Site name

Reagovanje Komesarijata za izbeglice na tekst o iseljenjima objavljen u Danasu

Svako ko je izbeglica mogao je da konkuriše

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije reagovao je na objavljeni tekst u Danasu pod naslovom „Nastavlja se iseljavanje izbeglica zbog nejasne dodele stanova“, objašnjavajući da je stanove u Ustaničkoj ulici 244g i 244đ, i na još dve lokacije, dodelio „u javnom postupku najugroženijim izbegličkim porodicama, prema broju bodova i stepenu ugroženosti, a dokumentaciju o tome može u svakom trenutku staviti na uvid“.

1

Piše: G. R.

29. novembar 2017. 23:56

 Svako ko je izbeglica mogao je da konkuriše

„Svako ko je izbeglica ili bivša izbeglica mogao je da konkuriše, bude bodovan i svrstan na rang listu prema kriterijumima koji su javni. Na konkurs se javilo skoro 300 ugroženih porodica za 30
stanova. Na konačnu listu objavljenu 2. februara 2016. bile su 23 žalbe Komisiji Vlade, koja je drugostepeni organ, i sve su odbijene. Od devet pokrenutih upravnih sporova po tužbama zbog odbijenih žalbi, šest je sud odbio kao neosnovane, dok su tri u toku. Svako ko ima bilo kakvu sumnju u transparentnost postupka može doći u Komesarijat za izbeglice i migracije, Narodnih heroja 4, i izvršiti uvid u kompletnu dokumentaciju“, navodi se u dopisu koji je stigao na adresu naše redakcije.

Iz Komesarijata dalje navode da očekuju „podršku za porodice koje predugo čekaju da dođu do svog krova nad glavom“, i zahvaljuju „svima koji ih podržavaju da se konačno posle 20 godina
skuće u domu koji im pripada“.

Podsetimo, građanska udruženja i inicijative osudili su odluku Komesarijata da u narednih mesec dana iseli 20 porodica sa te adrese, i prethodnih dana su sprečili prva najavljena iseljenja. Porodice koje su izbegle iz ratom zahvaćenih područja 90-ih godina koje žive u Ustaničkoj 244g uselile su se samoinicijativno u stanove kojima raspolaže Komesarijat, jer, kako kažu, nemaju drugi smeštaj, a na prethodnim konkursima su odbijani. Pre tri dana sprečeno je iseljenje penzionerke Gordane Radović, prekjuče ratnog invalida Sergeja Milićevića koji je u ratu ostao bez noge, a novo iseljenje zakazano je i za danas. Građanska udruženja predvođena Združenom akcijom Krov nad glavom negoduju jer su iseljenja planirana tokom zime, i zahtevaju od države i Komesarijata da za ove porodice, pre nego ih iseli, obezbedi adekvatan smeštaj.

 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

L.Dragon

30. novembar 2017.

Kada se dodeljuju stanovi raseljenim licima sa Kosova ne vrsi se nikakva provera imovinskog stanja pa se desavaju sledeci slucajevi.U zgradi sa subvencioniranom stanarinom u nasem gradu dodeljen je stan porodici sa Kosova koja je prodala kucu u Peci i kupila za taj novac dva stana koja izdaje.Drugi primer je porodica koja zivi u prihvatnom centru u Resniku koja je takodje prodala kucu na Kosovu i kupila kucu u navedenom mestu a i dalje zivi u prihvatnom centru za raseljenim licima sa Kosova i ce kaju da im Srbija kao raseljenim licima dodeli stan u zgradi koja se gradi u Beogradu za njih.Oni nisu jedini ima ih jos.Jesam da se pomogne ljudima kojima je pomoc potrebna ali sam protiv ovakvih primera kojih ima na zalost jos.Srbija raseljenim licima koja su bila u radnom odnosu na Kosovu isplacuje sumu od 8000 dinara i uplacuje im staz sto nije fer prema mnogim nezaposlenim u Srbiji.Ima primera da lica imaju licnu kartu Srbije i licnu kartu Kosova na albanskom jeziku zbog novca koji dobijaju na Kosovu i redovno ili povremeno odlaze na Kosovo da taj novac podignu.Postavlja se pitanje da li je po zakonu da raseljeno lice sa Kosova ima dve licne karte.