Site name

Oproštaj Dušana Dude Ivkovića uz "My way"

Na parketu atinske dvorane „Mira i prijateljstva”, jedan od najvećih evropskih trenera svih vremena Dušan Ivković večeras je poslednji put sedeo na klupi jednog tima.

11

Piše: Danas Online

Beograd 20. septembar 2017. 21:33

Foto: Starsport

Tofejni strateg, član „FIBA Kuće slavnih“, vodio je ekipu „Dušanove zvezde“, sastavljenu od aktivnih igrača sa kojima je u poslednjih nekoliko godina radio, u humanitarnom meču protiv njegovog bivšeg kluba Olimpijakosa, sa kojim se dva puta peo na krov Evrope. U Ivkovićevom timu našli su se i aktuelni reprezentativci Bogdan Bogdanović, Vasilije Micić i Boban Marjanović, kao i bivši članovi nacionalnog tima Srbije Stefan Marković i Marko Kešelj.

Publika u hali je velikim aplauzom pozdravila legendarnog Dudu kada je izašao na teren. Stao je na centar, a vrlo brzo su mu se pridružili Panajotis Fasulas i Vasilis Spanulis koji su na teren izneli dva najveća klupska trofeja koje je Ivković osvojio pehare Evrolige koje je 1997. i 2012.

Nakon toga mu je predsednik Evrolige Djordji Bertomeu uručio priznanje "Legenda Evrolige". Ivković je tako postao prvi trener koji je dobio tu nagradu.

Utakmica se završila 28 sekundi pre kraja, što je broj trofeja koje je Dušan Ivković osvojio u karijeri. Na kraju, pobedile su Dudine zvezde sa 111:103.

"Dragi prijatelji, želim da vam zahvalim što ste došli i na svemu što sve uradili za mene. Bez vas ništa ne bi bilo moguće", rekao je Ivković posle utakmice. Na poziv Ivkovića večears je u publici bio i Novak Đoković.

Ivković je sa loptom u ruci napustio teren uz pesmu Frenka Sinatre "My way".

Odluku o povlačenju iz trenerskih voda Ivković, koji je u prebogatoj riznici ima bukvalno sve trofeje, doneo je pre nekoliko meseci…

– Sada mi se ukazala prilika da grčkoj i našoj deci na ovaj način uzvratim, da na ovom meču okupimo što više ljudi… Da se pokaže taj veliki duh prijateljstva i da se sakupe određena sredstva za dečije osmehe. To je ono želim i što je cilj cele ove predstave… – objasnio je legendarni trener.

Tokom briljantne trenerske karijere Dušan Ivković je, pored brojnih klupskih trofeja, sa državnim timom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 1990, tri zlata na evropskim prvenstvima 1989, 1991. i 1995, uz po jedno evropsko (2009) i olimpijsko (1988) srebro.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Boki B

21. septembar 2017.

Srbijo, Beograde, ministre sprota, treba da se sramite što se ovaj oproštaj događao u Grčkoj, a ne u državi u kojoj je rođen, za nju dao toliko u košarci. I sve to zbog politike i drugačijeg mišljenja. Stvarno, velika sramota za zemlju košarke !

Grubac Radmilo

21. septembar 2017.

Kamo premijerka?

Shlosser

21. septembar 2017.

Dudin oproštaj od košarke u Atini? Pa da, oni kojima je dao mnogo znaju da budu zahvalni. Zato nama i jeste ovako, zato što nismo u stanju da kažemo "Hvala", već kukavički i udvorički trpimo razne mediokritete, koji ne daju, već otimaju, deleći neke glupave lekcije...

dusko

21. septembar 2017.

Eh koja žalost? Najveći od svih velikana sporta bivše Juge i sadašnjeg Srbistana morao je da karijeru završi u Grčkoj. Za njega nije bilo mesta u Beogradu ni u 21 veku kao što za mnoge velikane sporta i kulture nije bilo mesta ni u Jugi, u prošlom 20 veku, jer se nisu slizali ni oni ni Duda danas, sa vlašću kojoj smo tada rekli, jednoumna a ovoj bi se čak moglo reći da je bezumna! Kako drugačije nazvati ovaj sraman čin vlasti? Ali kad čovek pogleda sastav današnjeg CK SNS, gde stoluje Vučić a na šamlicama sede Martinović, Obradović, Đukanović, vazduplohov, Atlagić, Rističević, M. Gojković, .... stvarno je glupo i očekivati potez koji izlazi iz okvira duha "piljarnice" u kojoj se najbolje snalaze!

Tom Sojer

21. septembar 2017.

Tako to rade veliki ljudi. Ponosan sam što sam živeo u njegovom vremenu i delio radosti koje nam je sa sjajnim imenima košarke priređivao tako dugo.

Tomislav Drvar

21. septembar 2017.

Šta čekaš Srbijo? Šta čeka KSS? Sramota!

Zoki

21. septembar 2017.

SVE CESTITKE DUDI LEGENDI KOSARKE ! ZELIM MU DUG I SRECAN PENZIONERSKI ZIVOT !

Praziluk zemlja!

21. septembar 2017.

Specijalni gost je bio - Goran Vesić!

hiperbola

21. septembar 2017.

njegovim trofejima treba dodati da je bio glavni savetnik skoro svih selektora unazad 30 godina.

Vlada

21. septembar 2017.

Hvala bogu pa nije bilo u Srbiji, da ne gledamo ove naše političare kako se guraju u kadar.

Djuka A.

21. septembar 2017.

Ne bih da kvarim ovaj prelepi tekst o jednoj živoj legendi naše i svetske košarke, ali ne mogu a da ne prokomentarišem da na istu, za pravo čudo nema negativnih komentara i "crvenih palčeva". Da li su se sveprisutni botovi izdigli iznad sebe ili počinju da shvataju nešto. I još nešto. Naš nacionalni sportski ponos proteklih godina Novak Đoković je, kao što vidimo, pored još mnogih, bio deo ove svečanosi na kojoj se od aktivnog bavljenja košarkom oprostio Duda Ivković, na našu žalost u tuđoj zemlji. Ne bih da budem zloban, ali se pitam: neće li sad i njega (Noleta) da pljuju, ponižavaju, ismejavaju, degradiraju,.........kao što su onomad u delu javnosti i pojedinim (zna se kojim) medijima doslovno čerečili i na najprimitivniji način uzimali i usta jednog od najboljih i najtrofejnijih košarkaških trenera na ovim prostorima kome se klanja celi svet, osim nas? I sve to samo što je imao i ima drugačije mišljenje, svoj stav i poglede o nekomu ili nečemu. Dudo, želim Vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i dug život. Uživajte u plodovima svog rada u krugu porodice, vernih prijatelja i u društvu Vaših, omiljenih, golubova. I,........u granicama svog ponosa pokušajte da koliko-toliko zaboravite neprijatnosti koje Vam je, na koncu svoje bogate karijere, servirao deo zaslepljene javnosti i tzv političara (bolje reći politikanata) u sopstvenoj zemlji jer oni su u prolazu, a Vaša dela i lik ostaju zapisani za sva vremena. Od mene dubok naklon i veliko HVALA!