Pučologija 1

Dešavanja u Turskoj neizbežno su u medijima dovela do procvata stručnjaka za državne udare koji su ponudili svoja različita pouzdana objašnjenja.

Od ideje da je puč protiv samog sebe organizovao sam predsednik Redžep Tajip Erdogan, preko toga da je on za njegovu pripremu znao, a nije ga preduhitrio, do toga da je prevrat, u stvari, uperen protiv Rusije, a ne protiv turske vlasti. Osim sumnje da je puč namešten, kao da postoji i žal što on – „traljavo organizovan“ – nije uspeo i što je Erdogan (politički) preživeo. U zavisnosti od političkih afiniteta, neizostavno se „pogađa“ da iza puča stoje Sjedinjene Države ili Rusija… Želja da se sve brzo i jednostavno razjasni u drugi plan je potisnula kao manje važno ono što se zna i što se ne može osporiti – da se deo vojske, i to manji, pobunio protiv aktuelne turske vlasti, da ta pobuna nije uspela i da je u pokušaju državnog udara prema dosadašnjim podacima poginulo više od 290 osoba.

Istina, i sam Erdogan je brzo i lako ponudio sopstveno objašnjenje – da iza protivustavnog nasilja stoji Fetulah Gulen, pa je turska vlast takođe hitro zatražila od Amerike njegovo izručenje. Ali tek će se videti koliko će Ankara na ovome insistirati. U svakom slučaju, kakav god da je Erdogan, avioni, tenkovi i helikopteri ne donose demokratiju, što se, stiče se utisak, olako zaboravilo u znatnom delu svetske javnosti koja je bezmalo ponudila opravdanje pučistima. Zaboravlja se i da su, izuzev vladajuće, i ostale turske političke partije osudile pokušaj državnog udara koji, očigledno, većina građana Turske ne želi jer bi to značilo povratak u mračnu prošlost. Još jednom: koliko god Erdogan i njegova vlada bili autoritarni, legitiman su izbor Turaka.

Hoće li sada svet, ali pre svega Turska, upoznati najgoreg od svih Erdogana? Ne treba žuriti sa zaključcima. Logično je da posle pokušaja državnog udara bude hapšenja. Uhapšeno je više od 7.500 ljudi. U Srbiji je 2003. posle atentata na premijera uhapšeno blizu 12.000 osoba. Evropska unija brine zbog suspendovanja turskih sudija – njih 2.745 kako je juče rekao premijer Jildirim. Pre nekoliko meseci, kada je sa Erdoganom pravila dogovor o izbeglicama, nije ni primećivala njegovo nasilje nad turskim novinarima. Erdogan tek treba da pokaže šta će sa „darom sa neba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari