Gulen: Erdogan nema izbor, morao da se približi Putinu 1Foto: Screenshot

Islamski propovednik Fetulah Gulen smatra da je Ankara bila prinuđena na zbližavanje sa Rusijom “usled nemanja drugog izbora“. Gulena turske vlasti optužuju da je organizovao pokušaj državnog prevrata.

U poslednje vreme odnosi Rusije i Turske, koji su se naglo pogoršali nakon što je turska avijacija prošlog novembra oborila ruski avion Su-24 iznad Sirije, počeli su da se popravljaju.

“Turska sada ima mnogo problema. Mislim da ti koraci otelovljavaju očajnička dejstva usled nedostatka alternative“, izjavio je Gulen u intervjuu televiziji “Arabija“, odgovarajući na pitanje da li smatra da je zbližavanje Turske sa Iranom i Rusijom ili novi pravac u spoljnoj politici ili način da se izvrši pritisak na Zapad.

Prvog jula u Sočiju prvi put su se posle duge pauze sastali šefovi diplomatije Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, a 9. avgusta u Sankt Peterburgu održan je prvi sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, na kojem je odlučeno da se obnove bilateralni odnosi.

“Treba razumeti da je Putin veoma pametan čovek, veoma mudar lider i ne verujem da ta dejstva Erdogana mogu lako da ga dovedu u zabludu“, izjavio je Gulen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari