Oluja opravdana i etički čista akcija 1

Ova Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i ogromnom većinom na referendumu 1990. i pobedom u Domovinskom ratu, hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i za našu budućnost mira, izjavila je danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, na obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 21. godišnjice akcije Oluja.

Njima i svim braniteljima iz Domovinskog rata dugujemo trajnu zahvalnost, rekla je Grabar Kitarović i istakla da je Oluja bila politički opravdana i etički čista, prenosi N1.

„Slava svim junacima Oluje“, rekla je Grabar Kitarović, koja je pomenula i prvog predsednika Hrvatske Franju Tuđmana, što je propraćeno aplauzom.

Obratila se i „onima koji su Hrvatsku nazvali slučajnom državom, a sad su otišli još dalje tvrdnjom da su modernu hrvatsku državu stvorile zločinačke udbaške strukture“.

„Oluja je politički opravdana, etički čista i vojno veličanstvena pobeda za opravdan cilj. Njome smo dokazali svoju odlučnost da budemo slobodni i sposobnost da budemo suvereni“, izjavila je Grabar Kitarović.

„Nećemo prihvatiti zanemarivanje presuda međunarodnih sudova i negiranje pobede“, rekla je Grabar Kitarović, dodavši da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobađanju zemlje učestvovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku videli kao svoju domovinu.

„Ulazak Srbije u Evropsku uniju interes je i Hrvatske i Srbije. Želimo verovati da smo naporima u proteklim mesecima napravili pomak u međunarodnim odnosima“, istakla je Grabar Kitarović.

„Svesni smo da se srpska nacionalna manjina suočava s različitim problemima, pre svega socijalnim, i to posebno u manjim sredinama. Ne sme biti građana drugog reda, ni Hrvata ni Srba. Ne želimo jaku Hrvatsku samo u velikim gradovima. Ne želimo da ljudi samo žive u Hrvatskoj, nego da dožive Hrvatsku kao svoju domovinu. Hrvatska nije i ne sme biti privremena i povremena domovina“, rekla je ona.

„Čvrsto verujem u budućnost naše domovine. Neka nam živi naša jedina i večna domovina Hrvatska“, zaključila je predsednica Hrvatske svoj govor u Kninu.

Svečanost je počela podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, čemu su pored predsednica Republike, koja je i vrhovni komandant Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, prisustvovao i predsednik Vlade u tehničkom mandatu Tihomir Orešković i predsednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Prisutni su bili i brojni istaknuti javni radnici, među kojima ministri u tehničkoj Vladi, predsednik HDZ Andrej Plenković, predsednik HNS Ivan Vrdoljak, predsednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

„Žalostan sam što oporba nema hrabrosti pojaviti se na ovakvom događaju“, kratko je prokomentirao tehnički ministar spoljnih poslova Miro Kovač, prenosi Indeks.hr

Nakon podizanja hrvatske zastave kninsku tvrđavu su u brišućem letu preletela tri aviona MIG 21, a zatim je ispaljen 21 plotun u znak 21. godišnjice „Oluje.“

Za mene i sve hrvatske građane Oluja je najveći događaj koji je zauvek okončao agresiju velikosrpskog Miloševićevog projekta, poručio je predsednik HDZ Andrej Plenković, prenosi Indeks.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari