Protestna nota Hrvatske zbog Stepinca 1

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je danas protestnu notu
Srbiji zbog „neprihvatljivih izjava“ srpskih zvaničnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu, prenosi Hina, pozivajući se na izvore iz tog ministarstva.

Zagrebački sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, podseća agencija.

Agencija prenosi izjavu predsednik Srbije Tomislav Nikolić da Hrvatska „zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovecanstva“.

Takođe navodi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić nazvao Stepinca „jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na evropskom tlu“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hrvatsko Ministarstvo smatra da se tim izjavama na neprimeren i revizionistički način ocenjuju Hrvatska i delovanje njenih institucija, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja susedne zemlje, navodi Hina.

Izražavajući najoštriji protest, u Ministarstvu ističu da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrednosti i priključenja evropskoj porodici.

Hrvatsko ministarstvo pozvalo je vršioce državnih dužnosti u Srbiji da svoj diskurs usmere ka jačanju dobrosusedskih odnosa i da se umesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama, istorijskim revizijama i klevetama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dvaju zemalja, poziva se hrvatska državna agencija na
Ministarstvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari