Site name

57. Sabor trubača u Guči od 9. do 13. avgusta 2017.

Dejan Lazarević: Virtuoz na trubi čuje se "na prvu"

Lako je prepoznati virtuoza na trubi, ali teško je objasniti. Jednostavno se čuje, žargonski rečeno "na prvu" - kaže za "Danas" višestruki pobednik Guče, Dejan Lazarević.

Piše: Miloš D. Miljković

10. avgust 2017. 08:00

Foto: Guča festival

* Od koga ste dobili prvi instrument i koji je vaš muzički uzor?

- Prvi instrument je nekako od početnog upoznavanja sa samim životom bio predviđen i namenjen meni. Od oca naravno, nešto kasnije, kad je bilo jasno da ću se baviti time, dobio sam trubu od čuvenog Miće Petrovića, jednog od najvećih imena i ličnosti u trubačkoj istoriji. Na početku, svako od koga sam mogao nešto da naučim bio mi je uzor.

* Koja su vaša najranija sećanja u vezi sabora u Guči?

- Prvi put sam otišao u Guču u svojoj četvrtoj godini. Mislim da nisam ni znao šta se tu odigrava i nije me iskreno ni zanimalo. Gledao sam kakvu će mi igračku kupiti moji.

* Koju muziku, sem trubačke, privatno volite da slušate?

- Svu sem trubačke... Šalim se naravno, slušam kvalitetnu muziku, nije bitan muzički pravac ni instrument na kome se izvodi.

* Sa svojim orkestrom nastupili ste u Moskvi povodom proslave Dana pobede. Kako je ruska publika reagovala na grmljavinu srpskih truba?

- U Moskvi su reagovali kao kod kuće, čak i malo bolje. Odličan osećaj, pre svega velika čast. Slični smo sa njima, pa zato mislim da smo se baš lepo našli na tom nastupu i osetili jedni druge.

* Kako danas gledate na sabor trubača? Treba li tu nešto promeniti?

- Mislim da je promena bilo i previše i da su većinom sve bile pogrešne. Pravih saboraša nema, ljudi koji su ranije dolazili i koji su voleli trubu tamo nemaju sta da traže. Mislim da su nas pregazili mnogo manji i mlađi festivali. Ipak, smatram da je ovo pitanje za organizatora. I oni sami više nisu sigurni ni šta ni kako raditi, svake godine se nešto menja. Gubimo na značaju kao manifestacija koja je jednog momenta bila brend naše zemlje.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.