Nestao ruski avion Iljušin tokom gašenja požara 1Foto: Screenshot

Ruski avion Iljušin-76, koji je bio uključen u gašenje šumskih požara, izgubio je kontakt sa bazom u Irkutskoj oblasti, saopštile su spasilačke službe.

Kako je objašnjeno, avion je nestao u zoni jakog dima, a u potragu za njim krenuli su spasioci iz Moskve, preneo je Sputnik. Iz Krasnojarska upućeno pedesetak spasilaca za nestalim Il-76.

Ministar za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov naložio je da se iz Moskve pošalju dva aviona sa spasiocima u Irkutsku oblast za potragu nestalog aviona Il-76. „Prebacujemo vam dodatnu grupu spasilaca odreda ‘Centrospas’ i ‘Lider’ u dva aviona Il-76“, rekao je Pučkov na sastanku u Nacionalnom kontrolnom centru za krizne situacije.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, u avionu se nalazilo deset osoba.
Avion Il-76 je sovjetski, a kasnije ruski teški mlazni transportni avion za vojno i civilno vazduhoplovstvo i jedan je od osnovnih transportnih aviona vazdušnih snaga SSSR i vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Letelica koja je u službi Ministarstva za vanredne situacije predstavlja najveći svetski vatrogasni avion. S obzirom da u jednoj turi tokom gašenja požara može da izbaci 42 tone vode, nazivaju ga „vodeni bombarder“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari