Site name

Povodom otvorenog pisma bivšeg predsednika Srbije (Danas, 4-5. novembar)

Dve greške Borisa Tadića

* Živković je za kulturu ove zemlje učinio mnogo više od onoga što se vidi i zna

Bivšem predsedniku Borisu Tadiću pošlo je za rukom da u jednoj rečenici napravi dve greške: predsednik Komisije za spomenike, imenovanje trgova i ulica grada Beograda bio sam nepune dve godine i to između 2003. i 2004.

6

Piše: Mileta Prodanović

07. novembar 2017. 14:00

Dve greške Borisa Tadića

Foto: FreeImages / Cierpki

U to vreme polufigura o kojoj Tadić govori zacelo nije bila ni dovršena, tako da nisam baš nikako mogao biti član komisije koja je o tom rešenju raspravljala.

Zorana Živkovića sam poštovao i kao gradonačelnika Niša, a pogotovo sam se divio njegovoj odvažnosti da u najtežem trenutku nađe na najtežem mestu, njegove stavove uvažavam i najvećim delom delim i danas. Zbog toga sam se i odlučio da se uključim u rad odbora za kulturu Nove stranke iako nisam njen član. To je ta druga Tadićeva greška. Svojevremeno, pre no što je Tadić od Demokratske stranke napravio ovo što sada imamo i ta je stranka, koliko znam, u svom odboru za kulturu imala mnogo ličnosti koje nisu bile članovi.

Posle 2004. godine, čitaoci se valjda toga sećaju, došlo je do istorijskog pomirenja svih korisnika atentata na Zorana Đinđića i po nekakvom novom statutu ili pravilniku komisiju koja je oformljena posle izbora činili su samo odbornici, to jest članovi tada vladajućih stranaka.

Jedina organizacija u kojoj sam bio član, i to tokom devedesetih, bio je Beogradski krug nezavisnih intelektualaca baš zato što to nije bila stranka - moje je mišljenje o mnogim stvarima izdvojeno i često usamljeno pa, eto, nisam spreman da se podvrgnem stranačkoj disciplini. To što ne delim Živkovićeve stavove o nedavno završenom konkursu ne znači da ga ne podržavam u drugim stvarima. U svakom slučaju Živković je za kulturu ove zemlje učinio mnogo više od onoga što se vidi i zna.

Rešenje Mrđana Bajića i saradnika odabrano na konkursu smatram prekretnicom u memorijalnoj plastici Beograda. I kao što su mnogi stavovi Zorana Đinđića shvaćeni i prihvaćeni mnogo godina pošto ih je on izneo - verujem da će i ovaj memorijal koji objedinjuje jednostavnost i kompleksnost biti shvaćen i prihvaćen u perspektivi vremena koje dolazi.

Autor je nastavnik crtanja iz Beograda

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marko

07. novembar 2017.

Inače, sad shvatih simboliku: "polomljena strela", u vojnoj terminologiji se koristi "broken arrow", kada jedinica koju napadaju trpi ogromne gubitke i traži da po njenom položaju gađaju artiljerijom, bombama, čime god. Da li je ovo zapravo Srbioja - nema snage više ni za šta, naprednjaci su svuda, gađajte nas?

Boža

07. novembar 2017.

Bilo je i prošlo. Minuše godine, sada svako može da nađe opravdanje za učinjeno ili ne, nije ni malo teško opravdati se. Mnogo je teže uraditi i stajati iza svog dela. Po tome se ljudi u mnogome razlikuju.

Jahić Slavica

07. novembar 2017.

Neki ne žele da preuzmu odgovornost za svoje postupke i time padaju sve niže. Korenite promene je Vučić započeo i ima podršku stanovništva i poštuje svoje političke neistomišljenike zato je iznad njih .

Kalina

07. novembar 2017.

Tadic je sam po sebi greska. Upoznali smo vas,dosta je bilo zaista. Zelimo da krenemo dalje, zelimo da zivimo u miru. Zelimo da nastavimo ovim putem,vecina zeli,nemojte sabotirati vise. Toliko bar mozete.

Boki

07. novembar 2017.

Tadic je napravio mnogo vise od dve greski u svom zivotu

mad mom

07. novembar 2017.

@Jahić Slavica: tebi jos samo pete vire....