Verujem vam kao i Rodiću 1Foto: FreeImages / Cierpki

Poštovani gospodine Pajiću,

Ma koliko puta pročitala svoj tekst „Tabloidi najavljuju još jedno ubistvo na Kosovu“ i vašu reakciju na njega, i dalje ne uspevam da uvidim šta sam to i gde „brutalno slagala“ i time „tendenciozno pokušala da urušim ugled Kurira“.

Moraću zbog toga da obrazložim stavku po stavku iznetu u vašem obraćanju listu Danas i meni kao autorki teksta.

Kažete da je „potpuna laž da je dnevni list Kurir na bilo kojoj svojoj platformi najavio nečije ubistvo, niti bilo koga označio kao organizatora atentata na Olivera Ivanovića“. Svako ko pogleda naslovnu stranu Kurira od 18. januara može videti da je glavni tekst „Sprema se ubistvo još jednog Srbina“ propraćen slikom predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, u koju je uperena strelica, poput mete. Navodite da su to tvrdnje albanskih medija (kako sam u tekstu i napisala, iako tvrdite da nisam), ali to je jedino pitanje na koje ste mi odgovorili. Na sledeće ste ostali nemi, pa je dalja komunikacija i završena.

Da li su bezbednosne službe u Srbiji upoznate sa saznanjima da se na Kosovu sprema ubistvo predsednika opštine Štrpce? Niste mi odgovorili. Ja sam pitanja poslala Bezbednosno-informativnoj agenciji. Da li ste kontaktirali prištinski portal koji je tu informaciju pustio, ili ste je samo preneli, u želji za senzacionalizmom na naslovnoj strani? Ja sam ih kontaktirala. Znate šta su mi još rekli? „Kosovska policija je identifikovala osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića, uskoro se očekuju hapšenja“. Kakva bi to naslovna strana bila, gospodine Pajiću, da kojim slučajem radim u Kuriru, a ne u Danasu. Vidite, mi smo procenili da je informacija krajnje nepouzdana, pa nije čak ni u lidu teksta, a kamoli na naslovnoj. I samo još jedno pitanje – da li ste, kojim slučajem, pokušali da stupite u kontakt sa čovekom kome ste nacrtali metu na čelu (izvinite, ne vi, albanski portal, vi ste ih samo preneli)? Opet, ja jesam. Nemaju informacije da se sprema atentat, atmosfera nakon ubistva Olivera Ivanovića izazvala je strah i paniku među srpskim stanovništvom na Kosovu, pa im ovakva pisanja, u ovom trenutku nikako ne pomažu da taj strah i odagnaju. Naprotiv!

Dugujem vam, pak, jedno izvinjenje. U tekstu je Kurir nazvan „prorežimskim medijem“, što vas je sa pravom naljutilo. Potpuno sam zaboravila na intervju gospodina Aleksandra Rodića koji je dao našem listu 16. juna prošle godine, i to baš meni. Govorio je prilično oštro o „diktatorskom režimu Aleksandra Vučića“, najavljujući skori ulazak u politiku kako bi se sa tim režimom obračunao. To se još nije dogodilo, ali verujem da hoće. Kao što i vama verujem na reč da niste prorežimski medij.

I ja se, poput vas, nadam da ćemo nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju. Ipak bismo, kao kolege, trebalo da radimo na istom zadatku – istinito, argumentovano i uz proverene činjenice da informišemo javnost.

Autorka je novinarka Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari