I Kijev i Moskva podigli borbenu gotovost 1Foto: Fonet/AP

Krimska državna tužiteljka Natalija Poklonska velika je medijska zvezda u Rusiji. NJena popularnost juče nije postala planetarna samo zato što je iznenadna rusko-ukrajinska „ni od kuda“-kriza prerasla stvarne nadležnosti Natalije Poklonske, iako je detalje događaja koji je krizu navodno izazvao javnosti konferencijom za štampu imala da predoči upravo ona.

 Predsednici i jedne i druge države razmenili su međusobne optužbe, održali su savetovanja sa šefovima svojih bezbednosnih službi, obe države su odgovarajuće akcije zatražile od UN i OEBS-a. Svi bezbednosni i pravosudni organi na Krimu „rade u pojačanom režimu“, objavila je Poklonska. I stanovnici Krima spremni su da izađu i patroliraju ulicama, objavio je Sergej Aksenov, ruski šef toga poluostrva, koji Ukrajina smatra svojom okupiranom teritorijom. Crnomorska flota Rusije objavila je da će od 11. do 13. avgusta održati vojne vežbe radu sprečavanja podvodnih diverzantskih udara na njene baze. Ukrajinska vojska je počela vojne vežbe u blizini južnih ukrajinskih granica, uključujući i liniju sukoba u Donbasu. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko objavio je na Tviteru da je naložio podizanje borbene gotovosti svih ukrajinskih bezbednosnih snaga na granici sa Krimom i Donbasom.

Jarošu liči na početak Drugog svetskog rata

Dmitriju Jarošu, bivšem lideru ukrajinske političke organizacije „Desni sektor“, koja je zabranjena u Rusiji, događaji su zaličili na navodno poljsko zauzimanje radio-stanice u gradu Glivice, što je bio povod za početak Drugog svetskog rata.

Federalna služba bezbednosti Rusije optužila je Glavnu obaveštajnu upravu Ministarstva odbrane Ukrajine da je u noći između 6.i 7. i dvaput u noći između 7. i 8.avgusta pokušala u Krim da ubaci svoju diverzantsko-obaveštajnu grupu radi izvođenja terorističkih akcija na važnim objektima infrastrukture i snabdevanja ostrva. Ranijom operativno-istražnom akcijom višekratni pokušaji tog upada su sprečeni. Jedan ruski vojnik i jedan pripadnik tajne službe poginuli su. Na lokaciji u oblasti krimskog grada Armjanska pronađene je 20 eksplozivnih naprava snage više od 40 kilograma u ekvivalentu trotila kao i drugo oružje kojim su, prema ruskim navodima, opremljene ukrajinske specijalne službe. Uhapšeno je sedam ljudi, među kojima je i tri-četiri državljanina Rusije. Objavljeno je i ime Jevgenija Aleksandroviča Panova (1977), navodno saradnika ukrajinskih tajnih službi – on je označen kao organizator diverzantskog pokušaja i, takođe, uhapšen. Pokrenut je predistražni postupak povodom krivičnog dela „pripreme i izvođenja diverzantskog akta, učešća u formiranju, stvaranju i organizaciji nezakonite oružane grupacije“ kao i pogibije ljudi. Postupak vode Federalna služba bezbednosti i krimsko odeljenje Glavnog istražnog komiteta RF.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da je „prešla na praksu terora“ i akciju nazvao „glupom i kriminalnom“. Kijev je odmah sve oštro demantovao kao provokaciju uz napomenu da se kod uhapšenih osoba ne radi o „agentima Kijeva“ nego o „ruskim dobrovoljcima“. Američki ambasador u Ukrajini DŽefri Pajet praktično je optužio Rusiju da je sve izmislila: Vlada SAD nije videla nikakve potvrde ruskih optužbi, Rusija samo skreće pažnju sa svojih protivpravnih aktivnosti.

„Rusija sprema ograničeni upad“

„Ruske optužbe na račun Ukrajine za terorizam u okupiranom Krimu zvuče besmisleno i cinično kao i saopštenja ruskog rukovodstva o tome da nema ruske vojske u Donbasu. Te fantazije su samo povod za naredne vojne pretnje Ukrajini“, rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko i pozvao na pojačano prisustvo medija OEBS-a na granici sa Krimom. On je objavio da će Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine inicirati razgovore sa rukovodstvom Nemačke i Francuske u trostranom normandskom formatu, tražiti razgovor sa američkim potpredsednikom DŽo Bajdenom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, ali inicirati i razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski predsednik Putin je, međutim, saopštio da su u „ovim uslovima susreti u normandskom formatu, naročito u Kini, besmisleni“.

Zapadni mediji su juče bili zbunjeni iznenadnim zaoštravanjima između Rusije i Ukrajine, gotovo su listom ponavljali da dokaza za navodni ukrajinski pokušaj nema, a ruski mediji su preneli analizu Gardijana kome se ukazuju tri moguća ruska scenarija koja će se odvijati s pozivom na ukrajinski upad: Rusi će tražiti skidanje zapadnih sankcija; odlučiće se na ograničeni upad i stvaranje koridora bezbednosti snabdevanja Krima vodom i strujom koji bi uključivao elektranu i gradu Hersonu; ili, to bi bio treći scenario, Rusija planira nešto mnogo veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari