Tri ribara nove žrtve svađe Moskve i Kijeva 1

Tri osobe koje nisu mogle da dokažu da su ribari sa ruskim državljanstvom pritvorene su u Ukrajini na tri dana zbog nezakonitog prelaska njene granice, a u cilju utvrđivanja njihovog identiteta. Žena koja je bila sa njima, a koja je imala ruske dokumente, proterana je i zabranjen joj je ulazak u Ukrajinu na period od tri godine.

Kako zvanično saopštenje Černigorskog odeljenja ukrajinske pogranične službe prenose ruski mediji, navodne ribare su prijavili lokalni meštani i oni su zatečeni u ribarenju na liniji između ruskog naseljenog mesta Zapesočje i ukrajinskog Muravji, a tvrde da su stanovnici sela Bela breza u Brjanskoj oblasti.

U međuvremenu se zategnutost u odnosima Moskve i Kijeva nastavlja pošto je Rusija optužila Ukrajinu za pokušaj ubacivanja diverzantsko-obaveštajne grupe Ministarstva odbrane Ukrajine na teritoriju Krima i prelazak sa pregovora na praksu terora. Na zahtev Ukrajine u petak uveče je situaciju na Krimu na zatvorenoj sednici razmatrao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. OEBS je saopštio da je, na zahtev Ukrajine, povećao broj svojih posmatrača na granici između Ukrajine i Krima, čije se stanovništvo referendumom izjasnilo za pripajanje Rusiji, a koji Ukrajina smatra svojom okupiranom teritorijom.

Pri sprečavanju upada ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe, saopštila je Moskva, poginuo je jedan ruski vojnik i jedan saradnik tajne službe i ruski predsednik Vladimir Putin i Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštili su da njihova smrt neće proći nekažnjeno.

„Hteli bismo da upozorimo kako Kijev tako i njegove inostrane mentore da šteta naneta ruskoj strani, pogibija ruskih vojnika, bez posledica neće proći“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Moskva, prema izvoru lista Izvestija, ne isključuje ni mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa Ukrajinom u čemu konačnu reč ima ruski predsednik, a sajt inforeaktor.ru, zlu ne trebalo, cirita član 51 Povelje UN, član 10.ruskog Zakona o borbi protiv terorizma i član 9.1 Zakona o FSB koji otvaraju mogućnost da Rusija upotrebi svoje oružane snage i van svojih granica ukoliko je njena bezbednost ugrožena. Rusija je objavila video zapis prema kome uhapšeni Ukrajinac Jevgenij Panov priznaje da je saradnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, organizator diverzantsko-obaveštajne grupe i navodi objekte koji je trebalo da budu cilj njenih napada. Panov je imenovao i ostale članove te grupe od kojih je neke označio kao ukrajinske oficire.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki demantovao je da su Panov i ostala navedena lica saradnici te Uprave. „Analizirali smo video ispitivanja. Najpre će biti da je pod fizičkim pritiskom saradnika FSB Panov svedočio o građanima Ukrajine koji su delovali sa njim“, rekao je Skibicki, a prenose ruski mediji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari