Atentatori državljani Rusije, Uzbekistana i Kirgizije 1Foto: Fonet/AP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopštilo je da se kao izvršioci terorističkog akta, koji se u utorak oko 21 sat odigrao na istanbulskom aerodromu Ataturk, sumnjiče jedan državljanin Rusije, jedan državljanin Uzbekistana i jedan državljanin Kirgizije.

Sva trojica atentatora-samoubica poginula su. Jedan je eksploziv aktivirao među putnicima na aerodromskoj sigurnosnoj kontroli, drugi je ušao u sigurnosno područje terminala za međunarodne odlaske, a treći se razneo na parkingu. Od dosad uhapšenih 13 osoba, četiri su stranci. Zvanično je saopšteno da je jedan atentator-samoubica identifikovan, ali nije saopšteno o kome se tačno radi.

Odgovornost za atentat na aerodromu Ataturk i dalje ne preuzima niko, ali se sa više kvalifikovanih strana, uključujući i tursku vladu, ukazuje na Islamsku državu.

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina izjavio je da Kremlj nije informisan o učešću ruskog državljanina u istanbulskom atentatu, ali veruje da tim povodom sarađuju turske i ruske specijalne službe. Frankfurter algemajne cajtung, pozivajući se na novinsku agenciju DHA, tvrdi da se radi o osobi iz Dagestana, dok su turski mediji ranije pominjali ime Ahmeda Čataeva, poreklom iz Čečenije, i Osmana Vadinova čije su čečensko poreklo i bilo kakav boravak u Čečeniji odmah demantovani.

Prema najnovijim informacijama poginule su 43 osobe, od kojih 19 stranaca. U sličnim prilikama se slože i paradoksalne ljudske priče, pa se tako desilo i ovog puta. Francuski list Mond veliki prostor posvećuje tragediji tunižanskog vojnog lekara Fathe Bayoudt koji se u Turskoj našao da iz zatvora preuzme svoga sina Anuara. Poginuo je na aerodromu Ataturk gde je došao da sačeka dolazak supruge iz Tunisa. Sin ovog para je porodicu uveravao da ide na studije u Švajcarsku, međutim se priključio Islamskoj državi u Siriji. Nedavno se predao turskim organima na sirijsko-turskoj granici i nalazi se u turskom zatvoru. Roditelji su u Tursku doputovali da ga preuzmu. Organizacija koja pomaže porodicama osoba poput Anuara obavestila je Mond da će mladić biti prebačen u Tunis, državu iz koje se izdašno obnavlja Islamska država. Naime, piše Mond, u Siriji i Iraku se među džihadistima nalazi oko 4.000 Tunidžana, a u Libiji između hiljadu i 1.500.

Aerodrom Ataturk je juče bio u funkciji. Turkiš erlanz je, prema Internet izveštaju beogradskog aerodroma Nikola Tesla, realizovao i planirani let za Beograd uspešnim prizemljenjem juče u 8.26 ujutro.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari