Izbeglička golgota 1

Grupa od stotinak izbeglica u parku kod beogradske autobuske stanice počela je juče pre podne štrajk glađu zbog dešavanja na mađarskoj granici, straha od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve.

Oni su držali parole ispisane na kartonima na kojima piše – „Hvala ti Srbijo“ i „Gladni smo i prebijeni na granici“. Istovremeno su formirali grupe koje čiste park od đubreta, jer žele da pokažu da su zainteresovani da budu aktivno uključeni u rešenje problema. Naime, u parku kod Ekonomskog fakulteta i kod autobuske stanice, u kojem se okupljaju izbeglice, prethodnog dana su mogle čuti brojne glasine o predstojećoj akciji policije koja bi trebalo da „očisti centar Beograda od prisustva izbeglica“ i da se oni koji poseduju papir o izraženoj nameri za traženje azila pošalju u prihvatne centre, a oni koji to nemaju, upute ka zemljama iz kojih su ušli u Srbiju (Makedonija i Bugarska).

Migranti su juče krenuli ka mađarskoj granici, uprkos vrućini i upozorenjima da to nije dobar potez.
Ovakav rasplet nije previše neočekivan, jer su nevladine organizacije koje se bave problemima migranata i pre par dana upozorile da je počelo deportovanje izbeglica i migranata u one zemlje iz kojih su ušli u Srbiju i da je to počelo još od prošle subote kada je održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Međutim, iz vrha vlasti tvrde da informacija o deportacijama nije tačna, čime demantuju izjavu mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića, koji je nakon sednice Biroa rekao da će oni koji ne izraze zahtev za azil biti, prema predviđenim zakonskim procedurama, „udaljeni sa naše teritorije“. O načinima „udaljavanja“ sa teritorije Srbije zasad može samo da se spekuliše.

Migrantska kriza samo je zaoštrila iovako napete odnose u regionu. Mađarska je podigla ogradu na granici, kao i Hrvatska i Austrija, a sve te ograde su samo uticale na promenu takozvane balkanske izbegličke rute i okretanja migranata krijumčarima ljudi. Mađari su otišli najdalje, pa su osim vojske koju su izveli na granicu, pooštrili i krivični zakon. Srbija nije dizala ogradu, ali su se u Srbiji volšebno počeli pojavljivati ekonomski migranti iz Šri Lanke, Pakistana i Irana, koji su očito krijumčarskim kanalima stigli do Srbije, pa je odlučeno da se ti kanali preseku formiranjem zajedničkih patrola vojske i policije. Ono zbog čega je srpska vlada nezadovoljna je to što su da bi stigli do Srbije morali da prođu bar jednu zemlju članicu Evropske unije, sa brojnim ogradama, Srbija koja je tranzitna zemlja lagano upada u izbegličku krizu, pošto od granice sa Mađarskom migranti nemaju dalje kuda. Ipak, zvaničnici tvrde da u Srbiji ima oko 2.800 migranata, kao i da nije na pomolu nova izbeglička kriza. A da li te izjave odgovaraju istini pokazaće se ubrzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari