokratiju, niti stavove DJB kao neupitne, uopšte nije bilo moguće objasniti ljudima u ovom pokretu, čak i pored ličnih poznanstava koja datiraju iz vremena mnogo pre nego što je osnovan DJB. Iz Pres-službe DJB stalno su nam objašnjavali da smo mi propagandisti Srpske napredne stranke (zaista?), da ne radimo svoj posao dobro, da oni bolje znaju šta je političko izveštavanje, da smo kukavice, da se ne usuđujemo da objavimo revolucionarne Radulovićeve izjave...

Budući da je list Danas preživeo i Zakon o informisanju 1998. i Miloševića, Miru i Šešelja na vlasti, zaista nismo mogli da zadrhtimo pred ovim rečima, a da o novijim vremenima i ne govorimo.

I kada smo pokušavali da, našeg posla i naših čitalaca radi, a ne zbog DJB, pokažemo dobru volju i da omogućimo prostor koji Saša Radulović i DJB sigurno nikada ne bi dobili u većini drugih listova, u tome je tražena suptilna zavera i naša zadnja provučićevska namera. "Ko vam je izvor za ovako nešto", "kako ste mogli ovo da napišete", "radite za Vučića" - gotovo isključivo tako su nam se obraćali. Uzgred, ako je ikome bitno, tu situaciju nije promenilo ni to što je izdavač našeg lista i izdavač knjige profesora i člana DJB Dušana Pavlovića.

Saši Raduloviću smo tražili intervju u maju, ali on je imao zahteve oko termina razgovora koje nismo mogli da ispunimo. Pre desetak dana zahtev smo ponovili Pres-službi i rekli da bi tema bila beogradski izbori. Odgovoreno nam je bez pardona da se Radulović bavi republičkim nivoom, a da o Beogradu možemo da razgovaramo sa funkcionerom DJB Vojinom Biljićem. Naravno da bi mi Raduloviću postavili pitanje i o situaciji u parlamentu, i o efektima njegove parlamentarne opstrukcije. Ali, on je unapred imao primedbu protiv pitanja. Politička rubrika Danasa ovim zadržava pravo da u odnosu na Radulovića i DJB kao i u odnosu na druge stranke sama procenjuje koja su pitanja u javnom interesu. I odbija da se povinuje pritisku bilo koje stranke da nam određuje sagovornike i autore, pa i one koja pati od ubeđenja da je jedina prava opozicija.

Autorka je urednica Političke rubrike lista Danas

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

nn

19. oktobar 2017.

Niste možda propagandisti SNS-a, ali u najmanju ruku, animozitet koji imate prema DJB, koji se ogleda u njihovom ignorisanju i forsiranje njihovih pljuvača, je neprofesionalan. A zato sve što Čeda J. iz LDP-a ili neko iz DS-a izjavi objavljujete skoro na dnevnoj bazi.

Milan

19. oktobar 2017.

Bravo!

Rasa

19. oktobar 2017.

Gospodjo Jasmina,svakoga dana na kiosku izvlacim Danas zavucen ispod hrpe rezimskih novina. Citiracu Vas:Sasi Radulovicu ponudili smo intervju u maju....pre desetak dana zahtev smo obnovili"... od maja do oktobra proslo je 5-6 meseci.Svakoga dana izdajete neko od saopstenja DS-a, ponekad saopstenje i intervju.Nemojte molim vas, pricati meni koji vase novine svakodnevno kupujem i svakodnevno vas citam na sajtu.Ako i objavite nesto o DJB-u to je otprilike nesto tipa"dali su krv u Smederevu"(koga to zanima), ili ako je neki znacajniji tekst uvek ide u paru sa Klanscekom na istoj strani.I da, sasvim sigurno ne drhtite pred DJB-om,to nam je svima jasno. posto vec drhtite svi znamo pred kim, pred kim drhte i svi ostali mediji

Goca

20. oktobar 2017.

Zar nije dobra stvar da u vezi bg izbora intervju da predsednik bg odbora. Zar uvek moramo da izjednacavamo stranke sa liderima. Nije Radulovic jedini u DJB.

Siniša Živković

20. oktobar 2017.

Zaista mi je drago što je ovim tekstom čitaocima najzad koliko-toliko razjašnjen odnos lista "Danas" i DJB zato što su prećutkovanje i izostanak vesti vezanih za ovaj pokret bili napadno vidljivi. Sada makar svi znamo o čemu je reč. I iako ne znamo mnoge nepomenute detalje, i iako možemo da posumnjamo da je gospođa Jasmina Lukač pristrasna kao urednica Političke rubrike, dve rečenice na kraju njenog teksta deluju zaista uverljivo: "Ali, on je (Radulović) unapred imao primedbu protiv pitanja. Politička rubrika Danasa ovim zadržava pravo da u odnosu na Radulovića i DJB kao i u odnosu na druge stranke sama procenjuje koja su pitanja u javnom interesu. I odbija da se povinuje pritisku bilo koje stranke da nam određuje sagovornike i autore, pa i one koja pati od ubeđenja da je jedina prava opozicija."

Sale

21. oktobar 2017.

Pun pogodak. Ponasanje Radulovica i DJB prema medijima je katastrofalno! Podsecanja radi, pre vise od godinu da su najavili tuzbu protiv DW, jer su otkrili poreski dug Sase Radulovica, ali do danas nista. Oni, DJB, tako zastrasuju medije, da ce ih utuziti, ako ista objave sta nije u interesu DJB i njihovog lidera Sase Radulovica. Napali su i Politiku i njihovu novinarku, jer nije svu paznju posvetila 400 istovetnih amandmana Sase Radulovica

Bojan

21. oktobar 2017.

Kad bi Vucic raspisao parlamentarne izbore pa da se otarasimo ove kvazi najjace opozicije! Samo napred Danas principijelno i dosledno. Ne znam dal je taj Klancek SNS, al cinjenica je da nikada nisu konkretno odgovorili na pitanja koja im je postavljao!