Predstava SES-a 1

Socijalno-ekonomski savet, telo koje čine poslodavci, sindikati i Vlada Srbije, sutra će se ponovo sastati u pokušaju da utvrdi novu minimalnu cenu rada.

Ovog puta, kako poručuju i predstavnici radnika i zastupnici kapitala, dogovor je blizu, a da sve teče kako treba, videlo se posle prethodnog okupljanja, kada su i jedni i drugi sa sastanka izašli nasmejani. Zapravo, jasno je da se radi o običnoj predstavi. Premijer je već rekao da minimalac mora da se poveća, a odmah je iz Vladinih krugova i njima bliskih medija lansirana i cifra od 130 dinara po satu. To je povećanje od 7,4 odsto u odnosu na aktuelnu najnižu satnicu od 121 dinar. Sada su na poslednjem okupljanju suprotstavljene strane „približile stavove“ tako da poslodavci i vlada sa njima pristaju na 127 dinara, dok sindikati traže bar 135 dinara. Nema sumnje da će uskoro mišljenja biti još malo usaglašena i da će se doći do neke srednje cifre, od recimo baš tih 130 dinara.

Čak i da se dogovori druga brojka, jasno je da u čitavoj priči glavnu reč vodi država, oličena u Aleksandru Vučiću, koji će na kraju i reći kolika je minimalna cena rada i svi će se baš sa tom brojkom složiti kao sa najboljim rešenjem i za radnike i za privredu. To rečito govori o jednom od ozbiljnih problema naše ekonomije: slabosti i sindikata i privrednika. Da su i jedni i drugi snažni, Vlada se tu ne bi pitala. Ali, dokle god su sindikalci razjedinjeni i dok njihove najviše predstavnike Vlada dobro finansijski opskrbljuje raznim mestima u upravnim i drugim odborima, naknadama za rad u raznim telima i tome slično, a dok privrednici u velikoj meri zavise opet od te iste države, kako bi dobijali poslove na tenderima i kako im se ne bi aktivirali razni „oplatol“ dosijei – SES neće imati realnu funkciju.

Ovog puta su čak i sami članovi tog tela toliko priznali, pa su i javno pozvali premijera da dođe na sastanak i razreši stvar. Premijer, inače, nije član SES-a i, bar po zakonu, nema šta da radi na tom sastanku. Problem minimalne zarade je za državu ključan, jer je Vlada najveći poslodavac u zemlji. Ona je tako u svojevrsnom sukobu interesa u okviru SES-a, jer bi trebalo da je neutralna u sporu poslodavaca i sindikata, a u stvari je aktivno zainteresovana za to da plate budu što niže. Zato je minimalac poslednji put podignut još 2014. U toj matematici potrošačka korpa je najmanje bitna veličina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari