Zašto nikoga ne interesuje predlog DJB 1

Samo jedan medij, u jednoj rečenici, izvestio je o inicijativi Dosta je bilo da se u Skupštini organizuje javno slušanje na kojem bi se ispitali razlozi za pad vakcinacije protiv zaraznih bolesti.

Procenat vakcinisane dece vakcinom MMR je alarmantno nizak. Epidemija malih boginja je već proglašena u nekim gradovima, više dece je u bolnici zbog komplikacija, a u narednim mesecima stručnjaci očekuju nove zaražene među nevakcinisanom decom u vrtićima.

Najodgovornije za pad vakcinacije je ministarstvo zdravlja koje uporno neće da sprovede preporučene mere Instituta Batut koje se odnose na nabavku vakcina i reorganizaciju (pred)školskih dispanzera. Kako je utvrdila poslanica Stamenković, od 2011. godine Batut upozorava da ukoliko se te mere ne sprovedu sledi sporadično javljanje epidemija i kompromitacija procesa imunizacije u stručnoj i roditeljskoj javnosti.

Uprkos tome, mediji nisu smatrali da je važno obavestiti javnost da je poslanica DJB u ime svih zabrinutih roditelja zvanično zatražila od Odbora za zdravlje da organizuje javno slušanje tj. otvoren sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja, stručnjaka i zainteresovanih organizacija na kom bi se odgovorilo na sva pitanja i nedoumice u vezi sa imunizacijom i uzrocima pada imunizacije.

Samo je list Danas, i to ispod slike kondoma, što je njihova rubrika Ugao, stavio jednu rečenicu o predlogu DJB. Podsećamo da u javnosti neprekidno kruže mantre da poslanici ništa ne rade, da opozicija ništa ne predlaže. U stvari je suprotno, mediji ne rade svoj posao i ne informišu građane o životno važnim temama koje se pokreću u Skupštini.

Ono što je još zanimljivo, od početka 2017. godine samo jedan opozicioni narodni poslanik podneo je predlog za javno slušanje i taj jedan podnela je upravo poslanica DJB Branka Stamenković o vakcinaciji.

I ne samo to, od početka ove godine u Narodnoj skupštini održano je samo jedno javno slušanje, na predlog poslanika SPS i bivšeg ministra obrazovanja Žarka Obradovića.

Pokret Dosta je bilo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari