U Olimpijadu uloženo više od 11 milijardi dolara 1

Nacija puna pozitivnog duha i raznolikosti, poznata po miroljubivosti i toleranciji, uvek je gajila olimpijske vrednosti, izjavila je uoči današnjeg početka globalnog velikog događaja u Rio de Žaneiru ambasadorka najprostranije i najmnogoljudnije zemlje u Južnoj Americi Izabel Kristina de Azevedo Hejvert.

  Ambasadorka Hejvert je kazala za Danas da je „sve spremno da čitavom svetu pokažemo prirodne lepote Brazila i Rio de Žaneira, gostoljubivost našeg naroda i naše kulturne vrednosti. Učešće u Olimpijskim igrama biće nezaboravno iskustvo za sportiste i turiste, kao sve uključene u ostvarenje tog projekta“, rekla je ambasadorka Hejvert, koja je u januaru došla na čelo diplomatske misije u Srbiji. Ona je podsetila da je Brazil sportska nacija, poznata po svojim izuzetnim uspesima, ne samo u fudbalu i drugim timskim sportovima, već i u atletici i plivanju… „Sport je sastavni deo brazilske svakodnevice i jedan od najvažnijih aspekata naše kulture“, dodala je Hejvert.

* Da li je nedavna promena na čelu države uticala na završne pripreme za početak Olimpijade?

– Promene u Saveznoj Vladi nikako nisu uticale na pripremu Igara i funkcionisanje državnih organa. Pripreme za Olimpijadu još od 2009, po osnovi podele odgovornosti, ne spadaju u nadležnost saveznih organa, već države i grada Rio de Žaneira.

* Posle Svetskog kupa u fudbalu 2014, Brazil je domaćin novog izuzetnog i velikog događaja čije je značenje veće od sportskog. Šta od toga očekuju narod i država Brazil?

– Pripreme za Olimpijske igre izmenile su lik Rio de Žaneira. Cilj je da obezbedimo udobnost i bezbednost za skoro milion posetilaca, ali i doprinesemo suštinskoj promeni na bolje svakodnevnog života svih stanovnika Rija i Brazila, za vreme trajanja igara i posle njih. Pored poboljšanja već postojeće infrastrukture, mnogi novi projekti su dovršeni. Oko 3,6 milijardi dolara, uglavnom iz privatnih investicija, uloženo je u izgradnju olimpijske infrastrukture. Neki od najznačajnijih novoizgrađenih objekata su Olimpijski parkovi u naseljima Bara i Deodoro, Olimpijski velodrom i, naravno, Olimpijsko selo. Za velike infrastrukturne projekte u gradu je ukupno uloženo čak 7,5 milijardi dolara, najvećim delom kroz razne oblike partnerstva privatnog i javnog sektora. Država se pobrinula i za uvođenje mnogobrojnih novih politika, koje imaju za cilj da među omladinom promovišu sportske i olimpijske vrednosti.

* Srbija i Brazil imaju decenijama diplomatske odnosa. Kako ih ocenjujete?

– Odnosi postoje još iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i od tada se odlikuju poverenjem, srdačnošću i uzajamnim poštovanjem. U fokusu zajedničke agende uvek su bili otvoren dijalog i saradnja na svim poljima. Vredi istaći izuzetnu bliskost između Brazila i tadašnje Jugoslavije, za vreme Pokreta nesvrstanih zemalja, naročito tokom 1970-ih, jak duh solidarnosti Brazila prema Srbiji, pa je u svim okolnostima, čak i 1999, naša ambasada u Beogradu redovno radila, kao i poziciju Brazila u pogledu teritorijalnog integriteta Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Između naše dve zemlje uvek su postojale značajne podudarnosti u principima i gledištima o glavnim globalnim pitanjima, što nam je uvek omogućavalo uzajamni plodan i konstruktivan dijalog na svim ključnim multilateralnim forumima. Sledstveno, postoji čvrsta osnova za razvoj bilateralne saradnje u raznim oblastima, kao na primer u poboljšanju trgovinskih veza ili saradnji u oblasti vojne industrije. Jedan od ciljeva moje misije je jačanje veza između akademskih institucija i saradnji univerziteta, imajući u vidu njihovu ulogu u oblikovanju međunarodnih odnosa. Od ključne je važnosti bolje međusobno upoznavanje naših mlađih generacija koje će biti lideri u svojim zemljama u budućnosti, samim tim sposobnije da nastave i poboljšaju nasleđe.

* Brazil ima novu administraciju privremenog predsednika Mišel Temera. Koje su njene glavne karakteristike na domaćem planu?

– Vršilac dužnosti predsednika Mišel Temer stupio je na dužnost u maju ove godine i odmah počeo da sprovodi politiku dijaloga i razumevanja između različitih strana brazilskog političkog, društvenog i ekonomskog miljea. Očekuje se, u najkraćem roku, potpuno uspostavljanje ustaljenog ritma u ekonomiji i održivom razvoju.

* Kako se u Brazilu gleda na sadašnja kretanja u Latinskoj Americi?

– S ponosom podsećamo da je naša regija jedna od najmirnijih u današnjem svetu, budući da je poslednji oružani sukob, Paragvajski rat, bio još u XIX veku. Mi predstavljamo stabilnu zajednicu povezanu zajedničkom istorijom, kulturom i ciljevima, iznad bilo kakvih aktuelnih kretanja. Otuda, Brazil teži ekonomskoj, političkoj, kulturnoj i društvenoj integraciji latinoameričkih naroda i stvaranju zajednice. Takav duh bio je odlučujući i u formiranju „Iberoameričke konferencije“, diplomatskog regionalnog foruma koji na predsedničkom nivou okuplja predstavnike 19 latinoameričkih zemalja, kao i Andore, Španije i Portugala, sa ciljem da nastupaju objedinjeno u međunarodnim tokovima, promovišući, pre svega, tehničku i naučnu saradnju.

* Da li su sa novom administracijom odnosi sa Sjedinjenim Američkim Država postali skladniji?

– Bilateralni odnosi Brazila i SAD potiču još od uspostavljanja naše nezavisnosti, 1822. Veoma su plodonosni i raznovrsni i obuhvataju teme kao što su nauka i tehnologija, kultura, odbrana i bezbednost, borba protiv korupcije, trgovina, ulaganja i druge. Priliv direktnih investicija i trgovinska razmena postojani su i dokazuju komplementarnost dveju privreda. Vredi napomenuti i veliku brazilsku zajednicu u SAD sa više od milion pripadnika, koja dodatno podstiče jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih veza između dve zemlje.

* Kako nova administracija vidi saradnju unutar grupacija BRIKS i IBSA (Indija, Brazil, Južna Afrika)?

– Grupacije BRIKS i IBSA predstavljaju važne platforme za saradnju u više sektora među najvećim zemljama u razvoju, gde moramo istaći konstituisanje, 2014. Nove razvojne banke i zajedničkog deviznog kontingenta rezervi. Ministar spoljnih poslova Žoze Sera je u svom prvom govoru jasno naznačio važnost koju vlada daje grupaciji, rekavši da „Brazil namerava da iskoristi mogućnosti koje BRIKS nudi kako bi ubrzao trgovinsku razmenu, investicije i razmenu iskustava.“ Takođe je istakao kao „prioritet odnose sa azijskim partnerima, posebno Kinom i Indijom, kao i članicama grupacije IBSA“, dodajući „da raznovrsnost pravaca saradnje Brazila sa svetom nisu kontradiktorni ni međusobno isključivi“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari