Site name

Atletski savez Srbije: Žalba odbijena zbog Amerikanaca

Atletski savez Srbije objavio je da je žalba na poslednji skok Ivane Španović na Svetskom prvenstvu u Londonu odbijena, kako ne bi ugrozila zlatnu i bronzanu medalju Američkoj federaciji, prenosi RTS.

11

Piše: Fonet/Danas Online

12. avgust 2017. 12:18

Ivana Španović Foto: Fonet/AP

Španović je u poslednjoj seriji imala skok za zlato, ali se desio peh da joj se delimično odlepio broj na leđima i ostavio trag u pesku, pa joj je ostao četvrti rezultat, na samo centimetar od bronze.

Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez se na ovu odluku žalio ali je po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim "lakše" da se odbije naša žalba", navodi se na sajtu Atletskog saveza Srbije.

Trener Ivane Španović Goran Obradović, izjavio je da čak ni meriocima nije bilo jasno gde je bio trag.

"Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska", rekao je on.

Prema njegovim rečima, "čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna. Međutim, morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91 metar".

Kako je naglasio, potom je usledila žalba vrhovnim sudijama, ali nije imala efekta.

"Oni su posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline, iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja. Odluka je donešena na osnovu pretpostavke", naveo je trener naše atletičarke.

"Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donesena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbe. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok", izjavio je Obradović.

 Majkl Džonson za BBC: Papirni brojevi i zihernadle nemaju smisla

Rasprava o zihernadlama i papirnim brojevima na Svetskom prvenstvu u atletici i u studiju BBC "To nema smisla", rekao jedan od legendarnih trkača, Amerikanac Majkl Džonson.

Zbog čega atletičari na Svetskom prvenstvu u ataletici kače brojeve zihernadlama, jedno je od pitanja o kojem se raspravljalo i na britanskom BBC. 

"Uz svu tehnologiju koja se tu nalazi, najbolje i najbrže sportiste imate te brojeve prikačene sa strane i pozadi, koji se vijore na vetru... To jednostavno nema smisla", rekao je Majkl Džonson, jedan od najvećih atletičara u istoriji ovog sporta.

"Piše im ime napred i pozadi. To je zbog sponzora.... novca", rekao je Džonson, objašnjavajući zbog čega atletičari moraju da nose brojeve.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Voja

12. avgust 2017.

Ako je izmereno da je skok 6.91 kako je konstatovano da je pobednički? Da je kojim slučajem Klišina bila prva da li bi smo se onda žalili? Ivani inače svaka čast za četvrto mesto.

Natasa

12. avgust 2017.

Jeste peh. Atletski savez Srbije je zaboravio da kaze "NATO u blato". Jadno i zalosno. Pozdravite Iliju Cvorovica.

DK

12. avgust 2017.

Kakva histerija,kao da je Ivana preplećena na medalje.Sve je bilo regularno,ona je već na zalasku karijere i ovo joj je maksimalni domet!

Petar

12. avgust 2017.

"Da li bismo uložili žalbu da je Klišina osvojila zlatnu medalju?" je prilično odvratan komentar. Čovek je rekao da su se žalili neposredno nakon Ivaninog skoka. Pre nekoliko godina na prvenstvu za juniore u Novom Sadu skakala Klišina. Malobrijna publika joj je toliko zviždala da je mene bilo sramota. Istini za volju.

Andjela

12. avgust 2017.

Dosta huškanja, zavera, mržnje...."eto mrze Srbe"....pravila su pravila "meri se ostavljeni trag u pesku"! Ps. uzgred imala je pored tog skoka još 5 skokova (i šta bi?)

Boris

12. avgust 2017.

Atletski savez izdaje saopstenja kao radikali. Sram vas bilo. Ivana je sve objasnila... svaka joj cast, nedostatak srece

Dejan

12. avgust 2017.

Blago amerikancima koliko "korisnih idiota" imaju u Srbiji

Stevan Mišković

12. avgust 2017.

Dokle će u Srbiji da vlada histerija zavere svih, a naročito zapada i Amerike protiv nas. U svim sportovima postoje pravila koja treba i koja se poštuju. Atletski savez Srbije, u kojem su pored nametnutih političara i bivši atletčari, ne bi trebao da doliva ulje na vatru, a već da sportski čestita osvajačicama medalja. Naša Španovićka nije imala sreće. Skočila je najduži skok ali jedemo njene opreme ostavio trg u pesku ranije. Nije ona ni prva ni poslednja kojoj su se ovakvi ili slični pehovi dogodili. Zato treba da se već jednom oslobodimo teorije zavere i da sportske rezultate gledamo kao takve, a ne kao rezultate bitaka.

Dejan.R.Tošić

12. avgust 2017.

Svi na doček ispred Gradske Skupštine da dočekamo našu Atletsku Kraljicu.

Дуле@Natasa

12. avgust 2017.

Ево ја ћу рећи: НАТО у блато!

Hajduk Veljko

13. avgust 2017.

Ivana,mi te svi volimo!Ti si nasa svetska prvakinja!A,ostali,neka se stide.