Dinkićev intermeco 1

Tužilaštvo za organizovani kriminal pre dva dana je saslušalo Mlađana Dinkića zbog moguće zloupotrebe službenog položaja u slučajevima RTB Bora i Mobtela.

To isto tužilaštvo je pre dve nedelje oslobodilo tog istog Mlađana Dinkića od istrage zbog navodne zloupotrebe položaja u slučaju iznajmljivanja poslovnog prostora ZOP-a grupi banaka bez nadoknade.

Šta bi trebalo zaključiti iz toga? Da li je tužilaštvo Dinkića prvo oslobodilo „po čistoj savesti“, a onda ga vratilo nazad u policiju, jer se ta prva odluka nekom nije svidela? Ili ga ni isprva nije oslobodilo sopstvenom voljom, već po nalogu, možda da se baci senka na oslobađanje Bogoljuba Karića baš na vreme da stigne na svadbu svoje kćerke? Ili se možda koalicioni partner Karić bolje kotira od kompozitora Dinkića, pa je dočekao svoj trenutak da bivšem ministru finansija vrati milo za drago, zbog toga što je zbog njega morao da celu deceniju beži iz sopstvene zemlje, izbegavajući sudove i policiju?

Ili je možda tužilaštvo u oba slučaja delovalo nezavisno, postupajući po najvišim standardima struke i profesionalne etike?

U Srbiji je sve moguće, ali je malo toga sigurno. Pa ipak, jedna od tih malobrojnih izvesnosti je da će uskoro izbori. A pred izbore valja dobijati poene. Upravo zato je oslobađanje Dinkića, jedne od najnepopularnijih ličnosti ovdašnje politike, bilo kao pucanj u sopstvenu nogu. A ako je tako, onda je ovaj novi informativni razgovor kao vađenje metka iz te noge.

Pred svake izbore u Srbiji, dakle, na svakih godinu-dve, pokreću se spekulacije oko hapšenja Mlađana Dinkića, koje se do sada nijednom nisu ostvarile. Narod svašta može da zaboravi, ali obećanih 1.000 evra izgleda nikako. To što je prodao Mobtel za više od milijardu evra i uzeo preko 300 miliona Mobilkomu za licencu, što je doveo Fijat i uveo PDV i fiskalne kase, izgleda se ne računa. Ali se zato računaju kiparske pare koje je obećao da će naći, pa nije uspeo, a pamte se i ugašene državne banke – i danas u stečaju. Ali više od svega toga, neprikosnoveno, tih 1.000 evra.

Zato, ako je politički tas prevagnuo na drugu stranu, moguće je i da svane dan kada će Dinkić stvarno biti uhapšen.

Čovek sa zelenom salatom u rukama sigurno ne bi žalio para za to. A para uvek treba. Naročito pred izbore. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari