Mej i Gav u trci za britanskog premijera 1Foto: vikipedia

Bivši gradonačelnik Londona i jedan od glavnih aktera u kampanji za Bregzit Boris Džonson odustao je od trke za novog lidera Konzervativne stranke i britanskog premijera.

On je svoju odluku obrazložio u govoru koji je održao u Londonu, rekavši da ne veruje da može da pruži potrebno rukovodstvo ili jedinstvo.

Za lidera torijevaca i predsednika britanske vlade se, međutim, kandiduje britanski ministar pravde Majkl Gav, od koga se prethodno očekivalo da kao istaknuti akter kampanje za izlazak iz EU podrži kandidaturu Džonsona. Gav je rekao da se kandiduje jer je „došao do zaključka da Boris ne može da obezbedi rukovodstvo ili izgradi tim za izvršenje predstojećeg zadatka“. Kandidaturu je podnela i ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, koja je podržala ostanak u EU. Pobednik izborne trke će biti saopšten 9. septembra.

U trku su ušli i ministarka energetike i pripadnica tabora za Bregzit Andrea Lidsam, kao i bivši ministar odbrane Lajam Foks i ministar rada i penzija Stiven Kreb.

Gavova kandidatura je bila neočekivana. „Više puta sam rekao da ne želim da budem premijer. To je uvek bio moj stav. Ali događaji od prošlog četvrtka su me baš zabrinuli. Poštujem i obožavam sve kandidate u trci za rukovodstvo. Posebno sam želeo da pomognem da se izgradi tim Borisa Džonsona da bi on kao političar koji se zalaže za napuštanje EU mogao da nas povede u bolju budućnost. Ali sam nevoljno došao do zaključka da Boris ne može da obezbedi rukovodstvo ili izgradi tim za izvršavanje predstojećeg zadatka“, izjavio je Gav i dodao da želi da se povede otvorena i pozitivna debata o putu kojim će zemlja sada krenuti.

On je rekao da će poštovati ishod te debate, kakav god on bio. „Tokom sledećih nekoliko dana ću predstaviti svoj plan za Ujedinjeno Kraljevstvo, za koji se nadam da može da obezbedi jedinstvo i promenu“, rekao je Gav. On je istakao da je britanska javnost prošle nedelje rezultatom 52:48 izglasala napuštanje EU, čime je „odbacila uobičajenu politiku i uobičajenu vladu“, te „želi novi pristup rukovođenju zemlje“.

UK se suočilo s „velikim izazovima“, kao i s „velikim prilikama“, rekao je i dodao:“Ako želimo da iskoristimo većinu prilika koje su pred nama, potreban je smeli raskid s prošlošću“, rekao je Gav.

Tereza Mej, jedna od ministarki unutrašnjih poslova s najdužim stažom u istoriji, rekla je da je Ujedinjenom Kraljevstvu potrebno „jako dokazano rukovodstvo da nas vodi kroz ovaj period ekonomske i političke neizvesnosti i u pregovorima izdejstvuje najbolje moguće uslove za naš izlazak iz EU.“

Iako je podržala ostanak u EU, u svom govoru je naglasila da neće ustuknuti pred odlukom koja je doneta na prošlonedeljnom referendumu. „Bregzit je bregzit.“ Ona je, međutim, rekla da član 50, zvanični okidač za izlazak iz EU, ne treba da se aktivira dok Ujedinjeno Kraljevstvo ne postigle saglasnost u vezi s pregovaračkom strategijom, verovatno, kako je navela, do kraja godine. Mejeva je najavila plan za osnivanje ministarstva koje će nadzirati povlačenje UK iz EU, a koje će predvoditi neko ko se izjasnio za bregzit.

Mejeva se predstavila kao kandidat koji bi mogao da „ujedini našu partiju i našu zemlju“. Kako je ukazala, budući da se laburisti raspadaju i s obzirom na „nacionaliste u Škotskoj i Velsu koji unose podele, patriotska je dužnost naše partije da uspostavi jedinstvo i vlada u najboljem interesu cele zemlje“. Ona je, takođe, nagalasila da je „potrebna nova, smela vizija budućnosti naše zemlje. Vizija zemlje koja ne radi samo za privilegovanu nekolicinu, već za sve nas“.

U međuvremenu, francuski ministar finansija Mišel Sapin je rekao da će pitanje „slobode kretanja“ biti na stolu kada Ujedinjeno Kraljevstvo počne pregovore o izlasku iz EU. Lideri EU su prethodno upozorili Britaniju da će morati da prihvati princip slobode kretanja građana EU ako želi da zadrži pristup jedinstvenom tržištu. Sapin je, međutim, rekao da će sloboda kretanja biti tema diskusije, kao i da UK treba što pre da započne proces izlaska iz Unije.

Razlog za to nije kažnjavanje UK, dodao je francuski ministar, pošto, kako je naglasio, veruje da će se zemlja „suočavati s pravim teškoćama“, te nema potrebe da se te teškoće „povećavaju“. „Kada pregovaramo s nekom zemljom, s trećom stranom, sa Norveškom, Švajcarskom, da uzmemo za primer zemlje koje su veoma blizu, diskutujemo o svim pitanjima. Pod kojim uslovima se odvija slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala“, rekao je Sapin i dodao da je to veoma važno i za UK uz sva pitanja o finansijskim uslugama.

Sapin je naglasio da će „sve biti na stolu“ kada bude došlo vreme za pregovore jer će „Britanija davati predloge i pregovarati o svim ovim aspektima sa željom da postigne sporazum“. „Međutim, mi još nismo stigli dotle, jer nismo dobili zvaničnu odluku UK. Britanija neće biti u istoj poziciji kao ranije. Stvari će se promeniti, stvari se već menjaju“, izjavio je Sapin i dodao da se počinje od nule.

Francuski ministar je takođe ukazao da bi izvesne finansijske institucije mogle doći u iskušenju da svoje poslove prebace iz Londona u države EU. „Za to treba da se spremimo, ne iz neprijateljstva“, kazao je Sapin. On je rekao i da je „iznenađen“ da što su oni koji su se zalagali za bregzit „potpuno nepripremljeni za bilo kakve posledice, te su odjednom otkrili teškoće i probleme“. „U tome je paradoks – oni koji su bili najmanje pripremljeni, sada će morati da preuzmu odgovornost“, ukazao je Sapin.

 

Obama upozorio na probleme s globalnim rastom

Vašington – Američki predsednik Barak Obama je rekao da odluka Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz EU izaziva „zabrinutosti za globalni rast na duže staze“. On je upozorio da će bregzit „zamrznuti mogućnosti investicija u Velikoj Britaniji ili u Evropi kao celini“. Obama je govorio na samitu u Otavi, gde se sastao s liderima Kanade i Meksika s ciljem da se unaprede ekonomske veze između zemalja Severne Amerike. On je apelovao na UK da što pre otpočne zvaničnu proceduru za izlazak iz EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari