“Neuspeli puč ojačaće Erdoganovu moć” 1Foto: Fonet-AP

Neuspeli puč protiv Erdogana će ojačati njegovu poziciju, rekao u intervju za Dojče Vele stručnjak za Bliski istok Mihael Liders.

Predsednik Turske bi pokušaj puča mogao da iskoristi da se obračuna sa svojim protivnicima i kritičarima.

Liders za Dojče Vele navodi da je očigledno da pučisti nisu ostvarrili svoj cilj – zbacivanje vlade i da su provladine snage unutar i izvan vojske bile u stanju da povrate kontrolu u zemlji. On je ocenio da su odnosi između Erdogana i turske vojske u poslednje vreme bili veoma dobri.

“U prethodnim godinama, vojska je u Erdoganu videla protivnika, zato što ju je on skinuo s vlasti. Pre nego što je Erdogan došao na vlast, 2002. vojska je bila ta koja je odlučivala o svemu u turskoj politici – uključujući i puč. Erdogan je taj uticaj značajno potisnuo i za uzvrat im dao privilegije. Zato odnose Erdogana i vojske treba smatrati dobrim. Generalštab odlično funkcioniše sa Erdoganom. U tom smislu, puč je bio iznenađenje. Ali, on takođe nije bio dobro pripremljen. Pučistima nije pošlo za rukom ni da u potpunosti kontroliše medije. To je jedan od preduslova za uspešan državni udar. I takođe – nisu uspeli da privuku neodlučne delove vojske na svoju stranu”, napominje Liders.

On navodi da će posle očigledno propalog puča Erdogan krajnje grubo postupati protiv svih svojih protivnika i neprijatelja i to ne samo u vojsci. Svako ko je ikada bio kritičan prema njemu ili njegovoj vladi, dodaje on, sada će biti osumnjičen za izdaju.

“Svakako će sada u Turskoj biti čistki, protivnici Erdogana će biti smenjeni. Konačno, puč će dodatno ojačati Erdoganovu apsolutnu moć”, zaključuje Liders. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari